'Richard Branson verkoopt vliegtuigen aan KLM'

Ondernemersnieuws vandaag: Richard Branson verkoopt mogelijk zijn vliegtuigen aan Air-France KLM, ophef over kredietunies, Brabantse incubator lanceert nieuwe fondsen.

1. Discussie over de kredietunie  

De vertrekkend Rabo-bestuurder Piet van Schijndel hield dit weekend in het Financieele Dagblad een pleidooi tegen kredietunies. Althans, deze nieuwe financieringsinstellingen voor ondernemers, zouden volgens hem aan dezelfde eisen moeten voldoen als banken. In het Financieele Dagblag van vandaag geven kredietunies daarop een reactie. Hun mening: een kredietunie kun je niet met een grote bank vergelijken. Een krediet is een gemeenschappeljk kas, opgezet door bijvoorbeeld ene groep bakkers in een regio, van waaruit geld wordt uitgeleend aan deelnemende bedrijven. Kredietunies zijn onstaan als gevolg van een gebrek aan kredietverlening door banken. De eersten gaan in januari van volgende jaar van start.  

2. Air France-KLM wil Virgin Atlantic overnemen

Dat meldt de krant Sunday Times. Air France-KLM wil samen met het Amerikaanse Delta Airlines de vliegtuigmaatschappij overnemen. Virgin Atlantic is van de Britse topondernemer Richard Branson. 49 procent is van Singapore Airlines. Volgens de Britse krant neemt Delta Airlines dat belang over, waarna Air France-KLM een deel van Branson's aandelenbelang overneemt. Die heeft nu nog 51 procent van de aandelen in handen. Branson had al eerder aangegeven dat hij overwoog een deel van zijn bedrijf te verkopen. Air France KLM en Delta azen al langer op zijn vliegtuigen. In 2011 liepen gesprekken tussen de partijen nog stuk op de prijs en gebruik van de merknaam. 

3. Verdachte ondernemer betaalde campagnegeld VVD-Kamerlid 

Een deel van de verkiezingscampagne van het Limburgse Tweede Kamerlid Karin Straus is door ondernemer Piet van Pol betaald. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. De Roermonds projectontwikkelaar was op het moment van de transactie in opspraak vanwege belangenverstrengeling. Hij had namelijk vorig jaar ook de kas gespekt van VVD-senator en wethouder Jos van Rey uit Roermond. Die moest zijn functie neerleggen toen hij er van verdacht werd Van Pol te 'helpen' bij aanbestedingen. Justitie doet momenteel onderzoek naar Van Rey en Van Pol. In het geval van Straus zou het gaan om een bedrag van 11.000 euro aan 'verdacht' geld. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt in een reactie in het NRC de handelwijze “onhandig". 

4. 'Starbucks komt Britse fiscus te goed'

Vorige week ontstond er ophef over het feit dat Starbucks al jaren bijna geen belasting betaalt in Groot-Britannië. De door ondernemer Howard Schultz groot gemaakt koffieketen gebruikte daarvoor onder meer een creatieve Nederlandse route. Het is allemaal wel binnen de regels, maar niet moreel aanvaardbaar, zo was de teneur in de Britse media. Een Britse overheidscommissie doet al langer onderzoek naar belastingontduiking door grote bedrijven en komt deze week met en rapport. Volgens de Sunday Times zou Starbucks bereid zijn "iets te doen aan de belastingafdracht in Groot-Brittannië." Of de Amerikanen meer belastingen gaan betalen wilde het concern niet bevestigen. 

5. Nieuwe fondsen van Brabantse incubator

Goed nieuws voor innovatieve startende ondernemers in Midden- en West Brabant met een financieringsvraag: er is drie miljoen euro aan kapitaal te verkrijgen bij incubator Starterslift. Het totaal van drie miljoen euro is verdeeld over twee fondsen. Er is een pre seed-fonds van een miljoen euro beschikbaar waaruit leningen worden verstrekt tot 35.000 euro. Hiermee kunnen voorbereidingen getroffen worden voor het oprichten van een bedrijf. Het tweede fonds is een proof of concept-fonds van twee miljoen euro waaruit bedragen tot 125.000 euro kunnen worden ingezet. Dit fonds is specifiek bedoeld om technische haalbaarheid aan te tonen. Het kapitaal wordt zowel in de vorm van een lening als aandelenkapitaal beschikbaar gesteld, meldt Starterslift.

6. Albert Heijn draait duimschroeven leveranciers aan

Mocht je met je leverancier om tafel gaan. Weinig kans dat je zo machtig bent als Albert Heijn. Die is verwikkeld in keiharde strijd met zijn leveranciers, die inmiddels goed door de grootgrutter uit elkaar zijn gedreven. De supermarkt zegt groter te zijn geworden in volume en daardoor recht te hebben op hogere kortingen. Voedselfrabrikanten zeggen juist recht te hebben op hogere prijzen vanwege hogere grondstofprijzen. Het conflict spitst zich momenteel toe op een korting van een extra twee procent, zo meldt het Financieele Dagblad.  Bij een aantal leveranciers is de supermarkt overgegaan op eenzijdig innen van die korting. Hoe? Door simpelweg een deel van de rekeningen niet betalen. Zou jij daar mee wegkomen?  

7. En dan dit: de zelfspot van Microsoft

Internet Explorer heeft zich tot een van de meeste gehate zoekmachine ontwikkeld. En wat doe je als je die haat weer wilt omzetten in liefde? Dan gebruik je zelfspot. Dat is wat Microsoft doet in zijn reclame voor de 'nieuwe' Explorer. Het werkt.

Tot zover de Sprout update van 3 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!