Robert Gaal vertrekt naar Google; Hailo komt naar Nederland

Ondernemersnieuws vandaag: Hailo komt binnenkort naar Nederland, Robert Gaal naar Google, MKB Nederland wil belastingverlichting. 

1. Amazon bouwt groot distributiecentrum in Polen

Alsof er wordt voorgesorteerd op een grote logistieke aanval op Europa, begint Amazon met de bouw van een groot distributiecentrum in Polen. Dat meldt Emerce. De vastgoedgroep Goodman zou in Wroclaw, vlakbij de Duitse grens, een distributiecentrum van zo 95.000 vierkante meter in elkaar aan het sleutelen zijn. De hal moet in 2014 klaar zijn. Ter vergelijking: het nieuwe hypermoderne sorteercentrum waar Wehkamp in Zwolle aan bouwt krijgt een oppervlakte van 35.000 vierkante meter. Volgens Emerce zouden de Amerikanen, die al de nummer 1 online retailer zijn in Duitsland, zich met de uitbreiding mogelijk ook voorbereiden op een komst naar Nederland. 

2. Hailo wil Nederlandse taxi wakker schudden 

De Nederlandse taximarkt heeft er binnenkort in Hailo een nieuwkomer bij. Jay Bregman, medeoprichter van de Britse taxiapp, zegt in een interview met Sprout plannen te hebben om ook op de Nederlandse markt te lanceren. 'Ik snap nog niet waarom de Nederlandse markt door onze concurrenten is laten liggen. Het is qua omvang een belangrijke markt voor ons.' De ondernemer wil nog niet zeggen welke datum Hailo komt, maar: 'Dat we er aan komen is zeker. We hebben de Nederlandse markt zorgvuldig bestudeerd en we zien hier kansen.'  

3. Robert Gaal gestrikt door Google

Een ongebruikelijke keuze voor een jonge topondernemer: van eigen baas naar loonslaaf. Maar Google is niet zomaar een baas natuurlijk. Robert Gaal, oprichter van Wakoopa (Last.fm voor software) en Karma (mobiele hotspots), treedt er in dienst. Dat meldde de in New York wonende Nederlander vrijdag op Twitter. Wat hij er precies gaat doen is nog niet duidelijk. Gaal is in ieder geval verheugd om naar San Francisco te verkassen.

4. RBS inde eerst geld, gaf bedrijven daarna nekschot

De praktijken van banken lijken soms verdacht veel op die van de maffia. In plaats van beschermgeld zijn het letterlijk de torenhoge rentes die bedrijven door de keel worden gedrukt. In Groot-Britannië is er een rapport verschenen waaruit blijkt dat de Royal Bank of Scotland (RBS) haar zakelijke klanten opzettelijk in de problemen hielp om ze vervolgens een duurderde lening te verkopen. Daarna werd de druk nog verder opgevoerd om vervolgens de pandrechten uit te oefenen. En ja, het mag je niet verbazen dat heel Engeland op zijn achterste poten staat op dit moment. Want RBS is sinds de kredietcrisis voor 80 procent in handen van de staat.     

5. Zonnetje schijnt voor NL-bedrijven in Qatar

Waar handelsmissies al niet goed voor zijn. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft handjes geschud met de sjeik van Qatar en voilá: het Nederlandse bedrijf Eurotron gaat de komende maanden voor miljoenen euro’s een hightech productielijn bouwen voor een Qatari fabrikant van zonnepanelen. De machines kunnen dankzij de Nederlandse technologie een nieuw type zonnepaneel produceren, dat efficiënter is dan de huidige generatie. Eurotron is niet het enige bedrijf dat met deals naar huis gaat, verzekert EZ.    

6. MKB Nederland wil lastenverlichting voor bedrijf én burger

3 procent minder belastingen. Niet alleen voor bedrijven, maar ook werknemers. Dat is best haalbaar, vindt Michaël van Straalen. De nieuwe voorzitter van MKB Nederland deed zijn uitspraak zondag in het programma Buitenhof. Hij stelde voor om samen met de werknemersorganisaties een lobby te starten bij het kabinet. Of zijn handreiking werkelijk in een fiscaal monsterverbond resulteert, valt sterk te betwijfelen. De voorzitter van Abvakabo, ook aanwezig in het programma, vond het ieder geval een onhaalbaar plan, schrijft Nuzakelijk.  

7. En dan dit: meer bitcoin-soap 

Volg je het nog? Eerst was er de bitcoin, de virtuele valuta die heel veel goeds aan de wereld zou brengen omdat het werkelijk de munt van het volk zou zijn. Toen kwam daar Silk Road, dat zich ontopte tot de eBay voor drugs. Op de illegale marktplaats werd er levendig van de 'anonieme' bitcoin als betaalmiddel gebruik gemaakt. Oprichter Ross William Ulbricht, die meer dan 80 miljoen dollar aan commissies opharkte (in bitcoinwaarde dan), zit inmiddels in bak. En nu blijkt er ook een verband tussen deze digitale Madoff en de bedenker van de bitcoin. Twee computerdeskundigen hebben in opdracht van de FBI het tegeltje gelicht. Ulbricht zou een betaling hebben ontvangen van Satoshi Nakamoto, de Japanse bitcoingenius. Alleen heeft niemand deze persoon sinds 2010 gezien. Voor meer details over de zaak, zie de New York Times.   

Tot zover de Sprout update van  26-11-2013. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update vrijdag.

Nieuwsbrief Sprout

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!