Michiel Mol verkoopt ruimtevaartbedrijf SXC

michiel mol

Ondernemer Michiel Mol heeft zijn ruimtevaartbedrijf Space Expedition Corporation (SXC) verkocht aan het Amerikaanse XCOR Aerospace. 

Het is niet bekend wat de waarde van de deal is, maar de overname vindt wordt in ieder geval volledig gefinancierd met aandelen. Het nieuwe bedrijf krijgt de naam XCOR Space Expeditions.

Het nieuwe fusiebedrijf telt ongeveer 80 mensen. Bijna 20 daarvan zijn afkomstig van SXC. 

Mol komt in dienst bij het nieuwe bedrijf. De 45-jarige ondernemer kwam in 2010 aan boord bij SXC, dat in 2008 werd opgericht door luchtmachtpiloten Harry van Hulten en Ben Droste.

Over 25 jaar is er zoiets als EasySpace en lunchen we in Kaapstad, voorspelde Michiel Mol eerder bij Sprout. 

Technologie

Als oprichter van SXC, en met zijn ervaring op softwaregebied (als oprichter van Lost Boys) en Formule 1 (voormalig eigenaar van F1-team Spyker) begrijpt Mol naar eigen zeggen het belang van perfecte ontwerpen voor de juiste prestaties en de ervaring van klanten. XCOR is volgens hem ’beste dat ik ooit heb gezien’ op het gebied van ruimtevaartechnologie. 

XCOR werd 15 jaar geleden opgericht door ex-topmannen van ruimtevaartorganisatie Nasa. Het bedrijf ontwikkelt raketmotoren en is de ontwerper van het tweepersoons ruimtevliegtuig Lynx, waarmee SXR met ingang van najaar 2015 toeristische ruimtevluchten gaat uitvoeren. 

Vergunningen

Dat gebeurt in eerste instantie vanaf een baan in de Mojave-woestijn (in de buurt van Los Angeles), en in de loop van 2016 vanaf luchthaven van Curacao, als regelgeving en vergunningen daar rond zijn, zegt Mol tegenover De Telegraaf.

De acht Nederlandse SXC-aandeelhouders verwerven een minderheidsbelang in het gefuseerde bedrijf. Afgelopen voorjaar investeerden zij nog 12,5 miljoen dollar in XCOR.

Tickets

Mol wil volgend jaar de eerste klanten buiten de dampkring schieten voor een ticketprijs van ongeveer zeventigduizend euro. De passagier zijn zes minuten in gewichtloze toestand, zo’n honderd kilometer boven de aarde. Dat is hoog genoeg om je officieel astronaut te mogen noemen. Inmiddels zijn al meer dan 250 ruimtetickets verkocht.

De concurrentie zit niet stil: ook Virgin Galactic, het bedrijf van de Britse miljardair Richard Branson, is van plan om nog dit jaar te beginnen met ruimtereizen. 'Het is David tegen Goliath', zei Mol hier eerder over in Wired.

Bekijk hier het interview dat Sprout eind 2012 had met Michiel Mol:

 

Zie ook:
Groeigeld: Michiel Mol
8 ondernemers in de ruimtevaart

Elon Musk onthult ruimtetaxi

Redacteur Sprout.nl. Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!