5x verkeerde lichaamstaal

Hoe bewust ben je van je houding? Wat je uitstraalt is soms belangrijker dan wat je zegt. Vijf valkuilen.

 

Rol niet met je ogen

Je wilt mensen zo weinig mogelijk afleiden. Zonder dat je het doorhebt, maak je allerlei bewegingen met je lichaam die een negatieve boodschap overbrengen. Wees je daar van bewust. Een die je beslist wilt vermijden als je in een belangrijk gesprek zit: het rollen met je ogen. Het straalt desinteress uit, onwil en weerstand. Je verraadt dat je iets of iemand niet serieus neemt. Niet zo handig als je een klant tegenover je hebt. 

Geen overdreven geluiden

Je kent het wel, die mensen constant in een keiharde lachbui uitbarsten, bij het irritante af. Zo zijn er nog veel meer geluiden die de aandacht bij een spreker weg kunnen halen. Stop met 'poe-poe's' en 'nou-nou's' en andere klaag en- steungeluiden, ga ook niet als clown allerlei grappige geluiden zitten maken.  Het is erg onprofessioneel.

Haastig overkomen

Je rent van de ene vergadering naar de andere. Tussendoor moet je ook nog even een klant ervan overtuigen zijn akoord te geven. Zorg dat je ontspannen bent. Drink niet zenuwachtig je koffie op, of kijk niet ongedurig op je horloge. Hoewel je weinig tijd hebt, moet je dat nooit laten merken. Het geeft onbewust een boodschap af dat je klant niet belangrijk voor je is. Wat je kunt doen om jezelf af te remmen? Bedenk voordat je een gesprek ingaat een persoonlijke vraag - waar ben je op vakantie geweest? - en zorg ervoor dat je er even bij stilstaat in een gesprek.   

Rug toekeren

Er wordt vaak gezegd dat powerpoint de doodsteek is van een presentatie, omdat het tot een oplepeling van (veel te veel) informatie leidt. Het vanaf een scherm presenteren is nog op een andere manier dodelijk. Je bent als spreker geneigd je publiek de rug toe te keren. Het gevolg: dat wat je wilt vertellen, komt minder krachtig over. Een tip. Hanteer deze drie stappen. Kijk eerst naar je slide, dan kun je bedenken wat je wilt zeggen, keer je dan om, zodat je het publiek aankijkt en begin dan te spreken.  

Slordigheid uitstralen

Je houdt een prachtig verhaal over je product, maar het enige waar het oog van de klant op valt, is die vieze koffievlek op je broek. Punctualiteit uitstralen doe je niet alleen door een mooi pak aan te trekken of een gladgeschoren gezicht. Geef je een presentatie, check altijd of  je woorden in je slideshow wel correct gespeld zijn. Wil je pochen met feitjes, check die altijd nog een keer. 

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!