Bedrijf betaalt hypotheek in ruil voor reclame op huis

Het Amerikaanse Adzookie biedt sindskort een innovatieve advertentievorm, die noodlijdende huiseigenaren uit de brand kan helpen. Wie zijn huis uitleent als billboard, krijgt van het bedrijf een vergoeding voor het aflossen van de hypotheek.

In samenwerking met NUzakelijk

De oprichter van Adzookie bedacht het verdienmodel toen hij weer eens een dag de vele Amerikaanse woningen passeerde, die een bord met het woord 'bank-owned' vertonen. Romeo Mendoza kreeg het idee dat de betrokken eigenaren geen moeite zouden hebben met een volledige make-over van hun huis.

Adzookie laat een levensgrote advertentie verven op een woning. Alleen het dak blijft onbeschilderd. In ruil voor toestemming van de huiseigenaar, betaalt het bedrijf zijn maandelijkse hypotheekaflossing. De reclamefirma biedt in eerste instantie een contract aan voor een periode van drie maanden, met de optie om het contract voor maximaal een jaar te verlengen. Wanneer het contract is verlopen of geannuleerd wordt, zorgt Adzookie ervoor dat de woning zijn oorspronkelijke kleuren terug krijgt.

Adzookie stond lokaal al bekend om zijn directe aanpak. "Deze advertentievorm vormt tegelijkertijd reclame voor mijn eigen bedrijf", zei Mendoza tegen Amerikaanse media.