Bedrijven dumpen massaal overstock

Waar de ene ondernemer failliet gaat, ziet de ander zijn omzet omhoog schieten. Frank Oosterbeek van Daanveilingen.nl heeft in vijf jaar tijd nog nooit zoveel aanbod aan overstock gehad als de laatste maanden. Hij verkoopt de overtollige voorraden via zijn site.

Zo’n drie maanden geleden zag Oosterbeek verandering ontstaan. Jarenlang was de hoeveelheid overstock die hij via zijn site verkoopt ongeveer gelijk, maar sinds kort zit er een sterk stijgende lijn in. Voor het komende jaar verwacht hij een toename van dertig procent. “De consumentenbestedingen lopen nu echt terug; bedrijven blijven zitten met voorraden die ze niet meer kunnen verkopen.” Gevolg: bedrijven moeten hun spullen liquideren om toch nog inkomsten te krijgen en ruimte te scheppen in de opslag.

 

Voor MKB

Met name in de dienstverlenende sector en bouwsector ziet Oosterbeek een toename. Consumentenelektronica, bouwmaterialen en kantoorinrichting gaan massaal onder de hamer. Op Daanveilingen.nl kunnen mensen bieden op de producten, startend bij een bedrag van tien procent van de nieuwwaarde. “We kavelen op stuksniveau, dus mensen kunnen ook drie stoelen en één bureau kopen als ze willen”, vertelt de ondernemer. “Dat is met name interessant voor mkb’ers die hun kantoor willen inrichten of hardware nodig hebben.”

 

Meer opbrengst

Ook voor curatoren is het businessmodel van Oosterbeek interessant. “Wij verkopen de boedel in stukjes, terwijl curatoren meestal de hele boedel tegelijk kwijt willen. Omdat we elk product los kunnen verkopen – en wij verkopen over het algemeen alles - is de uiteindelijke opbrengst hoger.”