Mobiel pinnen doe je zo

Nu heb je als ondernemer werkelijk geen excuus meer om cash te weigeren. Mobiel pinnen via je smartphone of tablet breekt door: sinds deze week liggen de pinkastjes zelfs in het schap bij Vodafone.

Oké, het Amerikaanse Square  had al lang geleden de primeur, maar wij zijn vooral blij dat Nederlandse ondernemers nu aan de slag kunnen met afrekenen via je smartphone of tablet. Betaalprovider Adyen maakt bekend dat zijn mobiele pinterminal, de Shuttle, vanaf deze week in een aantal Nederlandse winkels van Vodafone liggen. De kastjes kosten 99 euro, maken via bluetooth verbinding met een smartphone of tablet en de app van Adyen zorgt voor een veilige afhandeling van de transactie via diens online betaalsystemen. Ideaal voor ondernemers die niet vast (willen) zitten aan een complex kassasysteem of een abonnement op een dure vaste pinterminal. 

Adyen Shuttle: 10.000 kastjes

De doelgroep van de Shuttle zijn relatief kleine ondernemers in bijvoorbeeld de retail of horeca die hooguit enkele tientallen pinbetalingen per dag doen. Adyen claimt inmiddels tussen de 5000 en 10.000 kastjes te hebben uitgezet in de 17 landen waarin het actief is. En daarmee is het niet de enige. Ook bij Adyen gaat overigens de zon niet voor niets op: 9 cent tikt de Shuttlegebruiker af per pinbetaling, 1,4 procent per Mastercard, 1,15 procent voor Visa. Zo zoekt Adyen vanuit de online betaalwereld de toonbanken op, in jargon de points of sales.

Payleven: Zalando-zuster

Payleven ging afgelopen februari ook live met zijn dienst. Het verwerkt ook alle pin- en creditcardtransacties, ook via een aparte reader van 99 euro die via bluetooth contact maakt met je tablet of smartphone. Een (3G of wifi) internetverbinding is noodzaak. Payleven komt uit de koker van het Duitse Rocket Internet, de gigant achter Zalando en meer. Door de transactiekosten van 2,75 procent hangt het van je business af, of Payleven een goed alternatief is. Zolang je minder dan 3,25 euro afrekent, komt de fee onder de 9 cent uit.

Payleven Adyen Sumup pinnen mobiel smartphone

SumUp: nog niet pinnen

SumUp, Iers, maar met onder meer KPN als investeerders achter zich, accepteert op het moment alleen creditcards (MasterCard en Visa) maar belooft nog dit jaar ook pin-transacties te kunnen verwerken. Het goede nieuws: SumUp geeft zijn kaartlezers gratis weg. Je steekt ze via de audioplug in je smartphone en je bent in business. Geen abonnement, geen opstartkosten. Minder goed nieuws: de stevige fee van 2,75 procent.

Old school pinnen

Dat kan natuurlijk ook: alle banken bieden een vaste, maar ook een mobiele betaalterminal te huur aan. Bij bijvoorbeeld de Rabobank betaal je daarvoor 45 euro per maand, inclusief een bundel van 100 keer pinnen (daarboven kost elke betaling 6 cent). Inclusief bundel van 500 transacties kost de Rabo Pinbox 65 euro per maand.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!