Sabon koopt gehele internationale tak

Ondernemer Bob Ultee, die sinds enkele jaren in Nederland aan de weg timmert met de zeepjeswinkel Sabon, neemt de internationale 'moederketen' over. "Als Mozes niet naar de berg komt, komt de berg wel naar Mozes."

De overname werd vrijdag door Sabon Nederland bekend gemaakt. Ultee, die in 2005 de licentierechten verwierf voor de verkoop van de Dode Zee-zeepjes van het Amerikaanse bedrijf in Nederland, wordt door de overname zowel de internationale fabrikant als internationale retailer van Sabonproducten. Er zijn geen medelingen gedaan over het overnamebedrag.

De ondernemer zegt de overname te willen financieren via deels een lening van de bank en deels via een emissie. In toelichting tegenover Sprout, zegt Ultee dat een participatie van Value8, de investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries, die sinds begin dit jaar het beursfonds van Sabon Nederland beheert, niet aan de orde is. Value8 stapt momenteel namelijk in het ene na het andere kleine beursfonds. "Ze blijven alleen beheerder van het fonds."

Reverse take over

Eerder dit jaar deed Ultee een reverse take over. Hij kocht met zijn Sabon Nederland een 'slapend beursfonds' op om zo financiering voor zijn groeiplannen te krijgen. Hij haalde toen 10 miljoen euro op. Volgens de ondernemer was hij op dat moment al van plan om de gehele internationale tak over te nemen. "We moesten alleen afwachten op een strategisch moment", zegt Ultee. Sabon Nederland is binnen het internationale concern de laatste jaren hard gegroeid. Ultee: "We hadden niet het overwicht in omzet, maar wel in groeipotentie. Ik dacht: als Mozes niet naar de berg komt dan komt de berg wel naar Mozes."  Hij wil Sabon de komende jaren laten uitgroeien tot een "groot beursfonds."

Ultee (31) is een druk baasje. In 2005 begon hij met één winkel. Inmiddels heeft hij 43 winkels in Nederland en twee in België. 25 winkels zijn zogeheten shop-in-shops bij de V&D, die momenteel door Maxeda in de etalage is gezet. Sabon International is werelwijd in 12 landen actief. Met de overname krijgt Ultee er meer dan 50 internationale winkels bij. Het grootste deel daarvan bevindt zich in Amerika (11 stuks) en in Israël (28). Verder zijn er onder meer winkels in Italië, Roemenië, Polen, Japan en Canada. 

Grote deals

In 2009 bedroeg de omzet van Sabon Nederland 6 miljoen euro. Ultee zegt dit jaar op een omzet van 20 tot 25 miljoen euro uit te komen in Nederland. Door de overname verwacht hij een omzetvolume van 100 miljoen euro te kunnen bereiken. Hij wil zijn in Nederland beproefde shop-in-shopstrategie in Europa uitrollen. Hij verwacht snel grote deals - van een omzetwaarde 10 tot 30 miljoen euro - te kunnen gaan maken. Ultee: "Als je nieuwe auto hebt wil je er ook meteen mee gaan rijden."

Lees ook het interview dat Sprout eerder dit jaar had met Bob Ultee

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!