Verborgen groeibriljantjes in de regio

Vergeet brainport Eindhoven. Vergeet de Zuidas. De echte groei zit op onverwachte plekken. In deze regio's in Nederland expandeerde de economie in 2010 flink.

De informatie komt uit de regionale rekeningen van het CBS. De delfstoffen telden niet mee. Zouden ze dit wel doen, zou het economisch zwaartepunt bij de nationale gasreserves in Groningen hebben gelegen. De top vijf op een rij:

1. Overig Groot Rijnmond

Rotterdam zelf doet het aardig, maar de echte groei zit hem aan de rand, in de regio Overig Groot Rijnmond, met gemeenten als Binnenmaas, Dirksland, Zuidplas en Ouderkerk. Een indrukwekkende 7,2 procent groei noteerde deze regio in 2010, cijfers die je normaal alleen in Brazilië of China terugvindt. Dankzij Rotterdam dus, “maar”, probeert een beleidsmedewerker van fusiegemeente Zuidplas het succes te verklaren, “we hebben ook veel mkb, veel familiebedrijven en een nieuw regionaal bedrijventerrein dat snel volloopt. Ook met bedrijven uit het naburige Gouda.”

2. IJmond

Ondanks klachten over een te smalle zeesluis, weert de regio IJmond (Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Velsen) zich kranig in de mondiale ratrace, met in 2010 een indrukwekkende groei van 7,0 procent. De grondstoffenschaarste, de oplopende prijs als gevolg daarvan en de aanwezigheid van Tata speelt daarbij een belangrijke rol. Laat die schaarste nu net hét strategisch issue van de toekomst zijn, en de conclusie is duidelijk: de IJmond rules.

3. Zeeuws-Vlaanderen

Nog zo’n onverwacht succesnummer: Zeeuws-Vlaanderen. De drie gemeenten hier, Hulst, Sluis en Terneuzen, alleen bereikbaar via België of de Westerscheldetunnel, noteerden in 2010 samen een on-Nederlandse groei van 4,2 procent. Met dank aan zuigend en bruisend Antwerpen om de hoek, de energieopwekking (Borssele) en de chemische industrie, die vooral in Duitsland klandizie vindt.

4. Delfzijl, Appingedam en Loppersum

Wij denken: krimpgebieden, leegloop, kale, winderige vlakten, rode bolwerken. En toch wordt hier veel groei geboekt. De regio ontwikkelt zich rap tot energy valley, waar elke producent minstens één energiecentrale wil hebben. Samen met de 83 reusachtige windmolens hier goed voor in totaal 7.500 MW, oftewel: de consumptie van de helft van alle vaderlandse huishoudens. En dat is nog niet alles: Vopak bouwt er LNG-terminals. Net als Tennet, dat er de hoogspanning verdeelt. Tel daarbij een groeiende zorgsector en je weet: er gaat niets boven Groningen.

5. Haarlemmermeer, Aalsmeer en omstreken

Toch nog een Randstad-kindje in de top-5 van vaderlandse groeiwondertjes. De bedrijven in Haarlemmermeer, Aalsmeer, Uithoorn, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en omstreken wisten er in 2010 zo’n 3,3 procent groei uit te persen. Meer dan de in dit gebied gelegen nationale luchthaven, dat een omzetgroei van 2,25 procent beleefde. Dank voor die bloemen!

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!