Saoediërs pompen miljoenen in 'new energy'

Saudi Arabian Oil Co, 's werelds grootste exporteur van ruwe olie, gaat liefst 120 miljoen dollar per jaar in Europese techstartups stoppen. Dat doet het via de in Noorwegen gevestigde venture capitalist Energy Capital Partners.

Dat meldt persbureau Bloomberg. Saudi Aramco, een staatsbedrijf, heeft de deal onlangs in Oslo beklonken. Investeringen zullen zich richten op technologiebedrijven die gespecialiseerd zijn in onconventionele maar wel efficiënte wijzes van gasproducties, evenals boor-en seismische technologieën. Ook is er interesse voor duurzame, hernieuwbare energietechnologie.

"Wij zijn op zoek naar drie of vier investeringen per jaar," zei ECP-medewerker Arne Froeiland tegen Bloomberg. Ze mogen elk oplopen tot 30 miljoen dollar. "Er zijn op het moment te weinig speciale sectorfondsen als je kijkt naar startups en groeibedrijven in de olie en gasindustrie. Degenen die er in investeren, halen uiteindelijk goede rendementen, maar het aantal spelers is beperkt."

Energy Capital Partners (ECP) gaat zich buigen over bedrijven die zich 'tussen de fases van opstarten en het begin van groei' bevinden. ECP zegt genoegen te nemen met een minderheidsbelang en plaatst in de meeste gevallen een boardmember en/of waarnemer binnen de betrokken startup.Saudi Aramco zette voor zijn nieuwe activiteiten vorige maand de venture capital tak Saudi Aramco Energy Ventures LLC op. ECM heeft kantoren in Oslo en Aberdeen en is de exclusieve vc-managementpartij voor Aramco in Europa. Het Saoedische bedrijf is ook van plan om dergelijke teams op te zetten in Boston en Houston.

Saoedi-Arabie is een van de grootste producenten én verbruikers (zie schema onder) van olie. Maar de olievaten waar de omzet van de sjeiks op teert, beginnen leeg te lopen. De olieprijs reikte overigens onlangs weer een nieuw diepterecord.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!