Zoveel geld ging er in 2017 naar Europese scaleups

Raket

Europese scaleups hebben in 2017 met bijna 21 miljard euro 18 procent meer groeikapitaal opgehaald dan het jaar daarvoor, blijkt uit een jaarlijks overzicht van de Vlaamse scaleup-expert Omar Mohout. Londen, Parijs en Stockholm kapen de meeste deals.

De Vlaamse groei-expert Omar Mohout heeft net zijn nieuwe European tech scaleups report uitgebracht (zie slides hieronder). Daarbij worden alleen deals meegenomen die groter zijn dan 750.000 euro, 1855 stuks waren er daarvan in 2017. De insteek van Mohout: het zijn niet startups, maar vooral scaleups (snelgroeiende bedrijven die de startupfase voorbij zijn) die de meeste waarde toevoegen aan de economie, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe banen en internationale groei. Daarnaast eist deze groep het overgrote deel van al het geinvesteerde kapitaal op, in sommige landen zelfs 90 procent. 

Groot-Brittannie en Duitsland waren het afgelopen jaar goed voor bijna de helft van alle investeringen. Zwitserland draaft de top 3 binnen dankzij de opmars van de Initial Coin Offering, het crypto-fenomeen dat door het Alpenland momenteel enthousiast wordt omarmd. Qua investeringen per hoofd van de bevolking gaat Zwitserland (266 euro) momenteel zelfs fier aan kop. Nederland zit met 27 euro per hoofd onder het EU-gemiddelde van 51 euro.

In totaal werd er door Nederlandse scaleups vorig jaar 456 miljoen opgehaald, goed voor plek 8. Zuiderbuur België prijkt dankzij 698 miljoen euro aan groeigeld op plek 7. 

Het rapport:

Opvallend is dat Nederland het hoogste aantal medewerkers per scaleup telt. Dat zou iets te maken kunnen hebben met de mate van flexibel werk, speculeert Mohout. Frankrijk staat in dit lijstje laatste, met haar 'rigide arbeidsmarkt'.

Qua businessmodel zijn marktplaatsen en abonnementen de meestgebruikte vorm voor Europese scaleups. Het meeste geld ging (ook) in 2017 naar Fintech-scaleups, een categorie die ook het grootste aantal deals vertegenwoordigt, gevolgd door HealthTech en Foodtech.

Lees ook: Zo wordt jouw bedrijf hyperschaalbaar

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!