Site noteert 1 miljoen registraties in één dag

Ondernemersnieuws vandaag: fietsverkoop keldert, Mega in 24 uur naar 1 miljoen gebruikers, de Kaaimaneilanden geen belastingparadijs meer en de première van Downloaded.

1. Fietsverkoop sterk gedaald

De verkoop van fietsen is het afgelopen jaar gekelderd met 13,2 procent. De omzet in de fietsenbranche daalde met ruim 14 procent. Dat meldt RAI Vereniging. De daling is volgens de brancheorganisatie te wijten aan de economische crisis en het lage consumentenvertrouwen. De omzet had lager kunnen uitvallen als consumenten niet voor kwaliteit waren gegaan. Gemiddeld werd er 954 euro betaald voor een fiets, een daling van minder dan 1 procent ten opzichte van 2011. Van de 1.039.000 nieuwe fietsen die verkocht werden, beschikken er 171.000 over elektrische trapondersteuning. Daardoor steeg het verkoopaandeel van e-bikes met 1,3 procent.

2. Ondernemer verwelkomt in één dag 1 miljoen gebruikers

Een van 's werelds succesvolste websitelanceringen staat sinds dit weekend op naam van ondernemer Kim Schmitz. De Duitser, beter bekend als Kim Dotcom, maakte zondag bekend dat na één dag al ruim een miljoen mensen zich hebben geregistreerd bij Mega. Deze opslagdienst biedt 50 gigabyte aan gratis opslagruimte: 25 keer zo veel als bij Dropbox en 10 keer meer als bij Google Drive. Er was veel aandacht voor de lancering, omdat Dotcom vorig jaar nog op verzoek van de FBI werd gearresteerd. Z'n eerste startup MegaUpload zou zich schuldig hebben gemaakt aan piraterij en het schenden van auteursrechten. Hij is inmiddels op borgtocht vrij, maar het uitleveringsverzoek van de VS staat nog. Dotcom stelt dat Mega niet gedaagd kan worden, omdat alle gegevens binnen de dienst versleuteld zijn. De beheerder van de site weet daardoor niet wat voor bestanden de gebruikers opslaan. 

3. Ali B. niet blij met licentiemodel voor 'embedden'

Buma/Stemra, de Nederlandse belangenorganisatie van muzikanten, voerde afgelopen week de strijd tegen auteursrechtenschending op. Het wil commerciële websites voor de rechter slepen als zij YouTube-filmpjes op hun site plaatsen zonder daarvoor te betalen. "Wij kunnen niet uitleggen aan auteurs en componisten dat als een site niet wil betalen, we de zaak laten rusten", zegt de organisatie. Maar nu blijkt dat de muzikantenwereld dat nieuws niet massaal omarmt. Ali B., ook lid van Buma/Stemra, zegt dat video's van YouTube die op andere sites worden ge-embed juist voor 'extra exposure zorgen die muzikanten vanuit Hilversum niet krijgen'. "Buma/Stemra zegt op te komen voor artiesten, maar doet dat op deze manier niet", aldus de rapper.

4. 'Subway bezuinigt stiekem op de 11-inch footlong'

Kun je nog herinneren dat Michiel Herkemij Sara Lee ervan beschuldigde stiekem het koffiegehalte in Senseo-pads terug te hebben gebracht? Eenzelfde soort klacht treft nu Subway in Amerika. Online is oproer ontstaan omtrent de '11-inch footlong', een sandwich die volgens de overlevering precies 11 inch (27 centimeter) breed is. Welnu, dat blijkt dus niet zo te zijn, hij is kleiner. Franchisenemers doen vrolijk mee aan de commotie: "Subway heeft de laatste 5 jaar telkens de inkoopprijs van hun broodjes met 4 à 5 procent verhoogd, maar geeft er ons stiekem minder voedsel voor", aldus een van de ondernemers tegen The New York Post. Subway doet de legende van de '11-inch footlong' af als een broodje aap verhaal. "Het is maar een merknaam, nergens staat geschreven dat we ook echt 11 inch leveren."

5. Nike stelt databibliotheek open voor ontwikkelaars

Denk je dat je een internetdienst kan bouwen met behulp van data uit de Nike + app? Kijk dan eens rond op een nieuw portaal, waar je gebruik kan maken van de databibliotheek van deze fitness app. TheNextWeb meldt dat Nike sinds dit weekend zijn data aan ontwikkelaars ter beschikking stelt. De lancering valt samen met de aankondiging van een door Nike gesponsord startup groeiprogramma, de Nike + Accelerator. Techstars, een van de bekendste Amerikaanse groeiversnellers, gaat het programma verzorgen.

6. Kaaimaneilanden willen alleen nog een strandparadijs zijn

De Kaaimaneilanden vormen een bekende plek om in alle stilte de belastingen te ontduiken. De tarieven zijn er laag, terwijl verantwoordelijke vennootschappen en bestuurders er hun identiteit geheim kunnen houden. Daar wil het eilandenrijk nu echter wat aan doen, meldt The Financial Times. Het wil bedrijven gaan verplichten de namen van verborgen vennootschappen en hun bestuurders bekend te maken. De regel zou tot stand komen onder druk van grote investeerders en pensioenfondsen. Zij willen precies weten in wat voor partijen ze geld steken.

7. En dan dit: een docu over de site die het einde van de cd inluidde

SXSW, 's werelds grootste event voor webondernemers, kondigde dit weekend aan dat het de première mag verzorgen van Downloaded, een documentaire over Napster. In maart kan het publiek zien hoe Sean Parker en Shawn Fanning als eerste ondernemers een uitwisseldienst voor muziek groot wisten te maken. De site, die in 2001 onder druk van copyright-claims moest stoppen, luidde het begin van het einde in voor de cd-industrie. Onderdelen van het bedrijf werden uiteindelijk verkocht aan BestBuy en muziekdeeldienst Rhapsody. Regisseur Alec Winters: “It’s about the music and the bands, the fans, the moguls, and the brilliant young minds that ignited the biggest youth revolt since Alan Freed hit the radio.” Bekijk hieronder een trailer:

Tot zover de Sprout update van 21 januari 2013. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag

Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!