Snapchat 10 miljard waard; bootjes delen verboten

Ondernemersnieuws vandaag: Snapchat is volgens investeerders 10 miljard dollar waard, GoBoat en Barqo mogen in Amsterdam geen Airbnb'tje spelen met bootjes en Nederlandse crowdloterij haalt ton op. 

1. 'Airbnb voor boten' ook illegaal

De botendeelplatforms van van GoBoat (onlangs nog op Sprout.nl) en Barqo (volgende week live) zijn illegaal. Daarover moppert de Amsterdamse binnenwaterbeheerder Waternet in Het Parool. De redenatie: voor de verhuur van boten moet je een vergunning hebben. Dat de startups slechts particuliere vraag en aanbod bij elkaar brengen, boeit minder: 'Ze verdienen geld aan de verhuur, daarmee zijn ze professionele verhuurder.' Of GoBoat zijn Amsterdamse klanten maar even wil afsluiten, eist Waternet.

2. Snapchat 10 miljard waard

Fotoberichtendienst Snapchat is 10 miljard dollar waard. Dat is althans de waardering waartegen onder anderen investeerder Kleiner Perkins Caufield & Byers instappen volgens Wall Street Journal. Vorig jaar was Snapchat nog maar 2 miljard waard, maar het gaat hard met de startup. Omzet wordt er nog niet gemaakt, maar maandelijks gebruiken 100 miljoen mensen de dienst van Evan Spiegel. Overigens betaalde Facebook 19 miljard dollar voor WhatsApp (600 miljoen gebruikers) en kost Twitter (271 miljoen gebruikers) op de beurs 29 miljard.  

3. Ton voor crowdfundingloterij

Jasper Versteege heeft een ton aan crowdfunding binnengehaald op Fundedbyme voor zijn loterijstartup Winner Takes All. Winner Takes All werkt zelf ook via de crowd: de inleg van deelnemers (wekelijks 1 euro) gaat bij de wekelijkse trekking naar 1 winnaar. Volgens Versteege garandeert zijn 'mutual lottery' een maximale opbrengst en transparantie. Zijn online gokbedrijf is gevestigd op Malta en heeft na een jaar spelen een paar honderd deelnemers. 

4. Hema ontketent Zwarte Pietrel

Hema (stond ooit voor Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij) heeft een rel ontketend door een mail aan een klant. Daarin werd uitgelegd hoe de winkelketen Zwarte Piet voortaan zal mijden op zijn verpakkingen, om hem volgend jaar echt uit te faseren. Nadat Pietenminnend Nederland alvast had opgeroepen tot een boycot, moest de Hema een pr-offensief in stelling brengen: Hema doet Piet niet in de ban.

5. Eindhovense startup gekocht voor 150 miljoen

Het Eindhovense medtechbedrijfje Sapiens is overgenomen door de Amerikaanse gigant Medtronic. Die betalen 150 miljoen euro voor de Philips-spin-off, die met behulp van een 'hersenpacemaker' Parkinsonpatiënten verlost van onwillekeurige bewegingen en trillingen. Sapiens blijft de technologie doorontwikkelen, vertellen de ondernemers erachter tegen Sprout

6. Porsche-baas toch naar de rechter om marktmanipulatie

Verdammt nochmal! Wendelin Wiedeking, de voormalige Porsche-chef die jaren geleden meer geld verdiende met de handel in aandelen Volkswagen AG dan met de verkoop van sportwagens, moet alsnog voorkomen. Voor marktmanipulatie viaeen reeks onjuiste mededelingen over zijn plannen om VAG over te nemen. Dat gebeurde tot de herfst van 2008. Wiedeking ontkende een complete overname door te willen zetten, maar was achter de schermen toch bezig met het opkopen van aandelen. Uiteindelijk vertilde hij zich daaraan, waarna het Volkswagen werd, die Porsche inlijfde.  

7. En dan dit: Firefox-telefoon in India

Mozilla, bekend van webbrowser Firefox, heeft de spotgoedkope smartphone klaar, waarop zijn eigen besturingssysteem draait. Samen met de Indiase producent Intex komt het daar met de Intex Cloud FX, die een prijsje krijgt van 33 dollar. Wel iets meer dan de eerder beloofde 25 dollar, vanwege tegenvallende kosten van de distributie en belastingen, vertelt een Mozilla-man tegen Wall Street Journal. Voor dat geld krijgen de Indiërs een dual SIM-apparaat waarvoor 1000 apps beschikbaar zijn.  

Tot zover de Sprout update van woensdag 27 augustus. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Update gemist? Lees die van gisteren.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!