Paper.li

Sprout bespreekt elke week een nieuwe webtool die handig is voor ondernemers. Deze week: Paper.li, een tool om bij te houden waar jouw connecties op Twitter over praten.  

Wat is het?

Het is een bekend probleem voor iedereen die meer dan 50 mensen volgt op Twitter: je kunt niet (altijd) bijhouden wat er wordt gezegd. Een groot deel van de tweets kun je wel missen, maar als je niet regelmatig kijkt, loop je ook toffe links en artikelen mis die jouw connecties delen met de wereld. Paper.li biedt een dagelijkse Twitterkrant, gevuld met de meestgedeelde links en artikelen van jouw connecties.

Voor wie?

Iedereen die een eigen account heeft op Twitter en actief mensen volgt. 

Hoe werkt het?

Je gaat naar de site, klikt op ‘create your own daily paper’, meld je aan met een Twitter- of Facebookaccount en klikt op ‘create a newspaper’. Dan kun je kiezen waar je je krant mee wilt vullen: jouw account & de accounts van de mensen die je volgt, een Twitter hashtag die je interessant vindt (bijvoorbeeld #denaamvanjeproduct om te zien wat er over jouw product gezegd wordt) of een Twitter List (zoals @daretoonl/ondernemersambitie). Even wachten en je kunt je eerste krantje zien. Elke middag zul je een vers exemplaar ontvangen op je digideurmat. Om een beeld te krijgen kun je de Paper.li-krant van Sprout bekijken. Het is ingedeeld in nieuws, stories, media, business, technology, health, photo’s, education en arts&entertainment.

Wat zijn de voordelen?

Het is heel lekker om Twitter af en toe een dagje te laten voor wat het is, zonder het gevoel te hebben dat je ‘alles’ mist. De Paper.li-krant kan dat gevoel van leegte opvullen. De krant is alleen gevuld met berichten van mensen die jij interessant vindt (uit je vakgebied, topondernemers, klanten, je hobbysector of wat dan ook), valt automatisch in je mailbox en heeft een prettig leesbare vormgeving.

Wat zijn de nadelen?

Hoe meer mensen je volgt, hoe ‘vervuilder’ de stream nieuwsberichten in je account is. Volg je een specifieke groep mensen of een specialistische #tag of @list, dan zijn de berichten heel erg toegespitst en staat je krant over het algemeen vol waardevolle nieuwsberichten. Volg je alles en iedereen, dan krijg je dus ook van alles en nog wat aan artikelen in je krant. Ook de nieuwtjes die niet boeiend zijn, want daar heb je geen controle over: de meest gelezen en gedeelde links worden doorgeplaatst. Over taal heb je ook geen invloed; volg je Chinezen, dan heb je de kans onleesbare artikelen in je krant te treffen.

Conclusie?

Paper.li is erg handig als je een bepaalde Twitterlijst of tag wilt bijhouden, of als je een specifieke groep mensen volgt. Ben jij zo iemand die 20.000 mensen volgt in alle mogelijke sectoren en hoeken van de wereld, dan raden we het je af. Simpelweg niet interessant genoeg.
 

Volg Sprout ook op Twitter: @sprout_nl

Lees ook de eerdere webtoolbesprekingen:
Moneybird
Aanmelder.nl
Prettig Personeel

Karin Husslage was hoofdredacteur van Sprout tot april 2015

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!