Sprout 10 jaar: feest!

sprout

Het is alweer tien jaar geleden dat het eerste Sprout magazine en de website Sprout.nl werden gelanceerd. Tijd voor een klein feestje en een terugblik. En, niet onbelangrijk: Sprout trakteert!

10 jaar sproutSprout bestaat tien jaar. Wat is er veel gebeurd in tien jaar ondernemen! We zagen belangrijke trends, ontwikkelingen en ondernemers komen en gaan in Nederland.

Denk aan de opkomst van de smartphone, apps, crowdfunding, augmented reality, de deeleconomie en toegang tot 3D-printing voor het grote publiek. Maar we hebben ook de economische crisis doorgemaakt, met faillissementen van grote merken en bekende ondernemers (Free Record Shop, DSB Bank, Hyves, Marlies Dekkers, Henk Keilman, Spyker) en het overlijden van ondernemersgoeroes Steve Jobs en Eckhart Wintzen. En kunnen we anno 2015 nog een bedrijf bedenken dat enkel offline opereert? 

Sprout zelfstandig

Ook Sprout zelf maakte een ondernemersontwikkeling door. Van een frisse, kleine titel binnen het grote concern VNU Media werd Sprout via een management buy-out onderdeel van een kleine ambitieuze uitgever: MT MediaGroep. Ineens moesten we het helemaal zelf doen, met alle ups & downs die komen kijken bij een jong bedrijf. Dat resulteerde in een startup-mentaliteit en een omslag in ons business- en verdienmodel in 2014: lezers werden (deels) betalende members.

Zo zijn we klaar voor de volgende tien jaar Sprout.

Terugblik: wat is jouw beste herinnering?

In het nieuwe magazine van Sprout kun je een timeline zien van de belangrijkste ontwikkelingen in ondernemersland in de afgelopen tien jaar, en de leukste, opvallendste quotes uit tien jaar ondernemend Nederland. Een aantal daarvan delen we ook in de komende weken op Sprout.nl, waarbij de ondernemers uit het 'verleden' aan de tand voelen: wat is er terechtgekomen van de plannen en de visie die je destijds had?

Aan jullie - lezers - vragen we daarnaast: wat is jóu het meest bijgebleven uit 10 jaar Sprout? Was er een artikel dat je inspireerde om ook te gaan ondernemen, was je op een Sprout-event waarbij je een businesspartner ontmoette, schreven we een ondernemersuitspraak op die je tot de dag van vandaag als mantra gebruikt? Stuur hierover een mailtje naar redactie@sprout.nl of tweet met hashtag #sprout10. De leukste inzendingen publiceren we in het magazine en in de nieuwsbrief.

Sprout trakteert!

En wie jarig is, trakteert natuurlijk. Daarom hebben wij een speciale actie rondom ons 10-jarig bestaan: jij mag 10x Sprout magazine weggeven, gratis! Daarvoor kun je op deze pagina invullen aan wie je een portie ondernemersinspiratie cadeau wilt doen (minder dan tien mensen mag ook, natuurlijk). De meest recente editie van het inspiratiemagazine belandt dan op de mat van jouw vrienden, kennissen en partners.

Karin Husslage was hoofdredacteur van Sprout tot april 2015