De ‘moonshots’ van Jurriaan Ruys en Daan Weddepohl

Droom groot, begin klein: zo realiseer je je eigen moonshot, een idee dat bijna niet te realiseren lijkt. Ondernemers Jurriaan Ruys (Land Life Company) en Daan Weddepohl (Peerby) vertellen met welke mindset zij hun eigen droom vormgeven.

Ruys en Weddepohl deelden deze week hun ondernemersverhaal tijdens Moonshots, een event van ondernemersnetwerk Aimforthemoon, in samenwerking met Sprout.

Als er een plek is waar blijkt dat (sociaal) ondernemen hip&happening is, dan is hier. De avond in het trendy café/designwinkel/gallerie Hutspot is met 150 bezoekers stijf uitverkocht. Aan de relatief jonge bezoekers zou je het in eerste instantie niet aflezen, maar ondernemen is hier net zo modieus als biologisch eten, de deeleconomie en fietsen zonder spatbord.

Nadat de ingehuurde violiste haar muziekinstrument heeft ingepakt trapt Aimforthemoon’er Jimmy Jansen de avond af met rap-poëzie over ondernemen-met-een-missie. “Vraag ons niet naar de bekende weg, want die is er niet”, laat hij zijn toehoor duizelen. En: ‘De grens tussen cheesy en ‘believen’ is klein.”

Bomen planten

Jurriaan Ruys, oprichter van bomenplanter Land Life Company, en Daan Weddepohl hebben ‘cheesy’ al lang achter zich gelaten, en hebben door te ‘believen’ een serieus bedrijf neergezet.

Peerby mag dan nog geen Airbnb zijn, er zijn weinig mensen die twijfelen of Weddepohl met zijn deelplatform iets bijzonders heeft neergezet. Land Life Company plant over de hele wereld bomen, won vorig jaar een half miljoen euro bij de Green Challenge en sloot onlangs een deal met Apple om bomen te planten in de buurt van zijn datacenters.

Hoewel Weddepohl en Ruys hier zitten als gearriveerde rolmodellen geldt ook voor hun dat ze eigenlijk pas aan het begin van hun persoonlijke moonshot staan. Voor Weddepohl is dat: zorgen dat de hele wereld spullen gaat delen - al dan niet tegen vergoeding. “En dat producten langer mee gaan en makkelijker te repareren zijn.”

Ruys wil vooral dat we vanuit de ruimte een groene aarde zien, en dus geen geërodeerde zandplaat. Die moonshot-vonk sloeg overigens pas later in zijn leven over. Na een carrière bij Shell en McKinsey werd het tijd om iets te gaan “waar mijn kinderen later ook iets aan hebben”. “Waar wil je uiteindelijk op terugkijken? Het enige relevante zijn de relaties die je hebt gehad, niet de euro’s.”

Land Life Company is nu “een wervelwind geworden”, zegt Ruys, van huis uit ingenieur. “Maar het begin was letterlijk op je knieën op de grond in de Gamma op zoek naar moertjes en boutjes."

School

Voor Weddepohl zorgde een ‘ondernemende’ houding al op de middelbare school voor problemen, al was hij toen uiteraard nog te jong om zich al ondernemer te noemen. “Die jongen heeft een probleem, er is iets niet in orde met ‘m”, hoorde hij. Na halverwege het gymnasium van school te zijn gestapt maakt Weddepohl van zijn hobby zijn werk en gaat aan de slag bij een computerbedrijf en automatiseerde hij dealingrooms, “maar ik verveelde me kapot”. Een carrière als snowboardleraar wordt abrupt beëindigd met een gebroken been, waarna hij acteur wordt en (bij)rollen speelt in een tv-series.

Nadat zijn huis afbrandt raakt hij - toepasselijk gezegd - in zak en as. “Ik moest voor het eerst om hulp vragen.” De eerste ideeën voor Peerby waren nog heel vaag, erkent hij. “Mijn valkuil is dat mijn ideeën iedere 5 seconden veranderen.”

Hoe blijven deze ondernemers dan toch op koers richting hun moonshot? Ruys: “Durft te geloven dat datgene dat op je pad komt, dat dat het ook is. En niet twijfelen, maar doorgaan. Het is bijna een soort naïviteit dat je gelooft dat datgene dat je doet, goed is. Ondernemen is optimistisch geloven in datgene waarvoor je hebt gekozen.”

Ondernemen is optimistisch geloven in datgene waarvoor je hebt gekozen

Qua netwerk, kennis en op financieel gebied was hij er klaar voor om Land Life Company op te richten. “Als ik het niet kan, wie den wel? Het enige dat ik moest bewijzen dat het economisch haalbaar moest zijn.”

Hoeveel focus durf je te houden?, laat hij het publiek zichzelf afvragen. ‘“En wat gooi je weg, en waar ga je mee verder? Focus is dat waar je 80 procent van je tijd aan besteedt. Maar houd alle opties open. Gun jezelf ook ‘vrij’, dat je even niks moet.’

Grens

Weddepohl hield er als kind al van om de grens op te zoeken; zijn ouders konden hem ondanks talloze waarschuwingen toch uit de sloot vissen die achter het ouderlijk huis liep. “Zorg dat je er niet door wordt afgeschrokken als iets niet goed gaat, of nét niet kan”, zegt hij. “Ga door, maar doe het wel slim. Neem wat je leert echt in je op en trek de juiste lessen.”

Hoeveel van die ondernemersreis deel je met je medewerkers, wil een van de toeschouwers weten. “Niet alles”, zegt Ruys. “Maar geef richting: ga door en zet je schouders eronder. Pas nu ik een eigen onderneming heb en een doel waar ik achter sta, ben ik geïnteresseerd in hoe mensen samenwerken en investeer ik tijd en moeite in het leiden van een bedrijf.”

Ondernemers die twijfelen of er wel genoeg animo is voor hun moonshot, prent Ruys in: “De sociale revolutie is veel groter dan die op technologisch gebied. De groei van zonne-energie is er niet vanwege vanwege de techniek van zonnepanelen, maar omdat we met z’n allen zonne-energie willen, wordt het gemaakt en verkocht. Vraag je af: wat maakt ons gelukkig? Hoe willen we samenleven? Er is genoeg technologie en geld, als je maar iets doet dat wij met z’n allen willen.”

De sociale revolutie is veel groter dan die op technologisch gebied

Land Life Company mag dan de nodige successen boeken, ook Ruys gaat weleens door een dal. Zo’n faalmoment kwam bijvoorbeeld toen een project in Saoed-Arabië op het laatste moment niet doorging. “Dat was een rouwmoment. Mijn les daaruit is dat wanneer je als ondernemer ergens niet helemaal achter staat, dat je het dan echt niet moet doen.”

Ratio en gevoel

Weddepohl noemt ondernemen het “constant afwegen van ratio en gevoel”. “De beste opleiding was daarom voor mij de toneelschool. Daar ontdek je gevoel en intuïtie als een instrument waarop je kunt vertrouwen. Beste manier om een beslissing te nemen is op basis van wat je van binnen voelt, en niet - alleen - op basis van spreadsheets.”

Zou hij het een ramp vinden als Peerby klein bleef en de wereld uiteindelijk toch niet weet te veroveren? Weddepohl heeft duidelijk moeite om die vraag te beantwoorden. "Ik ben begonnen toen ik niets had, maar toen kwam het succes. Maar voor mij is toch het belangrijkste: komt er net zoveel energie uit, als ik erin steek?”


Grote kans dat er ook een 'Episode 2' komt van Moonshots. Op de hoogte blijven? Houd de Facebook-pagina van Aimforthemoon in de gaten.

Foto's: Stephanie van der Heijden

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl