Zo jaagt Silke Tijkotte ondernemerschap in de bloemen- en plantenwereld aan

Met Let it Grow, de eerste bloemen- en planten-incubator van de wereld, wil Silke Tijkotte disruptie en ondernemerschap aanjagen. Zo wil zij dit voor elkaar krijgen.

“Wij willen vooral de verbinding vormen tussen ondernemers en de al bestaande sector", zegt Tijkotte. Ondernemers met een startup die gericht is op bloemen en planten hebben nog tot 10 september om zich aan te melden voor Let it Grow.

“Binnen de bloemen- en plantensector is er heel veel innovatie, als het gaat over bijvoorbeeld nieuwe Silke Tijkotte Let it growgroeiprocessen. Alleen we zien dat de markt krimpt, zeker de mensen onder de 40 kopen steeds minder. Zij vinden het groene niet bijzonder genoeg, hebben er weinig binding mee of vinden het teveel gedoe.”

De oplossing zien Tijkotte en kracht achter de incubator bloemen- en plantenhandel Royal FloraHolland in vernieuwende producten “Daar is het idee vandaan gekomen om het ondernemerschap binnen de bloemen- en plantenwereld aan te jagen. Deel daarvan is de incubator Let it Grow.”

Luisterend oor

Samen met onder meer Irene Rompa, die eerder met DutchBasecamp startups begeleidde met hun uitbreiding naar Silicon Valley, zette Tijkotte het initiatief op. Eerst hebben ze een luisterend oor neergelegd bij bestaande incubators, om te leren van hun ervaringen. Daar bleek onder meer uit dat drie maanden wel heel kort is voor een leerprogramma, dus Let it Grow duurt met vijf maanden bijna twee keer zo lang.

Ook zijn Rompa en Tijkotte op zoek gegaan naar een kleine groep, betrokken, mentoren. Die ook daadwerkelijk, regelmatig, contact hebben met de startups. Als lead mentor heeft de incubator StartupAmsterdam-directeur Ruben Nieuwenhuis aangetrokken.

Startups die worden geselecteerd voor de incubator, 5 tot 10, krijgen tijdens het programma een plek binnen cowork-space B.2 Amsterdam en 10.000 euro aan investeringskapitaal. Om de bedrijven snel en succesvol te laten groeien kiest Let it Grow voor de Lean Startup-methode van Eric Ries.

Om te voorkomen dat de deelnemers zich als een plant op een betonnen vloer voelen zijn er wekelijkse bijeenkomsten met Rompa om te kijken naar de voortgang, wat er nog nodig is en om van elkaar te leren. Daarbij zijn er ook cursussen als intellectueel eigendom-recht van advocaat en StartupBootcamp-mentor Paul Voorn, een training in growthacking door de Growth Tribe Academy en een cursus van Sprout-expert Robbert van Geldrop

Healthy Workers Let it Grow

Netwerk

Kennis over de bloemen- en plantenwereld komt vanuit drie verschillende kanten. Enerzijds het netwerk van Royal FloraHolland, de start-up wereld en daarnaast de ervaring van Tijkotte en als derde lessen die gaan over alle andere expertise die er nodig is om een onderneming succesvol op te starten. 

Helemaal afgesloten wil Let it Grow niet fungeren, volgens Tijkotten: “We zijn ook bezig met een desk-functie, voor ondernemers die met één specifieke vraag zitten en daarvoor bij ons komen aankloppen.”

De gedachte go big, or go home zit er in ieder geval goed in bij de groene incubator. Behalve de ideeën voor Nederland wordt er al - voorzichtig - vooruit gekeken. De eerste verzoeken voor een tweede incubator in Berlijn zijn al binnen. Allemaal lange termijn ideeën volgens Tijkotte, maar: “Duitsland is het grootste exportland voor de Nederlandse bloemen-en plantensector, tegelijkertijd is daar een sterke vergrijzing en hebben we een groot netwerk.”

Foto's via Valentina Vos, Harry Brieffies en Simone Schoutens

Is Freelance redacteur voor de website van Sprout.

Via de mail bereikbaar op tijmen@sprout.nl