Zo laat groene incubator Let it Grow startups groeien

let it grow silke tijkotte royal floraholland incubator startups

Met ‘Let it Grow’ krijgt de Nederlandse startup-wereld een primeur: de eerste incubator ter wereld gericht op de groene wereld van bloemen en planten. 

Wie bij startups en incubators denkt aan tech en computers heeft het mis, als het aan Silke Tijkotte ligt. Zij opent in oktober de eerste incubator van de wereld die gericht is op vernieuwing in de bloemen- en planten-industrie, Let it Grow.

Het idee is een samenwerking tussen coöperatie Royal FloraHolland, de marktplaats voor zo’n 50 tot 60 procent van de bloemenhandel ter wereld, en Tijkotte, die in de bloemenwereld rondloopt sinds ze als tiener boeketten samenstelde in een marktkraam in Oldenzaal. Zij geeft als medewerker van Royal FloraHolland de incubator vorm.

Disruptieve planten

Met Let it Grow wil Tijkotte het aanbod van planten verder laten gaan dan op zaterdagmiddag tegen een bloemist zeggen dat je een boeketje voor je geliefde wil met rozen. De reden waarom volgens de oprichters juist deze branche klaar is voor disruptie. Om dat voor elkaar te krijgen is de incubator nog op zoek naar deelnemende startups die vanaf 21 oktober meedoen aan een 5 maanden durend programma. 

Daarbij komen er niet alleen lessen in de bedrijfsvoering, denk aan Eric Ries’ Lean, hoe je business model in elkaar moet zitten, lessen in pitchen en hulp bij de opzet van de administratie. Vanuit Royal Flora Holland heeft het Let it Grow een investering van een ton gekregen, alle deelnemende startups krijgen daarvan een investering van 10.000 euro (zonder dat er een tegenprestatie in aandelen tegenover staat). Ook komen er kenners langs om uitleg te geven over de bloemenwereld.

Health en Wellbeing

Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 10 september aanmelden. De eerste lichting gaat van start onder het motto ‘Health en Wellbeing’ gaat de eerste lichting van start. De bedrijven in de dop moeten - uiteraard - bezig zijn met bloemen en planten, vernieuwend zijn, een team hebben van minimaal twee mensen, maximaal drie jaar bestaan en in Amsterdam aanwezig kunnen zijn tijdens het programma.

Helemaal vanaf nul begint Let it Grow niet in oktober. De eerste drie bedrijven lopen er nu al een pilot-programma: 

Rooftop Revolutionrooftop revolution let it grow startup

Opgericht: april 2016
Oprichters: Suze Gehem & Jaap de Jong

De non-profit startup Rooftop Revolution wil de tuinen weer terugbrengen in de stad. Door de komst van tuinhuizen, opslag en uitbouwen zijn er in de ogen van oprichters Suze Gehem en Jaap de Jong veel binnentuinen opgeofferd. Die kleine stukjes groen willen zij weer terugbrengen maar dan op het dak. 

Sprinklr

Opgericht: 2015suzanne van straaten sprnklr startup let it grow incubator sprout
Oprichter: Suzanne van Straaten

Sprinklr, de Helllo Fresh-box van de groenwereld, is opgericht door Suzanne van Straaten. Je krijgt een box thuisgestuurd met planten van kleine biologische kwekerijen. Nog makkelijker voor de mensen waarvan de groene vingers zijn overleden wegens een gebrek aan verzorging: de bijbehorende app van Sprinklr stuurt je een reminder als de gewassen water of een andere vorm van voeding nodig hebben. 

Healthy Workerslet it grow silke tijkotte royal floraholland incubator startups

Opgericht: Januari 2016
Oprichter: Boy Lokhoff

Met de startup Healthy Workers wil oprichter Boy Lokhoff de leefomgeving van werknemers op kantoren verbeteren. Dat wil Lokhoff voor elkaar krijgen door bedrijven via een app meer kennis te geven over het belang van groen op de werkplek. Daarbij levert de startup zelf ook de benodigde planten en bloemen om het kantoor om te toveren tot een gezondere plek. 

Is Freelance redacteur voor de website van Sprout.

Via de mail bereikbaar op tijmen@sprout.nl