Deals sluiten met Netflix, Red Bull en Videoland? Zo doet Jeroen Koopman dat met NewBe

Jeroen Koopman

Deals sluiten met Netflix, Amazon en Videoland? Zo doet Jeroen Koopman dat met Newbe

Voormalige 25 onder de 25’er Jeroen Koopman bouwde met NewBe een mediabedrijf dat films en series maakt voor onder andere Netflix, Amazon en Videoland. In een wekelijkse vlog laat hij zien hoe het bedrijf (40 medewerkers) ook internationaal wil doorbreken.

Even opscheppen: de omzet van NewBe groeide sinds de start in 2011 gemiddeld 75 procent per jaar. Voorzover bekend is het Amsterdamse bedrijf de enige Nederlandse speler die op alle belangrijke video on demand-platforms (SVOD) aanwezig is. Ook wordt er geproduceerd voor Ziggo, Red Bull en de internationale streamingdienst Insight TV.

Op Netflix is NewBe’s highschool-film Misfit een hit, voor Videoland werd onder meer de documentaire-serie over Famke Louise gemaakt. In 2017 scoorde het bedrijf al een grote bioscoophit met Misfit, waar nu ook een Poolse remake voor wordt gemaakt en waarvan een Duitse remake in Duitsland en Oostenrijk in de bioscoop draait.

Ondernemen

Tien jaar geleden prijkte oprichter Jeroen Koopman in de 25 onder de 25 van Sprout, toen nog met een ander bedrijf. “De intrinsieke motivatie van de mensen in die lijst is hetzelfde als de mensen die wij zoeken om producties mee te ontwikkelen”, trekt hij de parallel met het ondernemerschap. “We beginnen met iemand waar we in geloven, en produceren daar omheen een format.” Bijvoorbeeld Djamila, de grootste Nederlandstalige vrouwelijke YouTuber (ruim 1 miljoen abonnees), waar NewBe al langere tijd het management voor verzorgt en waaromheen Misfit werd ontwikkeld.

Een mediabedrijf gericht op digital natives moet natuurlijk vloggen, dacht Koopman, die sinds kort schittert in een wekelijkse vlog die vanaf nu ook te zien is op Sprout. Daarin laat hij de ups en downs zien bij het runnen van een bedrijf dat ook over de grens flink wil groeien. Dit jaar komt een belangrijk aandeel van de omzet uit niet-Nederlandstalige producties. Maar NewBe blijft die producties wel vanuit Nederland maken.

De grenzen vervagen op contentgebied, zegt Koopman, die zijn bedrijf internationaal wil profileren in de jacht op nieuwe talenten en klanten. “We kunnen in Amsterdam een show pitchen bij Netflix die vervolgens in meerdere landen te zien is. Dat was vroeger ondenkbaar.”

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl