Deze 5 uitdagingen overwon Catawiki om het snelst groeiende bedrijf van Europa te worden (video)

Catawiki

How Catawiki Grew 45000% Growth In 4 Years - Harmen Visscher, CMO @ Catawiki

De omzet van online veilinghuis Catawiki groeide de afgelopen 4 jaar met ruim 45000 procent. Marketing-chef Harmen Visscher deelt in deze video van Growth Tribe welke uitdagingen het bedrijf moest overwinnen om zo hard te kunnen gaan.

Via Growth Tribe

Catawiki veilt wekelijks zo'n 30.000 verzamelingen, van sieraden en horloges tot postzegels en een Porsche van de Rijkspolitie uit 1983. De site positioneert zichzelf daarmee tussen het 'platte' eBay en een chic veilinghuis zoals Christie's.

Het bedrijf van stripverzameler René Schoenmakersis en Marco Jansen is wereldwijd een van de snelst groeiende bedrijven. Op het hoofdkantoor in Assen werken zo’n 150 mensen, in Amsterdam nog eens honderd. Daarnaast heeft Catawiki vestigingen in Berlijn, Parijs, Londen, Madrid en Rome. Dit jaar neemt het bedrijf 300 nieuwe medewerkers aan. 

Sinds 2012 groeide de omzet volgens Deloitte - dat de omzetcijfers vertrouwelijk in mocht zien - met ruim 45.000 procent. Voor de duidelijkheid: dat zijn geen rooskleurige vanity metrics van een startup die bij nul begint met meten; Schoenmakers en Jansen startten hun bedrijf al in 2008. De omzet komt door commissies te heffen bij zowel de verkoper als de koper van een kavel.

Uitdagingen

Welke strategie gebruikt Catawiki? En welke hordes moet het bedrijf daarbij nemen? CMO Visscher beschrijft in deze video-masterclass van Growth Hacking-school (en Sprout-blogger) Growth Tribe de 5 belangrijkste uitdagingen. Bijvoorbeeld: hoe los je het probleem op dat er amper mensen bewust zijn van het feit dat je überhaupt bij een online veilinghuis terecht kunt met je verzameling? En de meeste mensen zoeken op Google niet naar "Rolex Veiling", maar naar "koop Rolex".

En hoe zorg je als platform voor een goed evenwicht tussen vraag en aanbod? Een optimale verhouding per veiling is tussen de 3 en 7 bieders, verklapt Visscher. Simpelweg zo veel mogelijk bezoek naar een pagina pompen is daarom niet slim, aangezien dat de maximale verkoopprijs (en dus commissie-opbrengst voor CataWiki) niet verandert.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl