Dit gaat Land Life Company doen met 500.000 euro prijzengeld (video)

Willemijn Stoffels (Land Life Company) plant bomen die je nooit water hoeft te geven

Met Land Life Company won Willemijn Stoffels vorige week een half miljoen euro prijzengeld bij de Postcode Lottery Green Challenge. "Dit gaat het hele bedrijf veranderen."

In samenwerking met 7 Ditches TV

Land Life Company won de groene ondernemersprijs met de Cocoon, een biologisch afbreekbare pot waarmee jonge boompjes in droge gebieden tot ontkiemen kunnen worden gebracht. Het in de schoot geworpen kapitaal zet het bedrijf met 6 man totaal op zijn kop, vertelt Stoffels in het programma Time Line van 7 Ditches TV. "Dan kan er ineens veel meer."

Tot nu toe verkende Land Life Company de markt met kleine projecten met hooguit een paar duizend bomen, dadelpalmen en olijfbomen. "We kunnen nu naar honderd keer die hoeveelheid gaan. Dan kun je laten zien dat dit ook op grote schaal werkt."

Grondwater

De Cocoon maakt irrigatie overbodig; de eerste zes maanden zorgt een voorraad van 20 liter water ervoor dat de wortels diep genoeg groeien om het grondwater te bereiken. Daarna kan de boom op eigen kracht verder groeien. Het Nederlandse bedrijf is naar eigen zeggen de enige die dit soort incubators voor de relatief lage prijs van 8 euro per stuk kan produceren.

In Saoedi-Arabië gingen de eerste incubators de grond in langs snelwegen. In de VS, Mexico en Spanje liggen plannen voor bossen ter grootte van Central Park.

Uiteindelijk moet er een gezond bedrijf ontstaan, zegt Stoffels. Maar de echte missie is het bebossen van 100 miljoen hectare droog gebied. "Als dat lukt, dan kunnen we een significante bijdrage leveren aan de ontbossing van de wereld." 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!