Starbucks verdacht van belastingontduiking

Ondernemersnieuws vandaag: Starbucks verdacht van belastingontduiking, kinderarbeid bij Foxconn en de overname van Videostrip door RTL Nederland.

1. Doet Starbucks aan belastingontduiking?

Starbucks, het bedrijf van ondernemer Howard Schulz, wordt in Engeland van belastingontduiking verdacht. De koffieketen zou verkeerde omzetcijfers aan de belastingdienst hebben doorgegeven. Persbureau Reuters meldt dat Starbucks de Engelse fiscus heeft gemeld dat het verlies maakt, terwijl het aan beleggers aangaf dat de Britse dochterafdeling fraaie winsten laat zien. Leden van het Britse parlement willen naar aanleiding van de berichtgeving dat de Britse belastingautoriteiten een onderzoek instellen. Een vakbond heeft zelfs opgeroepen tot een boycot van het bedrijf. Starbucks zelf ontkent de beschuldiging en stelt in een blog altijd de wet te hebben gevolgd.

2. Foxconn geeft kinderarbeid toe

Foxconn, de Taiwanese onderneming die in China onder meer iPhones en iPads produceert, geeft aan Reuters toe dat het minderjarigen te werk heeft gesteld. In een verklaring meldt het bedrijf dat het na onderzoek bij fabrieken in de stad Yantai stagiairs traceerde die 14 jaar waren. Dat is jonger dan de Chinese wettelijke minimumleeftijd van 16. De stagiairs, waarvan het exacte aantal niet bekend is, zouden drie weken in de fabrieken gewerkt hebben. Inmiddels zouden ze volgens het bedrijf terug naar school zijn gestuurd. Foxconn is overwegend negatief in het nieuws gekomen de afgelopen jaren. Vorige maand waren er nog gevechten tussen werknemers, naar aanleiding van slechte omstandigheden in de slaapzalen.

3. Earn-out regeling Easytobook

Herinner je het je nog? Sprout schreef een verhaal over de overname van hotelsite Easytobook, door reisgigant Travix van de familie Fentener van Vlissingen. Sprout en Quote hadden de overnamesom rond de 6 à 10 miljoen euro geschat. Oprichter Omri Amir geeft echter aan Sprout aan dat er sprake is van een earn-out regeling, waardoor de schatting misplaatst zou zijn. "De schatting klopt ook totaal niet."

4. RTL Nederland koopt Videostrip

RTL Nederland heeft het Amsterdamse video-adverteerdersnetwerk Videostrip voor een onbekend bedrag overgenomen. Het wil op die manier minder afhankelijk worden van derden voor de distributie en exploitatie van zijn eigen video-on-demand content. “Voor ons is goede content heel belangrijk, we zijn al twee jaar aan het praten met RTL om deze stap te zetten", zegt ceo Dolf Kars in een reactie tegen Emerce. Hij is samen met Michael Riviera en Willem Stenfoort oprichter van het bedrijf. Videostrip begon in 2006 en heeft inmiddels verkooporganisaties in België, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Zuid-Afrika.

5. Succes cassavebier dankzij Nederlandse fabriek

Het FD meldt dat een Nederlandse mobiele fabriek, eigendom van Dutch Agricultural Development Company (Dadtco), ervoor zorgt dat biergigant SABMiller in Afrika goedkoop cassavebier kan verkopen. Impala bier, 's werelds eerste bier op basis van cassave, is vorig jaar in Mozambique door SAB Miller op de markt gebracht. De vraag naar het bier is in het eigen land zo groot, dat de mobiele cassavefabrieken van Dadtco in het proces onmisbaar zijn om tijdig en genoeg bier te kunnen leveren. Er is niet jaarlijks 40.000 maar 120.000 ton ruwe cassave nodig voor de productie. De gepatenteerde Mobile Autonomous Processing Units (AMPU) van Dadtco gaan bij de kleine boer langs om hun cassave meteen na de oogst te kunnen verwerken. De mobiele fabriekjes kunnen de cassave wassen, schillen, snijden en pletten tot een pasta die tot negen maanden goed blijft. De goudgele drank is in vergelijking met conventionele bieren ongeveer 70% goedkoper en wordt lokaal gebrouwen.

6. Nederlands meubelbedrijf klaagt Chinese copycat aan

Het Beuningse 4 Seasons Outdoor, een grote Nederlandse fabrikant van tuinmeubelen, heeft een Chinese onderneming aangeklaagd die kopieën op de markt zou brengen van zijn tuinmeubilair. "Ik heb jarenlang geïnvesteerd in de kwaliteit en het design van mijn tuinmeubelen. Het is nu gewoon één-op-één nagemaakt door de Chinezen", zegt Frits Wolf, directeur en eigenaar van de meubelfabriek, tegen het FD. "Er wordt veel nagemaakt, dat weet je. Maar hier is een grens bereikt. Dit maakt mijn merk kapot."

7. En dat dit.. omzet dancemarkt blijft op 587 miljoen dollar steken

ID&T-oprichter Duncan Stutterheim en dj Armin van Buuren namen woensdag, op de dag van de start van het Amsterdam Dance Event, een rapport in ontvangst over ‘de economische en culturele waarde van de volledige Nederlandse dancescene’. Daarin stelt economisch advieskantoor Evar Advisory dat de Nederland dancemarkt goed is voor een omzet van 587 miljoen dollar. Dat klinkt als een groot bedrag, maar is feitelijk een stagnatie van de sector. Clubs en disco’s in Amsterdam draaien nog goed, maar buiten de hoofdstad sluiten ze in razende vaart, meldt Quote. De geldstroom in het discotheek- en clubcircuit is sinds 2002 met 33% gedaald tot €148 miljoen. Festivals zorgen nog voor een geldstroom van 137 miljoen dollar. De markt waar deejays nu naar uitwijken is Amerika. De dance-industrie heeft volgens het onderzoek van Evar in de VS ondertussen een omvang van 1 miljard euro. Wereldwijd is dat 2,7 miljard euro.

Tot zover de Sprout update van 18 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!