Startup IJsland komt met 'groene' Dropbox

Greenqloud, een startup uit IJsland, komt binnenkort met een 'groene' clouddienst voor consumenten. Het wil concurreren met het populaire Dropbox.

Dat vertelde medeoprichter Eirikur Hrafnsson dinsdag aan Sprout tijdens het Om Giga Structure Europe, een internationaal congres voor bedrijven in de cloudindustrie. "De komende weken gaan we met meer nieuws naar buiten komen."

De dienst zal op die van Dropbox lijken, waarbij er een map wordt aangemaakt die bestanden synchroniseert en die vanaf iedere computer te openen is. "Het grote verschil is dat je bij het gebruik maken van onze dienst je geen carbon footprint achterlaat."

Volgens Hrafnsson neemt met het gebruik van cloudopslagdiensten ook de CO2-uitstoot toe. Het gebruik van internet in het algemeen groeit en ook dat van 'intensieve' applicaties als Facebook, YouTube en andere social media. Er zijn steeds grotere servers voor nodig om al die datastromen te verwerken. "We denken dat onze applicatie sympathie zal wekken bij veel consumenten."

Competatief voordeel

Grote bedrijven als Google ondernemen pogingen om hun uitstoot verminderen. Bedrijven doen dat door CO2-certificaten aan te schaffen. "Wij draaien rechtstreeks op duurzame energie."

Greenqloud, na een aanloop van twee jaar in 2010 opgericht, maakt gebruikt van datacentra in IJsland die aangesloten zijn op duurzame stroom. 70 procent van de energie in IJsland bestaat uit hydroelectrische energie en 30 procent uit geothermale energie (denk aan de geizers). "Stroom is relatief goedkoop en door onze geografische ligging zijn we minder kosten kwijt aan de koeling van servers."

De 'groene' Dropbox moet vooral een beetje als uithangbord gaan dienen voor de andere diensten. Greenqloud levert zogeheten cloud computing mogelijkheden en datastorage voor bedrijven. "We zijn een groene variant van Amazon."

Hrafnsson heeft twee weken geleden zijn bedrijf tijdens DEMO Fall 2012 in de Verenigde Staten gelanceeerd en binnenkort moet ook Europa volgen. Het heeft bijvoorbeeld in Nederland net een tender gewonnen bij Surfnet. "Dit is een interessante markt voor ons."

Opleving startupcultuur

Greenqloud is ontstaan in de nasleep van de crisis waar IJsland in 2008 in terecht kwam. Toen stortte het bankensysteem in en moest het land gered worden door het IMF. Hrafnsson had eerst een webhostingbedrijf voor overheden, maar als gevolg van de economische crisis moest hij op zoek naar nieuwe kansen. "Het was voor ons een positieve duw in de rug."

En duurzame energie en datacentra zijn momenteel big business in IJsland. Als gevolg van het devalueren van de munt trekt het land veel nieuwe activiteiten aan. "Er is hier een levendige startupcultuur, iets dat er voor de crisis nog niet bestond."

Greenqloud heeft momenteel zo'n twee honderd klanten, veelal kleine bedrijven. Er is inmiddels voor 2,5 miljoen dollar geïnvesteerd in het bedrijf. Investeerder Bala Kamallkharan, een ex-bankier uit India die voor een IJslandse bank werkte, maar op straat kwam te staan. Hij is sinds kort ceo hij het bedrijf.

Hoewel de onderneming grootse plannen heeft is de omzet nog bescheiden. Eind dit jaar verwacht Hrafnsson zo'n 250.000 euro om te zetten. "We zijn een echte startup. Maar wie weet draait er ooit een Booking.com op onze cloud."

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!