Dankzij blockchain kun je gemakkelijker in vastgoed handelen

Investeren in vastgoed is duur en ingewikkeld. Startup van de Week Bloqhouse wil daar verandering in aanbrengen door gebruik te maken van blockchaintechnologie.

Wat is Bloqhouse?

Bloqhouse is een software ontwikkelingsplatform dat zich richt op het plaatsen van financiële instrumenten op de blockchain voor investeringsfondsen. Door het inzetten van blockchain moet investeren in vastgoed goedkoper worden en voor een grotere groep mensen toegankelijk.

Dankzij blockchain hoef je niet meer in een heel gebouw te investeren. Een deel ervan kan ook

Dat klinkt misschien ingewikkeld en eigenlijk is dat het ook wel. Toch is het de bedoeling dat het voor de gebruiker juist een stuk makkelijker wordt. Voor de gemiddelde Nederlander is de drempel om in vastgoed te investeren vaak te hoog. Het verhandelen van een participatie in vastgoed is vaak een lastig en duur proces. Dit maakt dat beleggen in vastgoed tot nu toe voornamelijk een markt is voor institutionele beleggers en gespecialiseerde investeringsfondsen.

Bloqhouse wil daar wat aan doen door het transparant en laagdrempelig te maken. Dankzij de blockchain hoef je bijvoorbeeld niet meer in een heel gebouw te investeren, maar wordt het ook mogelijk om in een deel van het vastgoed te investeren. Dat doe je simpel via een webapp. Heb je eenmaal een aandeel in handen, dan ontvang je daarvoor huur en profiteer je van de eventuele waardestijging. Het bijzondere is dat door de blockchaintechnologie de investeringen peer-to-peer verhandelbaar zijn. Je hebt dus geen dure tussenpersoon meer nodig.

Wie zitten erachter?

Eind 2016 gaan Tim Rutgers (29), Koen Bonenkamp (29) en Jeroen Breekpot (30) aan de slag met Bloqhouse. Tim heeft bedrijfskunde gestudeerd en is commercieel verantwoordelijk voor de startup. Koen is de technische man en de strateeg van de drie. Dat is ook wel logisch als je bedenkt dat hij Artificial Intelligence heeft gestudeerd.

Koen en Tim kennen elkaar van het IT-traineeship bij KLM. Jeroen is een jeugdvriend van Koen en heeft ook een achtergrond in de luchtvaart als piloot. Bij Bloqhouse heeft hij de financiën en HR-beleid onder zijn hoede als operationeel manager. Inmiddels zijn er vier ontwikkelaars aan het team toegevoegd en zitten ze met zeven man sterk in hartje Amsterdam.

De oprichters misten een digitaal platform om eenvoudig in vastgoed te investeren

Bloqhouse is ontstaan vanuit een eigen behoefte van de drie oprichters. Ze wilden zelf investeren in vastgoed, maar misten een digitaal platform waarop je dat op een laagdrempelige manier kon doen. Bovendien wilden ze de investering ook makkelijk kunnen doorverkopen.

Omdat het drietal een dergelijk product niet in de markt konden vinden, besluiten ze het zelf te bouwen. In de zoektocht naar de beste methode komen ze uit bij de Ethereum-blockchain. Die blijkt uitermate geschikt voor het makkelijk en veilig verhandelen van assets tussen verschillende personen, zonder daarbij gebruik te moeten maken van tussenpersonen. Zo wordt het idee voor Bloqhouse geboren.

Wie zitten erop te wachten?

De klanten van Bloqhouse zijn de beheerders van investeringsfondsen en handelsplatformen. Via de software kunnen deze bedrijven verhandelbaarheid van vastgoed op wereldwijde schaal aanbieden aan investeerders. Om ervoor te zorgen dat dit allemaal veilig gebeurt, digitaliseert Bloqhouse allerlei processen die nu vaak nog op papier moeten gebeuren, zoals het vaststellen van de identiteit van de investeerders.

Voor de investeerders wordt de handel in vastgoedparticipaties een stuk makkelijker en goedkoper. Door de blockchaintechnologie wordt het mogelijk onderling digitaal participaties te verhandelen, zonder dat hierbij de hulp van een notaris of andere intermediair nodig is. De vastgoedparticipaties worden opgedeeld in zogenaamde tokens, een digitale code die de waarde van een participatie in een belegging vertegenwoordigt. Dit proces, tokenization genaamd, zorgt ervoor dat de eigenaren van de participaties deze gemakkelijk onderling kunnen verhandelen.

Hoever is de ontwikkeling?

In eerste instantie willen de ondernemers een eigen app bouwen waarop klanten zowel kunnen investeren als met elkaar handelen. Daarnaast willen ze zowel het oprichten van het fonds als het fondsbeheer op zich nemen. Al snel komen ze erachter dat ze zich beter kunnen richten op de softwareontwikkeling die deze manier van investeren mogelijk maakt. De oprichters realiseren zich dat ze beter zijn in de ontwikkeling van de software, dan in het opzetten van een vastgoedfonds.

Daarom is uiteindelijk gekozen voor een SaaS-oplossing, waarbij de techniek wordt aangeboden aan investeringsfondsen en handelsplatformen. In oktober 2017 is samen met vastgoedbeheerder Annexum een pilotproject gestart, waarbij particulieren vanaf 100 euro moeten kunnen beleggen in vastgoed. Naar eigen zeggen, is Bloqhouse nu op 90 procent van de ontwikkeling. De laatste 10 procent zit hem in het door en door testen van het product. Zodra het testen positief is afgerond, moet nog in kwartaal één het eerste fonds gelanceerd worden.

Wat is het businessmodel?

Gebruikers betalen een maandelijkse fee voor Bloqhouse

Zoals gezegd, biedt Bloqhouse zijn technologie aan als SaaS-oplossing voor investeringsfondsen en vastgoedbeheerders. Zij betalen een maandelijkse fee voor het gebruik van de mogelijkheid om investeren via de blockchain aan hun klanten aan te bieden.

Daarnaast zit er ook een progressief verdienmodel achter. Niet zozeer via de handel zelf, die gaat peer-to-peer, maar wel aan allerlei diensten die bij de blockchain horen, zoals die eerder genoemde tokenization en betalingen die gedaan worden via de software van Bloqhouse.

Nog geld nodig?

Geld is zeker nodig. De komende maanden wil het team een tussenfinanciering richting de lancering. Dat zal gaan om een bedrag dat ligt onder de miljoen euro. Daarna gaat Bloqhouse voor een zogenaamde Series A-ronde, waarbij gemikt wordt op een aanzienlijk hoger bedrag.

Meindert Schut is presentator bij BNR Nieuwsradio. Daarvoor was hij adjunct-hoofdredacteur bij die zender. Hij ontwikkelde de online PR-tool Buzzpress waarmee bedrijven makkelijk in contact komen met de media.