Hoe Burgs Foods krekels naar je bord brengt

Burgs Foods

Krekels en sprinkhanen zijn een perfect alternatief voor vlees, vindt startup van de week Burgs Foods. ‘De productie heeft veel minder impact op het klimaat en insecten zitten bomvol eiwitten.’

Wat is Burgs Foods?

Ooit wel eens een krekelburger gegeten? Zo nee, dan zou je dat toch misschien maar eens moeten proberen. Zo ja, goede kans dat het er eentje van Burgs Foods was. De Nederlandse startup in de foodsector wil met vleesvervangers gemaakt van krekels en sprinkhanen een bijdrage leveren aan de eiwittransitie. Wereldwijd is er een groeiende vraag naar vlees en nu al wordt zo’n 70 procent van de beschikbare landbouwgrond gebruikt voor de productie van daarvan. De huidige manier van produceren heeft bovendien een grote impact op het klimaat.

Burgs Foods is er van overtuigd dat insecten daar een belangrijke rol in kunnen spelen. “Wereldwijd is men op zoek naar nieuwe en vooral ook duurzame bronnen van proteïne om de groeiende wereldbevolking te voeden. Krekels en sprinkhanen zijn een perfect alternatief voor gewoon vlees”, aldus medeoprichter Sander Peltenburg. Voor de productie van een kilo krekelvlees is 7 keer minder voer, 10 keer minder land en bijna 1500 liter water minder nodig dan voor een kilo rundvlees, terwijl het volgens de ondernemers minstens net zo voedzaam is. In Europa zijn we het echter niet gewend om insecten te eten. Daarom richt Burgs Foods zich op de verwerking van in eerste instantie krekels tot voedingsproducten we in het westen wat makkelijker accepteren, zoals burgers.

Wie zitten erachter? 

De twee oprichters Sander Peltenburg (27) en George Brandenburg (27) kennen elkaar al vanaf het brugklaskamp, maar het duurt nog flink wat jaren voor ze samen zaken gaan doen. Eerst wordt er nog gestudeerd. Peltenburg heeft een Master in construction management and engineering (civiele techniek) aan de TU Delft en Brandenburg een Bachelor of maritime operations, maritime officer aan de Hogeschool Rotterdam. Het idee om samen een bedrijf te starten ontstaat in 2016.

Peltenburg eet tijdens een bezoek aan Thailand voor het eerst een insect. Dat blijkt nog niet direct een succes. “Je kon daar spinnen, schorpioenen en sprinkhanen eten. Ik heb dat geprobeerd, maar echt lekker was het niet. Later kreeg ik bij een lezing van hoogleraar Ecologie Arnold van het Huis van de Universiteit van Wageningen opnieuw de kans om een sprinkhaan te proeven. Eerlijk is eerlijk, ook dat was niet bepaald een smakelijk hapje”, geeft Peltenburg toe.

Burg Foods, George Brandenburg
Medeoprichter van Burgs Foods George Brandenburg laat zien wat hands-on ondernemen is

Wel raakt hij tijdens die lezing overtuigd van het feit dat het eten van insecten een bijdrage kan leveren aan een duurzame transitie. Medeoprichter George Brandenburg is fanatiek sporter en heeft daarom behoefte aan proteïnerijk voedsel, maar wil de impact op het milieu zo klein mogelijk houden. “Met insecten komen die twee behoeftes eigenlijk heel mooi samen. De productie heeft veel minder impact op het klimaat en insecten zitten bomvol eiwitten”, zegt Brandenburg. De twee komen er al snel achter dat er eigenlijk heel weinig producten te vinden zijn, waarin insecten verwerkt zijn. Ze besluiten daarom om zelf die producten te gaan maken. 

Wie zit er op te wachten?

Burgs Foods richt zich op de markt voor duurzaam voedsel en dan specifiek op de markt voor duurzaam vlees. De ondernemers zien in het Westen een groeiende trend dat consumenten steeds vaker voor vleesvervangers kiezen, niet alleen vanwege de gezondheid, maar ook vanuit duurzaamheidsoverwegingen. Tegelijkertijd willen deze mensen wel graag alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen. Burgs Foods is er van overtuigd dat insecten hier een belangrijke rol in kunnen spelen. De startup richt zich daarom in eerste instantie op de sterk groeiende groep flexitariërs in Nederland. Daarnaast zijn er de vegetariërs, die hiervoor hebben gekozen vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Volgens de oprichters kunnen ook zij met een gerust hart een krekelburgertje nuttigen.

Lees ook: ‘Kweekvlees wordt goedkoper dan gewoon vlees’

Hoever is de ontwikkeling?

Burgs Foods is op een Silicon Valley-achtige manier van start gegaan, door de eerste krekelburger direct door consumenten te laten testen. Veel mensen vonden die nog wat aan de droge kant. Door een hoop experimenteren en testen is de startup nu tot een burger gekomen die een stuk dichter komt bij wat mensen verwachten van een burger van rundvlees. Een grote tegenslag komt als een van de grootste insectenbedrijven failliet gaat. In een klap zijn de ondernemers een belangrijke toeleverancier kwijt en staan ze voor een belangrijke keuze: stoppen of een eigen productiefaciliteit bouwen. De startup gaat voor de laatste keuze en sinds februari draaien de machines.

Daarnaast hebben de oprichters de Krekerij gelanceerd, een plek waar de ondernemerins in samenwerking met partners nieuwe producten op de markt proberen te brengen. Zo is er een samenwerking met krekelkweker JOYbugs om extra lekkere sprinkhanen te ontwikkelen. Een ander voorbeeld is de Krekel Powerpasta, die in samenwerking met Pastins is ingezet. Deze pasta heeft een extra hoge voedingswaarde en is daarom naar eigen zeggen interessant voor sporters en in de zorg.

Naast de krekelburger en de pasta biedt Burgs Foods ook snacks voor in de frituur. Voor de toekomst zitten er ook nog andere producten in de pijplijn, maar vooralsnog zit de focus vooral op de burger. “Die is laagdrempelig en daarmee een ideaal product om de consument aan insectenproducten te laten wennen”, meent Peltenburg.

Wat is het business model?

Burgs Foods ziet zichzelf in eerste instantie vooral als b2b-speler. De startup levert de ingrediënten waarmee andere partijen mooie producten kunnen maken. Om te laten zien dat dit mogelijk is zijn nu al de krekelburger, de krekelpasta en krekelbitterbal op de markt. Vanuit het nieuwe initiatief De Krekerij worden partnerships gestart, zodat er een keten van grondstof tot eindproduct kan ontstaan. Burgs Foods verkoopt de krekelburger ook aan partijen die deze in hun assortiment willen hebben. Om die reden voert het bedrijf gesprekken met retailers, waardoor de krekelburger op termijn mogelijk ook in de supermarktschappen te vinden zullen zijn.

Burg FoodsNog geld nodig?

De startup is op zoek naar financiering om sterker te kunnen inzetten op verhoging van de productie en nieuwe verwerkingstechnieken. Helaas kun je krekels en sprinkhanen niet zomaar door de gehaktmolen halen om er een geschikt product van te maken. Daar is meer techniek voor nodig en dus ook geld. Burgs Foods won eerder deze maand een pitchwedstrijd op Impact Fest, waaraan een investering van 95.000 euro is gekoppeld. Om de productiefaciliteit verder uit te kunnen bouwen is nog zo’n 200.000 euro nodig, ook voor marketing kan de startup nog wel een financiële injectie gebruiken.

Meindert Schut is presentator bij BNR Nieuwsradio. Daarvoor was hij adjunct-hoofdredacteur bij die zender. Hij ontwikkelde de online PR-tool Buzzpress waarmee bedrijven makkelijk in contact komen met de media.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!