Hoe Pritle de beleggingscoach automatiseert

Startup van de week Pritle wil geautomatiseerd beleggen in meerdere landen groot maken. Oprichter Thomas Bunnik legt uit waarom hij zijn startup begon met de overname van een ander bedrijf.

Wat is Pritle

Een - online - vermogensbeheerder. Klanten stappen vanaf 10 euro in en beleggen hun geld hoofdzakelijk in indextrackers. Waar Pritle zich mee onderscheidt van partijen als Alex Vermogensbeheer, legt oprichter Thomas Bunnik uit, is dat gebruikers worden “geïnspireerd om hun dromen te realiseren”. Bijvoorbeeld door kapitaal te bij elkaar te sparen voor een wereldreis of een vakantiehuis. Beleggen hoeft bij Pritle niet per se gekoppeld te zijn aan een doel, benadrukt Bunnik, maar de online dienst is er wel op ingericht: koppel een tijdpad en een foto aan je investering en groei daar op je eigen tempo naartoe.

Je zou Pritle ook kunnen omschrijven als een data-gedreven, geautomatiseerde beleggingscoach (medewerkers staan klanten desgevraagd bij via chat, telefoon en email). Dat uit zich bijvoorbeeld in het visualiseren van rendement en door het automatisch versturen van signalen en aanbevelingen om extra te storten, of om het beleggingsrisico juist af te bouwen wanneer het doel sneller dichterbij komt dan verwacht.

Elke euro is kosteloos opvraagbaar, verzekert Bunnik. Pritle claimt tot 70 procent goedkoper te werken dan traditionele banken en vermogensbeheerders.

Wie zitten er achter?

Pritle is een bont internationaal gezelschap. Behalve een Nederlandse ceo en coo komen medeoprichters Azman Hamid en Stewart Bowers uit respectievelijk Singapore en de VS, stond de wieg van de chief strategy officer in Libanon, komt de cto uit Rusland en het hoofd research uit China. 

“We hebben jaren gewerkt in de financiële sector en met eigen ogen gezien hoe het misging in 2008”, zegt Bunnik over het oprichterstrio. “De sector begreep soms zelf niet eens wat voor risico’s er waren. Wij vinden dat de klant meer hulp kan worden geboden met lange termijn vermogensopbouw tegen lage kosten. Niet innoveren om het innoveren. We dachten, we gaan weg bij de grote banken, we gaan het zelf doen. Dat gaat sneller.”

Afgelopen jaar kwamen zij op het idee om in plaats van het het opbouwen van een compleet nieuw bedrijf, een overname te doen. De ondernemers namen afgelopen maart het bestuur over bij vermogensbeheerder Fundix; na goedkeuring van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten werd vorige week bekend dat zij dit bedrijf hebben overgenomen. De klanten van Fundix (“enkele duizenden”) en hun ongeveer 100 miljoen euro aan belegd vermogen zitten nu in het klantenbestand van Pritle.

Wie zit er op Pritle te wachten?

“We denken aan een brede groep mensen, van ouderen tot jongeren, die al lang overwegen om te gaan beleggen. We zijn er voor mensen die al te lang vinden dat hun spaarrekening te weinig oplevert. En voor klanten van banken die voor hun gevoel in hun hemd staan omdat ze hun accountmanager nooit meer spreken.” Kortom, bijna iedereen tussen de 20 en 70 jaar, maar de gemiddelde leeftijd ligt hoger dan je zou denken, zegt Bunnik, die dat als een teken van vertrouwen ziet in zijn nieuwe dienst.

Wat is het verdienmodel?

Pritle rekent een jaarlijkse service fee van 0,5 procent , plus 0,2 procent aan kosten voor de onderliggende beleggingsfondsen waar het geld wordt geparkeerd. Opvallend is dat Pritle boven de 250.000 euro geen kosten meer berekent, ondanks dat de dienst volgens Bunnik meerdere miljonairs telt.

“Een prachtig disruptief verdienmodel”, zegt hij. “Maar 80 tot 90 procent van de klanten blijft onder de miljoen. “We richten ons primair op retailconsument, niet echt op de doelgroep van private banken. Al levert onze dienst wel een aanzienlijke kostenbesparing op voor grotere beleggers aangezien hun vermogensdeel boven de 250.000 euro niet wordt belast.’’

Hoe ver is Pritle?

“De eerste overname is afgerond, dat was wel een behoorlijke mijlpaal”, zegt Bunnik lachend. De afgelopen maanden groeide zijn bedrijf van 5 naar 20 man. Met een “Ijzersterke team” werd er onder meer een nieuw it-platform gebouwd, inclusief portefeuillebeheer, klantenadministratie en webinterface. De reacties van klanten zijn - ongeveer een week na de start - “boven verwachting goed”.

Nederland is een goed land om te beginnen, zegt Bunnik, onder meer dankzij het provisieverbod voor banken en vermogensbeheerders, dat hier sinds vorig jaar geldt. Daardoor is de sector op het eerste gezicht weliswaar gestimuleerd om te innoveren, maar dat valt volgens hem in de praktijk tegen. "In veel gevallen zijn kosten zelfs gestegen."

Volgend jaar wil Pritle zijn vleugels uitslaan naar nog meer Europese landen - welke dat zijn moet nog worden besloten. Inclusief die internationale groei moet het aantal klanten over 18 maanden uitkomen op enkele tienduizenden.

Nog geld nodig?

Bunnik, Hamid en Bowers staken tot nu toe 2,5 miljoen euro in het platform, hoofdzakelijk afkomstig van investeerders uit Nederland, Groot-Brittannië, en Azië. “We zijn op dit moment sterk gekapitaliseerd, maar we zijn zeer ambitieus en praten met investeerders om nog harder te kunnen groeien.”

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl