Hoe Voldaan facturen voorschiet met een AI-app die foto's herkent

Ad Buijs, Tim Zoete, Voldaan

Factoring voor kleine ondernemers staat nog in de kinderschoenen. Startup van de week Voldaan denkt dat gat in de markt te kunnen vullen, door facturen snel voor te schieten met een app met beeldherkenning.

Wat is Voldaan?

Achter je geld aanzitten, voor zzp’er en mkb’ers niet altijd een lievelingsklus. Facturen blijven liggen terwijl de kosten al zijn gemaakt en er zijn bedrijven die om deze reden kiezen voor factoring. Je verkoopt je factuur aan zo’n factoringbedrijf, krijgt daardoor sneller (een deel van) je geld en het innen van het openstaande bedrag is nu je grootste zorg niet meer. Voldaan is zo’n factoringbedrijf. Tot nu toe nog weinig nieuws onder de zon, horen we je denken. Ware het niet dat Voldaan het allemaal net even iets anders wil aanpakken dan de concurrentie.

Deze fintech-startup onderscheidt zich met verregaande digitalisering. Zo werkt de dienst met een app die gezichtsherkenning (foto, plus een selfie-video) gebruikt bij de controle van de identiteit van een aanvrager. Via die app kan een aanvraag binnen 24 goedgekeurd worden.

“We hebben een cloudbased platform ontwikkeld waarin alle processen en het risicomodel volledig zijn geïntegreerd. Elke losse factuur wordt automatisch gecontroleerd op datapunten uit onze eigen database en die van externe partijen”, vertelt medeoprichter Tim Zoete. “We hoeven dus niet de hele debiteurenportefeuille van de klant te managen, zoals dat bij traditionele factoringpartijen normaal gesproken  gebeurt.”

Wie zitten er achter?

De twee oprichters van Voldaan hebben beiden een sterke financiële achtergrond. Tim Zoete (34) heeft meer dan tien jaar ABN Amro (Commercial Finance) op zijn cv staan en in die tijd is hij onder meer verantwoordelijk voor productontwikkeling. Zo werkte Zoete namens de bank in onder andere Groot-Brittannië aan een factoring-propositie voor het mkb. Binnen Voldaan houdt hij zich vooral bezig met commerciële doelen.

Zijn compagnon, Ad Buijs (41), is van oorsprong ook een bankenman. Eerst bij ING, waar hij verantwoordelijk is voor een aantal vernieuwende producten. Later, net als Zoete, bij ABN Amro.

Daar dienen ze een naar eigen zeggen vernieuwend plan in om factoring anders aan te pakken. Een idee dat stuit op de nodige weerstand. “Zo hebben we dat hier nooit gedaan en zo gaan we het nu dus ook niet doen”, is het commentaar. Voor het tweetal het signaal om het dan maar zelf te gaan doen.

In de avonduurtjes en de weekenden wordt hard doorgewerkt en bijna een jaar later is Voldaan uit de grond gestampt. “Een surreële ervaring, die start van ons bedrijf”, kijkt Zoete terug op die tijd. “Toen wij begonnen was er voor de zzp’er en mkb’er met een omzet tot 5 miljoen euro vrijwel geen mogelijkheid om van factoring gebruik te maken. En dat terwijl juist die groep er zo bij gebaat is. Nu kan dat dus wel.” 

Voldaan is onderdeel van Barnstone, waarmee Zoete en Buijs ook andere factuurdiensten aanbieden.

Wie zitten er op te wachten?

In de eerste plaats zzp’ers en mkb’ers, partijen voor wie het vaak lastig is om zekerheid te krijgen over de uitbetaling van hun facturen. En die voor veel andere factoringpartijen gewoonweg te klein en te risicovol zijn. “Door de eenvoud van de aanvraag en de lage drempel voor het gebruik bieden wij juist voor deze groepen uitkomst”, aldus de oprichters. “We hoeven geen jaarcijfers te ontvangen van de klant en de gebruiker bepaalt zelf welke facturen hij verkoopt. Je betaalt alleen voor die facturen die je door ons laat afwikkelen en enkel de vorderingen die je aan ons verkoopt dienen als onderpand.”

Voldaan richt zich daarnaast op banken. “De banken zien het natuurlijk zelf ook als een probleem dat deze groep kleine ondernemers geen financieringsproducten kunnen bieden. Voor hen bieden ons partnerprogramma en de private labels uitkomst. Partners kunnen zelf een aanvraag neerzetten op ons platform. Bij een positieve beoordeling kan hij dan zelf het contract bij zijn klanten aanbieden. Er zijn inmiddels al honderden adviseurs, die hier gebruik van maken. Zo hebben we met Credion het Gemunt Label opgezet”, zegt Zoete. Eerder dit jaar zijn ook KNAB en SNS Bank aangesloten op het partnerprogramma van Voldaan.

Hoever is de ontwikkeling?

Het platform staat en naar eigen zeggen groeit het bedrijf hard. “Voldaan heeft zich ontwikkeld tot een gerenommeerde speler in het financiële domein. We zijn het enige bankonafhankelijke aspirant lid van de brancheorganisatie FAAN (Factoring & Asset based financing Association Netherlands) en hebben diverse banken aan ons weten te binden”, zegt Zoete trots. Met de introductie van een speciale app wordt de volgende stap gezet in de ‘mobile first strategie’ van het bedrijf.

“We zijn de eerste factormaatschappij ter wereld die op deze manier een volledige online propositie heeft ontwikkeld. Onze doelgroep is erg mobiel ingesteld en vaak onderweg."

Wat is het businessmodel?

Een factoringbedrijf koopt facturen in van andere organisaties. Dat kost geld en is voor risico van Voldaan. In ruil daarvoor brengt het een vaste fee in rekening, een percentage van de factuurwaarde. “Daarnaast verdienen we ons geld als service provider voor financiële instellingen. Sommige klanten willen een portefeuille op alle datapunten, waar wij op kunnen checken, gecontroleerd hebben en in andere gevallen maar op een beperkte selectie. Die selectie bepaalt de prijs”, legt Zoete uit.

De ondernemers houden de kosten ondertussen relatief laag, dankzij de hoge automatiseringsgraad. Heikel punt zijn natuurlijk de afschrijvingen, vanwege het hogere risicoprofiel van de klanten die Voldaan bedient. “Die zijn gelukkig ruim binnen de marge waar ook traditionele factoringbedrijven mee rekenen. Dat heeft ons als oud-bankiers eerlijk gezegd ook wel verrast. Het maakt ons product in elk geval schaalbaar en dat is een voorwaarde voor verdere groei.”

Nog geld nodig?

De investeerders van het eerste uur hebben vorig jaar plaatsgemaakt voor private equity. “Op dit moment is er genoeg kapitaal aanwezig om onze ambitieuze technologische en commerciële doelen voor Nederland te realiseren. De funding die nodig is om onze ambitie te financieren komt van twee Nederlandse banken”, zegt Zoete. Hij verwacht dat Voldaan hier op korte termijn nog andere partijen aan kan toevoegen.

Geld is dus niet direct nodig, wel zijn de ondernemers op zoek naar partijen die hen kunnen helpen bij internationale expansie. “Recent hebben we ons eerste kantoor geopend in Duitsland. We zijn op zoek naar partijen die kennis hebben van de lokale markt en ervaring hebben met snelle groei”, laat de oprichter weten.

Meindert Schut is presentator bij BNR Nieuwsradio. Daarvoor was hij adjunct-hoofdredacteur bij die zender. Hij ontwikkelde de online PR-tool Buzzpress waarmee bedrijven makkelijk in contact komen met de media.