JackSavior bespaart Apple geld

Met JackSavior heeft Boudewijn van Sambeek een revolutionaire koptelefoonplug ontwikkeld die minder vaak stuk gaat dan het huidige model. Zijn vinding kan Apple en de rest veel geld besparen. 'Ik wil dat Jacksavior de wereldstandaard wordt.'

Wat levert JackSavior?

JackSavior BV, anno februari 2013, heeft patent aangevraagd op een nieuw model koptelefoonplug. De vertrouwde jack die ons nu nog van geluid voorziet als je hem in een smartphone of ipod steekt, gaat nogal vaak kapot door draadbreuk. Bovendien werkt het utistekende harde deel als een hefboom, die continue in het elektronische apparaat rond draait en wrikt, waardoor ook de koptelefooningang stuk kan gaan. Het ei van Columbus is een plug die niet uitsteekt, en diehet snoer omklemt zonder dat de kwetsbare soldeerverbindingen die het huidige type zo kwetsbaar maken. Die vinding wil Van Sambeek in licentie uitgeven. "Ik wil dat de JackSavior-plug de nieuwe wereldstandaard wordt."

Wie is de ondernemer achter de revolutionaire plug?

Boudewijn van Sambeek (26), student Management of Technology aan de TU Delft. Hij bedacht de plug twee jaar geleden tijdens het koffiedrinken, toen zijn koptelefoon weer eens dienst weigerde. Destijds studeerde hij nog Werktuigbouwkunde. "Ik ben nogal een techneut en nieuwsgierig, dus ik sloop alles uit elkaar om te kijken hoe het in elkaar zit. Het ontwerp leek me voor verbetering vatbaar." Pas het laatste jaar heeft hij de tijd genomen om een bedrijf op te zetten rond Jacksavior, iets wat uitstekend past bij zijn huidige studie.

Waar zit de markt?

"De grote producenten van consumentenelektronica, onder meer smartphones, die een koptelefoon bij hun device leveren. Die reserveren enorme bedragen voor garantieclaims. De Amerikaanse verzekeraar SquareTrade berekende dat in 1,3 procent van de garantiegevallen er iets stuk was aan de koptelefoonuitgang van een iPhone - en die geldt dan nog als minst storingsgevoelige apparaat. Mijn product voorkomt die storingen en daarmee de kostbare afhandeling van garantiegevallen. Dat is geld waard. Apple reserveert jaarlijks 970 miljoen voor claims, als ik daar 1,3 procent van pak kan ik ze 12,6 miljoen besparen." Apple, Samsung en hun toeleveranciers zitten dus wel te wachten op de reddende plug uit Nederland: het levert ze geld op. En daarbij is jacksavior ook nog duurzaam: het verlengt de levensduur van de mobiele apparaten, wordt geproduceerd zonder gebruik van soldeer en chemicaliën en met 43 procent minder grondstoffen.  "Wereldwijd zijn er 2 miljard smartphones en mp3-spelers in omloop. Als ik vijf procent van de markt kan bedienen, draait Jacksavior een omzet van anderhalf miljoen euro."

Hoe ver is JackSavior?

Een wereld-standaard? Dan moet je timing wel goed zijn'

Michael Lucassen (TIIN Capital)

Van Sambeek heeft na het bekende knutselen op zijn zolderkamer de (digitale) technische uitwerking van een eerste prototype klaar. "Daarbij heb ik van het begin af aan rekening gehouden met eenvoud van fabricage, dat is een eis die fabrikanten stelllen aan componenten." Ook heel belangrijk: Van Sambeek heeft een patentaanvraag ingediend voor zijn JackSavior-plug. "Ik won bij een startupwedstrijd voor een paar duizend euro advies van Arnold & Siedsma, een expert in intellectueel eigendom, dat heb ik meteen goed geïnvesteerd."

Startup events

Tot nu toe scoort Jacksavior goed bij de jury's van startup events: bij New Venture is Van Sambeek door naar de tweede ronde, bij de Philips Innovation Award ook. Dat wordt later deze maand nog spannend. "Philips deelt een ticket naar Silicon Valley uit, waar ik iemand van Google zou kunnen spreken. Via Motorola en de Google Nexustelefoons is dat een belangrijke potentiële klant voor me." Met andere potentiële klanten is Van Sambeek al in gesprek. Dat wil zeggen: Philips heeft wel oren naar zijn innovatie. "het klopt dat ze zelf geen elektronica meer fabriceren, dat doen partners onder het Philipsmerk. Maar het netwerk van Philips is natuurlijk enorm. 

Zoekt JackSavior nog investeerders?

'Mijn huidige investeerder is de IB Groep: ik doe alles van mijn studielening. Ik ben honderd procent aandeelhouder en wil dat zo lang mogelijk blijven. Ik zet in op een goede launching customer die gelooft in het protoype. Voor de verdere ontwikkeling heb ik dan geen investeerder van buitenaf nodig omdat het risico dan omlaag gaat en ik de financiering dan bij een bank kan vinden. De startupwedstrijden leveren misschien nog geld op, maar als ik er niet in slaag een werkend prototype met onderdelen uit de 3D-printer voor elkaar te krijgen, zal ik op zoek moeten naar kapitaal. Dat geldt ook voor het moment dat iemand mijn patent aanvalt. De verdediging kan al snel in de tonnen lopen."
"Maar dat vind ik toch raar in de startupwereld waarin ik nu ben beland: het gaat altijd maar om investeerders, investeerders; pas als je wat doet, heb je toch geld nodig? Ik zie pitches voorbijkomen waarvan ik denk: heb je echt nu al zo veel geld nodig?"


Dit vindt Michael Lucassen, managing partner bij TIIN Capital, van JackSavior:

"Een Savior is een verlosser: de redder! Een Savior Jack is de jas die hij daarbij draagt; comfortabel, sterk, hoge kwaliteit, waterdicht en te gebruiken bij slecht weer. Zo werpt ook JackSavior zich op als de redder van consumentenelektronica. Het belooft althans de levens te verlengen van koptelefoons waar de plug, het “mannetje”, regelmatig van kapot zou gaan."

Oplossing zoekt probleem?

"Maar is dit de Verlosser? Is de vraag naar een oplossing zo groot? Is het probleem zo groot? Het is inderdaad nogal irritant wanneer je naar muziek zit te luisteren en het luisteren verandert in een kwelling. Je bent dan al snel geneigd een mail op te stellen waarin je de leverancier aansprakelijk stelt voor het kapotte apparaat, maar misschien nog wel meer voor je bedorven avond of gemis aan entertainment."

Wereldstandaard: lastig

"Het management van JackSavior zegt hier de oplossing voor te hebben en spreekt van een miljoenenbesparing voor Apple, maar ook voor andere leveranciers. JackSavior heeft ook ambitie. Het moet de wereldstandaard te worden. Echter, ook Philips had ooit de ambitie met Video 2000 een nieuwe wereldstandaard neer te zetten. Dan moet de timing wel goed zijn. Het product moet technisch goed zijn en een werkend prototype is er nog niet."

Draadloos lost probleem ook op

"De grote vraag is dan ook of we hier niet een oplossing hebben, die zoekt naar een probleem. Of het technisch goed is, weten we nog niet, maar er zijn “kenners” die er in geloven. JackSavior beweert onder meer dat het de levensduur van de plug verlengt, de claims afnemen, de reputatie van de leverancier beter kan worden gemanaged en het product duurzamer is. Dat zal mogelijk best zo zijn, maar we kunnen er ook niet omheen dat steeds meer oplossingen draadloos zijn."

Snel 3D printen

"Wanneer de competitie in staat is zich door te ontwikkelen, en dat sneller kan dan JackSavior, verliest deze innovatieve plug mogelijk momentum. Het is dus zaak snel in beeld te komen, door met de 3D printer een werkend prototype te maken. Dan is er ook echt een oplossing onder de aandacht te brengen. Dan ligt er potentieel een grote markt, maar daar zal hulp bij nodig zijn van de juiste partners, die ook duidelijk moeten maken dat we niet moeten wachten op een duurzame, draadloze oplossing."

Eerst klant, dan investeerder

"JackSavior wil vooralsnog geen geld ophalen maar zet in op een launching customer, die in het prototype gelooft en dat wil financieren. Daarmee wordt er een zekere afhankelijkheid gecreëerd van die klant, maar aan de andere kant zal het ook lastig zo niet onmogelijk zijn nu al geld op te halen bij investeerders; er is immers nog geen werkend prototype (zelfs nog geen mold) en er is nog geen klant/omzet. Een duivels dilemma. Maar de keuze lijkt goed; eerst een werkend prototype, dan het bewijs dat er markt is (de launching customer) en dan uitbouwen. En dan daarna naar de investeerders, zou ik zeggen."


Michael Lucassen is managing partner bij TIIN Capital (The Informal Investors Network).
Opgezet als club van informals, is TIIN uitgegroeid tot een actieve venturecapitalinvesteerder in groei, buy-outs en jonge technologiebedrijven. 
In portfolio onder meer: CWR Mobility, Type22 en The Saints.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.