Zo wil Saly Shop een brug slaan tussen Marktplaats en Bol.com

salyshop.jpg

Online marktplaats Saly Shop gaat de concurrentie aan met Marktplaats door tweedehands producten te controleren voordat die te koop worden gezet. Oprichter Roel Masselink pitcht.

Wat is Saly Shop?

Een online marktplaats waar je je product kunt (ver)kopen. Voordat je afgedankte product online komt controleert Saly Shop eerst of alles naar behoren werkt en in welke staat je product is. Om dat mogelijk te maken stuurt een verkoper zijn of haar product naar Saly Shop, waar de testers van het bedrijf, intern omgedoopt tot ‘test-tijgers’, het geheel nakijken.

Je product blijft in opslag bij de startup tot het wordt verkocht. Daarmee heeft het volgens de oprichter ook voordelen voor de verkopers. "Je hebt geen mensen meer die aan je deur komen en dan toch niet willen betalen bijvoorbeeld." Aldus Masselink, die in 2010 nog één van de 25 onder de 25 was (met 3 andere internetbedrijven).

Saly Shop geeft kopers een twee weken niet-goed-geld-terug garantie. De dienst wil als tussenpersoon fraudeurs, een grote zorg van mensen die online spullen kopen of verkopen, de pas afsnijden.

Wie zitten erachter?

Oprichter Roel Masselink (31) heeft al een rij aan bedrijven op zijn naam staan. Op zijn 18e startte hij samen met zijn broer een bedrijf dat websites (en later apps) voor bedrijven bouwde. Later kwam daar ook Crowdsite.nl Crowdsite.nl, een website waar bedrijven en particulieren ontwerpen aanvragen bij enkele tienduizenden aangemelde designers.

Masselink kwam op het idee voor Saly Shop toen hij zelf een product online had verkocht. Hij ging het product zelf ophalen, drie kwartier heen rijden en dezelfde tijd weer terug. Om zeker te zijn dat het toch veilig is kwam hij op het idee van filmpjes en de kwaliteitscontrole.

Behalve Masselink werken er nog twee mensen voor het bedrijf. Eén als ‘test-tijger’ en de ander voor de marketing. Namen wil Masselink niet noemen ‘dat heb ik niet met ze besproken, ik weet niet of ze wel online vindbaar willen zijn’. 

Wie zitten te wachten op Saly Shop? 

De (ver)kopers van wat duurdere producten. Daarbij moet je denken aan elektronica zoals smartphones, camera’s en laptops en gespecialiseerd hobbymateriaal voor bijvoorbeeld jagen of zeilen. Volgens Masselink worden er dagelijks zo'n 10.000 producten die in zijn doelgroep vallen aangeboden op Marktplaats. 

Wat is het verdienmodel? 

Per verkocht product houdt Saly Shop 10 procent van het verkoopbedrag in. Daar zit een minimum aan van 15 euro en een maximum van 60. De bedragen die op de site te vinden zijn, zijn inclusief de commissie voor de webwinkel.

Dat het hele proces van producten controleren en een video maken op het eerste gezicht duur lijkt, krijgt Masselink ‘wel vaker te horen’. Door veel te automatiseren vallen de kosten juist mee, zo legt de oprichter uit. Bij het maken van de video klikken de testers bijvoorbeeld op een knop op de video te starten en te stoppen. Daarbuiten gebeurt alles automatisch, tot het uploaden op Youtube aan toe. 

Handmatig controleren of de producten wel goed zijn is helemaal niet zo’n grote extra stap, volgens Masselink. “Bij een normale webwinkel gebeurt dat ook bij ieder product dat wordt teruggestuurd. Wij doen dat niet anders.”

Hoe ver is Saly Shop?

De shop staat pas net online, maar gaat ‘verrassend goed’ volgens Masselink. Dat het niet zijn eerste bedrijf is blijkt al snel. “Dit soort concepten zijn compleet nieuw. Daar gaat altijd even inzetten voordat mensen eraan wennen. Maar daar hadden we ook rekening mee gehouden.”

Financiering nodig?

Masselink: “Ik heb altijd geleerd dat je eerst moet sparen voordat je wat kunt uitgeven. Dus we doen het allemaal met onze eigen middelen. Doordat mijn andere bedrijf goed loopt en winst maakt hebben we die ruimte ook.”

Is Freelance redacteur voor de website van Sprout.

Via de mail bereikbaar op tijmen@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!