Startups Yes!Delft haalden 110 miljoen op

Sprout Visit YES!Delft 1 oktober 2014

Yes!Delft, de incubator van TU Delft, blijkt een vruchtbare plek om een startup te beginnen. Sinds de start in 2005 hebben de bedrijven samen al 110 miljoen euro kapitaal opgehaald. In de aanloop naar de Sprout Visit zetten we de getallen even op een rij. 

Oké, het is alweer bijna tien jaar geleden dat de TU besloot Yes!Delft op te richten, zijn broedplaats/incubator/acellerator voor techstartups. In die tijd, 2005, was de dotcomcrash net achter de rug, en werd alles wat met internet en incubators te maken had een beetje sceptisch bekeken. Vandaar dat Yes!Delft van begin af aan graag op een rijtje zette wat dat gepamper en gecoach van beginnende ondernemers nu allemaal opleverde.

De getallen uit die begintijd - investeringen werden nog in tonnen gerekend - steken bescheiden af bij de laatste cijfers die Yes!Delft kan laten zien:

142 bedrijven

Maar liefst 142 bedrijven kregen en krijgen bij Yes!Delft onderdak, waarvan 70 in de incubator. '110 daarvan zijn nog actief,' zegt Yes!Delft-directeur Wouter de Bruijne. 'Rond de twintig zijn gestopt, een handvol gingen failliet en er zijn ook bedrijven overgenomen'. Sommige bedrijven bestaan uit weinig meer dan twee founders, een laptop en een bureautje, andere, zoals Ampelmann, dat stabiele loopbruggen levert die op volle zee waterpas blijven, hebben kantoren in het buitenland en maken een stevige omzet. Ampelmann was eind vorig jaar overigens het eerste Yes!Delftbedrijf dat zelf een overname deed. 

Daar is het beleidsmakers vaak om te doen: werkgelegenheid. De Fte-meter loopt bij Yes!Delft gestaag op, tot inmiddels 780 voltijdsbanen. Van die spreekwoordelijke founders tot de 100 man die Ampelmann in dienst heeft. Het zoekt overigens nog 8 nieuwe medewerkers.

56.000.000 euro

De gezamenlijke omzet van de Yes!Delftbedrijven. Let wel: dit is geen optelsom van alles en iedereen die ooit met Yes!Delft te maken heeft gehad. Een klapper is naast Ampelmann ook Epyon, de uitvinder van snellaadpalen die over de hele wereld zijn palen plant. Maar dat is inmiddels overgenomen door ABB, dus telde voor 2013 niet meer mee.

56 miljoen is wat er in 2013 is verdiend is Delft. En die omzet komt uit de hele wereld, want dat is ook een mooi cijfer: 75 procent van de omzetgroei komt uit de export. Hé, nog iets wat de Nederlandse economie vooruit helpt.

110.000.000 euro

En dit is toch het indrukwekkendste getal: 110 miljoen aan funding hebben alle Yes!Delfteriken samen opgehaald sinds 2005. 'We zijn voor dit cijfer afhankelijk van wat de startups zelf aangeven. Grote investeringen, zoals die in Ampelmann door een Private Equityspeler, zijn niet meegenomen. Wij hebben het sterke vermoeden dat het geïnvesteerde kapitaal minimaal het dubbele is, maar mogen dat niet te hard zeggen'.