3 unicorns met alleen maar vrouwen als oprichters

Emily Weiss, Glossie

Binnen het exclusieve miljardendomein van de unicorns stijgt het aantal bedrijven met minimaal één vrouwelijke oprichter. Deze drie scaleups met een miljardenwaardering werden door alleen maar vrouwen opgericht.

Een unicorn, een private onderneming met een waardering van minimaal 1 miljard dollar, is een nogal zeldzaam bedrijf. De kans dat je startup uitgroeit tot een unicorn is ongeveer één op 5 miljoen. De wereld telt momenteel 356 van dit soort zeldzame wezens, aangevoerd door twee Chinese bedrijven, Toutiao (Bytedance, gewaardeerd op 75 miljard dollar) en Didi Chuxing (56 miljard dollar).

Na het vertrek uit de unicorn-lijst van Uber (beursgang) houden bedrijven als WeWork (47 miljard) en Airbnb (29 miljard) de Amerikaanse eer hoog (de meest recente Nederlandse unicorn, Adyen, ging vorig jaar naar de beurs).    

Female founders

Binnen dat selecte gezelschap bevindt zich een nog exclusiever groepje: dat van unicorns met vrouwelijke oprichters. Maar, goed nieuws: het aandeel vrouwelijke unicorn-oprichters zit in de lift. In 2018 had nog maar 11 procent van de unicorns minimaal één vrouw in het oprichtersteam, berekende Pitchbook afgelopen maart. Maar in het eerste kwartaal van dit jaar was dat aandeel gestegen naar 27 procent. 

Dat was dankzij investeringen in onder meer Confluent, de open source-unicorn van medeoprichter Neha Narkhede, die eerder dit jaar een waardering van 2,5 miljard dollar aantikte. En aan online marktplaats voor zakelijke catering EzCater (Stefania Mallett), dat 2 maanden geleden 150 miljoen groeigeld opstreek, goed voor een waardering van 1,3 miljard dollar.  

Ook nam het groepje unicorns toe waarvan het foundersteam volledig uit vrouwen bestaat. Dat was te danken aan investeringen in Away, Glossier en Rent the Runway, drie unicorns die (enkel) door vrouwen werden opgericht:

Away -  Steph Korey, Jen Rubio

Away, een direct to consumer-merk voor koffers en andere reisartikelen, enterde de unicorn-lijst eerder deze maand na een investeringsronde van 100 miljoen dollar (waardering: 1,4 miljard dollar). 

Oprichters Steph Korey en Jen Rubio (beiden ex-Warby Parker) willen met het groeigeld hun productportfolio verbreden met onder meer een kledinglijn en verzorgingsproducten. Ook moeten er meer winkels komen naast de zeven die Away al heeft in grote Amerikaanse steden. Opvallend: Slack-oprichter Stewart Butterfield vroeg Rubio na het investeringsnieuws via Twitter ten huwelijk.

Rent the Runway - Jennifer Fleiss, Jennifer Hyman

Studiegenoten Jennifer Hyman en Jennifer Fleiss begonnen in 2009 met een platform waar je designerkleding kunt huren. Eerder dit jaar haalden zij 125 miljoen dollar groeigeld op, gekoppeld aan een waardering van 1 miljard dollar.

Fleiss en Hyman lanceerden eerder, samen met de Zwitserse bank UBS, een 5 weken durend acceleratorprogramma om vrouwen aan te moedigen hun eigen disruptieve bedrijf te starten. Fleiss is ook oprichter van Jetblack, een personal shopping-dienst waarmee je een appje alles kunt bestellen.

Een van de geldschieters achter Rent the Runway is Female Founders Fund, een vc-fonds dat enkel investeert in startups die door vrouwen worden geleid.   

Glossier - Emily Weiss 

Direct-to-consumer makeup-scaleup Glossier verwierf afgelopen maart de unicorn-status (1,2 miljard dollar) na een kapitaalronde van 100 miljoen dollar. Oprichter Emily Weiss begon Glossier in 2010 als beautyblog. Daarvan maakte ze wat FastCompany omschrijft als de “Estée Lauder voor millennials”, en de “Nike van beauty”.

Glossier ging van onlineverkoper naar inmiddels ook drie fysieke winkels. Het bedrijf was in 2018 goed voor een omzet van 100 miljoen dollar. “We hebben alle distributiekanalen in eigen hand”, verklaarde Weiss haar succes tegenover FastCompany. Daardoor heeft het bedrijf volgens haar een veel directere toegang tot klanten. Immers: “Estée Lauder heeft geen beauty-verkooppunten, and L’Oréal bezit geen drogisterijen”.

Lees ook:
Funding Gap: investeerders, neem meer vrouwen aan 
Waarom vrouwen succesvoller investeren dan mannen
50 topvrouwen in tech die je moet kennen

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!