5 unicorns die dit jaar (waarschijnlijk) naar de beurs galopperen

x

Een karrevracht privaat gefinancierde techbedrijven staat dit jaar te trappelen om naar de beurs te gaan. Een beknopt overzicht van vijf voormalige startups die de sprong lijken te wagen.

2019 zou weleens de geschiedenisboeken in kunnen gaan als het jaar met de grootste groep miljardenbedrijven (unicorns) die naar de beurs gaan. Onder de bedrijven waarover het vermoeden bestaat dat zij naar de beurs gaan, zitten grote namen: Cloudflare, Crowdstrike, Stripe, Palantir, Dropbox en WeWork (We Company). Ook deze vijf bedrijven willen dit jaar hun aandelen naar de beurs brengen: 

1. Postmates

Bastian Lehmann, Postmates

Wat: boodschappen bezorgen 
Sinds: 2011 
Wie: Bastian Lehmann, Sean Plaice, Sam Street

Bezorgdienst Postmates, dat vorige week een beursgang aankondigde, is één van de drijvende krachten achter de on demand-economie. Ook is het één van de partijen die de opmars van de smarthone slim benutte, als toegangspoort naar lokale retailers. Zit je te springen om een fles cola en een t-shirt? Type je zoekopdracht in op Postmates en binnen een uur heeft een bezorger (een ‘postmate’) je bestelling afgehaald in de winkel en bij je bezorgd.

Met dat model is Postmates in de Verenigde Staten de grote concurrent van diensten zoals Instacart en DoorDash. Postmates werkt samen met 25.000 bedrijven, waaronder supermarktgigant Walmart. Geld wordt verdiend met een commissie per bezorging. Postmates-klanten kunnen ook een maandabonnement (8 dollar) afsluiten voor onbeperkte gratis levering. 

De dienst – met fans als Post Malone en Kylie Jenner – haalde tot nu toe 700 miljoen dollar aan groeigeld op. Tijdens een kapitaalronde afgelopen januari werd het bedrijf gewaardeerd op 1,8 miljard dollar. Postmates werd in 2011 opgericht door de naar de VS geëmigreerde Duitser Bastian Lehmann (CEO, foto boven), Sean Plaice en Sam Street. 

2. Zoom

Zoom

Wat: videovergaderen
Sinds: 2011
Wie: Eric Yuan

Videoconferencingdienst Zoom werd in 2017 op 1 miljard dollar gewaardeerd, maar wil een veelvoud daarvan scoren bij een initial public offering (IPO) dit jaar, berichtte Reuters afgelopen oktober. Zoom verkoopt abonnementen op videovergaderingen voor grote bedrijven zoals Uber, Box en Morgan Stanley. Onder de investeerders bevinden zich naast Sequoia Capital ook Facebook en Qualcomm. 

Oprichter Eric Yuan was eerder hoofd ontwikkeling bij WebEx, een videodienst die in 2007 werd ingelijfd door Cisco. Yuan besloot een goedkoper alternatief te ontwikkelen, waarna Zoom uitgroeide tot de nieuwe norm bij bedrijven in Silicon Valley. 

3. Slack 

Stewart Butterfield, Slack

Wat: chatten voor bedrijven
Sinds: 2009
Wie: Stewart Butterfield 

Chatdienst voor bedrijven Slack kondigde vorige week maandag zijn een IPO aan. Het bedrijf van Stewart Butterfield werd vorig jaar gewaardeerd op 7 miljard dollar. Er zijn meer dan genoeg investeerders die beloond willen worden met een succesvolle beursgang: de dienst haalde tot nu toe 1,2 miljard dollar op.

Het bedrijf ontstond in 2013 als spin-off van een geflopt gamebedrijf. De dienst telt inmiddels 10 miljoen actieve gebruikers, van wie er 3 miljoen betalen.

4. Lyft 

Wat: taxi’s
Sinds: 2012
Wie: John Zimmer, Logan Green

In de race naar de aanmelding voor een komende beursnotering steekt taxidienst Lyft zijn grote rivaal Uber – die ook dit jaar naar Wall Street wil – alvast de loef af. De Lyft-beursgang zou nog dit kwartaal kunnen plaatsvinden, schreef Reuters in december – al lijkt de recente shutdown in de VS wat roet in het eten te gooien. Het in 2012 door John Zimmer en Logan Green opgerichte Lyft werd in de meest recente kapitaalronde gewaardeerd op 15 miljard dollar. 

Uber heeft een marktaandeel van 60 procent in de VS tegenover 23 procent voor Lyft, waardoor Uber veruit de grootste is. Gebruikers ervaren Lyft echter als vriendelijker, schreef CNBC eerder op basis van een steekproef. Lyft-gebruikers zouden daarnaast loyaler zijn. Een van de risico’s voor Lyft is de juridische strijd die ook in de VS plaatsvindt over de vraag of Lyft-chauffeurs wel zelfstandige ondernemers zijn, zoals het bedrijf claimt, of eigenlijk werknemers.

5. Airbnb 

Wat: woningverhuur
Sinds: 2008
Wie: Brian Chesky, Nathan Blecharczyk, Joe Gebbia

Met 2 jaar (bruto)winst op rij, lijkt Airbnb al een tijdje meer dan klaar voor een beursgang. Aan het einde van dit jaar verwacht het huurplatform voor particulieren zelfs zijn 500 miljoenste boeking sinds de start in 2008.

Airbnb is dit jaar klaar voor een IPO, zei medeoprichter Brian Chesky afgelopen mei tegen Recode, “maar ik weet niet of we dat ook zullen doen”. De alweer 11 jaar oude dienst wordt gewaardeerd op 31 miljard dollar.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl