5 vragen aan Roland Sars, bestuurslid van de nieuwe lobbyclub voor startups

Dutch Startup Association

Nederland heeft sinds deze week een lobbyclub voor startups. 5 vragen aan medeoprichter Roland Sars.

Het is even wennen voor Roland Sars: de ondernemer die eerder BackupAgent oprichtte (en verkocht) gaat binnenkort op gesprek in de Eerste Kamer. Sars, tegenwoordig ceo bij Media Distillery, is een van de bestuurders van de Dutch Startup Association, een lobbyclub die startup-ondernemers een stem wil geven in Den Haag. De nieuwe vereniging wil op korte termijn alvast 100 leden werven, uiteindelijk moet de meerderheid van de Nederlandse startups zich aansluiten.

Google en MessageBird zijn 'founding partners', en zorgen zo voor de financiële kickstart. TicketSwap, Mollie, Bunq en Ace & Tate zitten bij de eerste groep leden

Duitsland

Het idee ontstond toen een groep ondernemers, waaronder ook Marja Ruigrok en 
Boris Veldhuijzen van Zanten, vorig jaar bij elkaar kwam. In Duitsland en België hebben startups ook hun eigen belangenbehartiger, dus waarom niet in Nederland, vroeg de groep (foto boven) zich af. Een rondgang langs een aantal startups en scaleups, en een gesprek met de Duitse lobbyclub Bundesverband Deutsche Startups, bevestigde volgens Sars dat er behoefte was, "en dat zo'n organisatie wel degelijk impact kan hebben". 

Met name op het gebied van regelgeving moeten startups beter gehoord worden, vinden de ondernemers. Sars: “Iedereen is startups aan het doodknuffelen. Dat bedoel ik niet negatief, maar je merkt daarbij dat politici nog niet zo goed weten wat er speelt. Grote bedrijven hebben lobbyisten in Den Haag, daar hebben startups geen geld voor.” Roland Sars

Wat zijn jullie belangrijkste agendapunten?

“We hebben een longlist met topics. We willen in eerste instantie werken aan zoveel mogelijk leden, en samen met hun die lijst prioritiseren. Een item dat hoog scoort is het uitbetalen van medewerkers in aandelen en opties. Als startup heb je vaak niet de middelen om hoge salarissen te betalen. In andere landen is het uitbetalen in aandelen en opties een stuk makkelijker. In Nederland valt dat direct onder de loonbelasting."

"Een ander punt is het belasten van risicokapitaal, waarbij je kan denken fiscaal voordeel als je investeert, of het makkelijker kunnen afschrijven van investeringen. Er is inderdaad meer geld in de markt, en het gaat goed met de economie, maar je moet niet achterover leunen.”

“Tot slot, ik merk zelf met mijn eigen bedrijf hoe moeilijk het is om mensen uit het buitenland in dienst te nemen, door complexe regels waarbij je vaak dure adviesbureaus nodig hebt. Vanochtend was ik nog bezig met een uitgebreide flow-diagram, om iemand uit het buitenland aan te kunnen nemen.”

Het lijkt startups in Nederland voor de wind te gaan, is een belangenbehartiger dan nog nodig?

“Juist omdat je met meer bent, is het belangrijk om er met elkaar voor te zorgen dat je gehoord wordt. Je wordt niet meer gek aangekeken als je je baan opzegt om te gaan ondernemen. Maar wet- en regelgeving is vooral toegespitst op grote bedrijven. Terwijl startups de motor van de economie zijn, zoals ook Mark Rutte en StartupDelta zeggen.”

Bestaande belangenbehartigers zoals MKB Nederland en ONL voldoen niet?

“Die zijn niet specifiek op startups gericht. ONL is overigens wel betrokken geweest bij de oprichting van DSA . Ik denk dat zij ook inzien dat startups nog een soort gat zijn.”

Jullie willen de kloof tussen politici en startups dichten. Politici hebben duizend-en-een dingen op hun bord, waarom zouden ze tijd vrij moeten maken voor DSA? Hoe krijg je ze zover?  

“Je ziet dat er meer over startups gesproken wordt dan 5 jaar geleden. Iedere partij heeft kamerleden of beleidsmakers die zich bezighouden economie en bedrijfsleven, die wel degelijk voor open staan voor startups. Naar aanleiding van ons eerste persbericht hebben we al een berichten gehad van politici die met ons willen spreken. Komende week heb ik met onze director Pieter Veldhuizen een afspraak in de Eerste Kamer.”

Hoe zou de DSA jou als ondernemer met BackupAgent hebben geholpen?

“Een van de redenen dat ik hier in ben gestapt is dat ik me af en toe stoor aan bepaalde dingen, zoals de kwestie rond het betalen in aandelen. Dat speelde ook bij BackupAgent. Je bent al snel geneigd je er bij neer te leggen, ‘het is nou eenmaal zo’. Maar toen ik in aanraking kwam met andere mensen in het bestuur, kreeg ik het idee dat dit is dé kans om mijn eigen frustratie echt aan de kaak te stellen.”

Het runnen van een lobbyclub in de ambtelijke molen van ‘Den Haag’ staat misschien haaks op hoe startups opereren, merkt Sars op. Dus verwacht geen instant successen. “We zijn er voor de langere termijn, het is geen sprint maar een marathon. We hebben niet de illusie dat we komende Prinsjesdag 5 nieuwe wetten hebben. Maar we laten beleidsmakers wel weten waar de pijn zit, en wat ze daaraan zouden kunnen doen."

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!