‘Amsterdam is Europese hoofdstad voor programmeurs’

Amsterdam is de Europese hoofdstad voor softwareontwikkelaars, stelt investeerder Atomico in een donderdag verschenen rapport. Nederlandse techbedrijven halen dit jaar mogleijk een recordhoeveelheid groeikapitaal op.

Atomico is de investeerder van Niklas Zennström, de Zweedse miljardair die eerder Skype oprichtte, en die onder andere investeerde in de Nederlandse startups MessageBird en Framer. Het vc-fonds brengt vandaag de vijfde editie uit van zijn jaarlijkse State of European Tech, waarvoor dit keer 5000 mensen uit het Europese 'ecosysteem' van technologiebedrijven, waaronder 1200 ondernemers, werden gepeild.

Terwijl de handelsoorlog tussen de VS en China voortduurt, is de Europese technologiesector volgens Atomico een "opvallend lichtpunt". Europese techbedrijven staan op het punt om dit jaar bij elkaar voor het eerst meer dan 30 miljard dollar (27 miljard euro) op te gaan halen. Dat is mede te danken aan Amerikaanse en Aziatische investeerders die hun kapitaal steeds vaker in Europa aan het werk zetten (bij een op de vijf Europese investeringen zat dit jaar tenminste één Amerikaanse of Aziatische investeerder).

De hoeveelheid kapitaal neemt ook toe dankzij de gestegen inbreng van institutionele investeerders, zoals pensioenfonds ABP in Nederland. Al met al leverde dat tot nu toe 174 Europese unicorns op, (private) technologiebedrijven met een waardering van minimaal 1 miljard dollar.


(klik voor groter)

Vijf opvallende punten uit het rapport:

1. Amsterdam is een hotspot voor programmeurs

Steden (hubs, in startup-land) bevechten elkaar om geschikte werknemers. Voor ondernemers is het aanboren van nieuwe collega's de belangrijkste praktische afweging bij het bepalen waar zij hun bedrijf vestigen:


(klik voor groter)

Het aantal Europese ontwikkelaars steeg (terwijl hun aantal in de VS ongeveer gelijk blijft) het afgelopen jaar naar een groep van ruim 6 miljoen mensen.

In Nederland steeg het aantal ontwikkelaars ten opzichte van vorig jaar naar 320.000 mensen, goed voor een zesde plek in Europa. Nederland heeft na IJsland het hoogste aantal (19) programmeurs per duizend inwoners.

De meeste daarvan (235.000) werken in Amsterdam, waarmee de hoofdstad relatief gezien het grootste aantal ontwikkelaars in één stad heeft. Maar ook in absolute aantallen scoort Amsterdam hoog, met na Londen (482.000 ontwikkelaars) en Parijs (295.000 ontwikkelaars) de derde plek in Europa. In een persbericht noemt Atomico Nederland, in combinatie met een groeiend aantal investeringen, daarom “the developer capital of Europe".

Qua landen is Duitsland koploper met 901.000 programmeurs, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 850.000.

2. Nederlandse techbedrijven koersen af op recordhoeveelheid groeigeld

Investeerders staken dit dit jaar tot nu toe 896 miljoen euro aan kapitaal in Nederlandse technologiebedrijven, 49 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is ook meer dan de voorgaande drie jaren, en ongeveer evenveel als in 2015. Maar als de groei doorzet, komt voor het eerst de mijlpaal van een miljard dollar in zicht (Atomico rekent in zijn rapport met dollars).

Op basis van het aantal bedrijven dat sinds geld ophaalde is Amsterdam met 457 deals de op vier na belangrijkste tech-stad. In Londen werden in die periode maar liefst 2.747 tech-bedrijven voorzien van groeigeld.

In Londen klotste met 10 miljard euro het meeste geld rond (de helft daarvan bestemd voor FinTech), gevolgd door Duitsland (5,3 miljard euro) en Frankrijk (4,3 miljard euro). Op kapitaalgebied moet Nederland ook Zweden (3 miljard euro), Zwitserland (1,5 miljard euro) en Spanje (1,2 miljard euro) achter zich dulden.

De groei in de hoeveelheid kapitaal in Europa wordt aangewakkerd door een stijging van het aantal investeringsrondes van meer dan 100 miljoen euro. Dit jaar waren dit soort rondes goed voor 36 procent van al het geïnvesteerde kapitaal.


(klik voor groter)

3. Gebrek aan diversiteit blijft rem op groei

Net als vorig jaar hekelt Atomico het schrijnende gebrek aan diversiteit in de technologiewereld. In 2018 gingen in Europa 93 procent van alle investeringen naar bedrijven met alleen maar mannen in het founders team. Daardoor gaat veel talent en waarde verloren, benadrukt Atomico. “Als we ervoor kunnen zorgen dat alle groepen zich veilig en zeker genoeg voelen om te participeren, dan zullen we een enorm concurrentievoordeel hebben op andere delen van de wereld die minder inclusiief zijn.”


(klik voor groter)

Nederland bungelt qua man-vrouwverhouding onderaan de Europese lijst van founder-teams die in de periode 2015-2019 groeikapitaal ophaalden:


(klik voor groter)

4. Mentale gezondheid is aandachtspunt

Atomico noemt ook de mentale gezondheid van ondernemers een punt van aandacht. Een kwart van de ondernemers geeft aan dat het oprichten van een bedrijf een negatieve impact heeft gehad op hun mentale gezondheid. Het gaat dan om uitdagingen zoals de werk-privé-balans en gevoelens van eenzaamheid. Van de founders die extern kapitaal hebben opgehaald, zegt 57 procent behoefte te hebben aan steun van investeerders bij het omgaan met de druk die komt kijken bij het runnen van een bedrijf.


(klik voor groter)

​5. Impact-ondernemen zit in de lift

Sinds 2005 werden in Europa ruim 528 bedrijven opgericht – en met vc-geld gefinancierd - die zich vastbijten in een van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, of SDG’s) van de Verenigde Naties, berekende datadienst Dealroom op verzoek van Atomico. De meeste daarvan richten zich op het klimaat en CleanTech. Atomico noemt de Nederlandse AI-startups Aidence (longkanker opsporen) en Connecterra (AI voor landbouw) als voorbeeld van purpose driven bedrijven.

In Nederland valt een krappe 10 procent van alle techbedrijven onder die noemer. Investeerders staken dit jaar tot nu toe 3,6 miljard euro in Europese impact-startups, zes keer zoveel als het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar:

(klik voor groter)

Niet meer naar de VS

De conclusie van Atomico: dankzij de toestroom van (Amerikaans) kapitaal richting Europa, de beschikbaarheid van talent en internationale connecties hoef je niet meer naar de VS te emigreren om een techbedrijf succes uit te kunnen bouwen. Vergeleken met 2014, het jaar waarover Atomico zijn eerste State of European Tech publiceerde, is de Europese technologiewereld gigantisch gegroeid, bewijst deze infographic:


(klik voor origineel)

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!