Is CodeSandbox met zijn waardering van bijna 9 miljoen euro overgewaardeerd?

CodeSandbox

Startup CodeSandbox heeft per maand 640.000 betalende softwareontwikkelaars nodig om een geschatte waardering van bijna 9 miljoen euro waar te kunnen maken, becijfert Sprout-expert Joachim Blazer. ‘Het is daarmee nog niet te zeggen of de waardering te hoog, te laag of precies goed is.’

Startups halen voortdurend geld op bij investeerders. Hun persberichten zijn echter bijzonder summier en daardoor lastig te begrijpen. Wat is eigenlijk de waardering van de startup? Hoeveel producten moeten ze maandelijks verkopen voor deze waardering? En is dat veel? In een nieuwe blogreeks op Sprout probeert Joachim Blazer iets van de getallen te snappen.

De Nederlandse startup CodeSandbox haalde vorige week een investering van 2,1 miljoen euro op bij onder andere de Amerikaanse investeerder Kleiner Perkins en de Nederlandse investeerder Arches Capital.

CodeSandbox maakt een online code editor voor softwareontwikkelaars. Er is een gratis en betaalde versie. Bij de betaalde versie bepaalt de klant zelf wat hij wil betalen. De minimumprijs is 4,46 euro per maand.

Waardering

Stel dat CodeSandbox een marktconform aandelenbelang van 25 procent aan de investeerders heeft verkocht. Dan zijn ze gewaardeerd op 2,1 miljoen euro / 25 procent = 8,6 miljoen euro post-money.

Hoeveel betalende softwareontwikkelaars heeft CodeSandbox maandelijks nodig om deze waardering van 8,6 miljoen euro waar te maken?

Exit

Dit is een seed round. Stel dat de investeerders een rendement van 10x op hun winnaars willen maken. En dat ze 2x moeten maken om verwatering te compenseren. Dan moeten ze een marktconforme 10 * 2 = 20x op hun investering maken.

En dan heeft CodeSandbox een exit value van 8,6 miljoen euro * 20 = 171 miljoen euro nodig voor zijn waardering van 8,6 miljoen euro.

Omzet

Stel dat CodeSandbox op het moment van exit wordt verhandeld op een voor SaaS marktconforme 5x de omzet over de voorgaande 12 maanden. En dat er geen liquide middelen en schulden zijn.

Dan hebben ze bij de exit een gemiddelde jaaromzet van 171 miljoen euro / 5 = 34 miljoen euro nodig voor hun waardering van 8,6 miljoen euro. Of een gemiddelde maandomzet van 34 miljoen euro / 12 = 2,9 miljoen euro.

Betalende softwareontwikkelaars

Stel dat iedere softwareontwikkelaar de minimumprijs van 4,46 euro per maand betaalt.

Dan heeft CodeSandbox maandelijks 2,9 miljoen euro / 4,46 euro = 640.000 betalende softwareontwikkelaars nodig voor hun waardering van 8,6 miljoen euro. Een aanzienlijk deel daarvan is uiteraard recurring.

Overgewaardeerd?

Als 640.000 betalende softwareontwikkelaars moeilijk haalbaar is, dan is CodeSandbox overgewaardeerd. Makkelijk haalbaar? Ondergewaardeerd. Goed haalbaar? Precies goed gewaardeerd.

Ik heb nog geen begrijpelijke argumentatie voor welk aantal betalende softwareontwikkelaars goed haalbaar is. En daarmee of de waardering van CodeSandbox te hoog, te laag of precies goed is. Wie helpt mij? Mail je reactie naar joachim@venturevalue.com. De beste reactie gebruik ik graag, uiteraard met vermelding van de auteur, in de volgende bijdrage.

Doe het zelf

Deze bijdrage bevat aannames. Heb je andere aannames? Maak een kopie van de spreadsheet die voor deze bijdrage is gebruikt (Bestand > Een kopie maken…), voer je eigen aannames in en trek je eigen conclusies.

Joachim Blazer is oprichter van Venture Value. En auteur van The #1 Guide to Startup Valuation: How to Value Your Startup in 12 Easy Steps. Reageren? joachim@venturevalue.com

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!