Deze 10 groeibedrijven namen de afgelopen 3 jaar de meeste werknemers aan

Erasmus Universiteit en Rotterdam School of Management hebben net hun nieuwe Scaleup Dashboard gepubliceerd, met 250 snelst groeiende bedrijven van Nederland. De lijst leunt zwaar op werkgelegenheid.

Criteria zijn een team van minimaal 10 fte of een omzet 5 miljoen euro. Daarnaast moet er in de meetperiode van december 2016 tot en met december 2019 sprake zijn van een gemiddelde jaarlijkse groei van minimaal 20 procent in fte of omzet.

Werkgelegenheid

Voor de top 10 werd vooral gekeken naar werkgelegenheid, zegt Martin Luxemburg, directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship. “Omdat dat een getal is wat we op basis van exacte data kunnen publiceren. Omzet is een metric die minder toegankelijk is en lastiger meetbaar. We doen wetenschappelijk onderzoek, dus de getallen moeten gewoon kloppen. Dit zijn bedrijven die belangrijk zijn voor Nederland, omdat ze banen creëren. Uiteindelijk gaat het om de inzichten in waarom het lukt om te groeien.”

Zo werd Takeaway.com het snelst groeiende Nederlandse groeibedrijf van 2020. Het bedrijf van Jitse Groen creëerde 4.703 nieuwe banen en groeide met 96 procent in de periode van 2016 tot 2019, en liet daarmee Picnic (97 procent groei, 2.068 nieuwe banen) en Rituals (37 procent groei, 4357 nieuwe banen) achter zich.

In totaal namen de 250 groeibedrijven waaronder bedrijven als Balr, Dekbed Discounter en Red Je Pakketje ongeveer 30.000 mensen aan (vergeleken met 40.000 bij het meetpunt vorig jaar). Daarvan ging meer dan de helft aan de slag bij de top 10. 

Nog een paar facts and figures uit het onderzoek: 

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!