Deze 5 groene startups pitchen donderdag voor een half miljoen euro

Sandra Rey, Glowee

Welke groene ondernememer gaat er dit jaar naar huis met een half miljoen euro van de Postcode Lottery Green Challenge? Deze 5 startups pitchen aanstaande donderdag voor wat ze waard zijn.

De beste pitch van de Greenchallenge-finale donderdag in Amsterdam krijgt 500.000 euro, de runner-up 200.000 euro. De overige finalisten krijgen ieder 100.000 euro. Vorig jaar won het Delftse Physee. Dit jaar dingt 1 Nederlandse ondernemer mee naar de hoofdprijs:

Lex Hoefsloot (Lightyear)

Hoefsloot (27) is medeoprichter van Lightyear en voormalig team captain van het succesvolle Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven. Hoefsloot en zijn team ontwikkelen ’s werelds eerste volledig door zonne-energie vierwielaangedreven auto ontwikkelt. De auto heeft een actieradius van 800 kilometer en een topsnelheid van 180 km/u. 

Gayatri Datar (EarthEnable, Rwanda)

Datar (31) is medeoprichter van EarthEnable uit Rwanda. Meer dan een miljard mensen wereldwijd wonen nog op een zandvloer, deze vloeren zijn een broedplaats voor parasieten en ziektes. Cementvloeren zijn vaak het enige beschikbare alternatief, maar zijn duur en vervuilend. De vloeren van EarthEnable zijn gemaakt van lokale, natuurlijke materialen en worden afgedicht met een plantaardige olie. De vloeren zijn 75% goedkoper dan cement vloeren en de CO2 –uitstoot ligt 90% lager.

Thomas Pedersen (Pond, Denemarken)

Met zijn 48 jaar is Pedersen dit jaar de oudste finalist. Pond staat op het punt om de plasticindustrie voorgoed te veranderen met hun volwaardig en biologisch afbreekbaar alternatief voor de huidige plastic toepassingen; zonder dat hiervoor grote investeringen vanuit de industrie nodig zijn. NASA heeft Pond eind 2015 aangeduid als een van de 10 meest belovende duurzame start-ups op het gebied materiaalinnovatie.

Sandra Rey (Glowee, Frankrijk)

Het Franse Glowee van Sandra Rey heeft het DNA waarmee diepzeevissen en vuurvliegjes licht geven (bioluminescentie) weten te isoleren en te concentreren tot een volwaardige lichtbron. Deze schone lichtbron is voor vele doeleinden te gebruiken, zoals het verlichten van gebouwen, zebrapaden of verkeersborden. Hiermee kan zowel het energieverbruik als de lichtvervuiling in stedelijke omgevingen worden verminderd. Bekijk ook deze presentatie van Rey.

Henri Nyakarundi (ARED)

ARED maakt een alles-in-1 zonnekiosk, de Shiriki Hub. Het bedrijf brengt daarmee duurzame energie en goedkope wifi naar het Afrikaanse platteland. En biedt zo een schoon alternatief voor dieselgenerators. Daarnaast zorgt hun succesvolle franchise-businessmodel voor werkgelegenheid in de afgelegen gebieden.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!