Deze acht startups staan in de finale van de Philips Innovation Award

Acht Nederlandse startups staan vanavond in de finale van de Philips Innovation Award. Sprout duikt in de ondernemingen die Frans van Houten en de zijnen zien als de jonge pioniers van het Nederlandse bedrijfsleven.

Vanavond vindt de Philips Innovation Award plaats, en vijf startups zijn hierbij genomineerd voor een innovatieprijs. Drie jongere ondernemingen dingen mee naar een zogeheten Rough Diamond Award. De startup die de innovatieprijs wint, krijgt 50.000 euro groeigeld. Voor de winnaar onder de ruwe diamanten is 10.000 euro groeigeld opzij gezet door Philips.

Afgelopen jaar won AVA de wedstrijd. Dit is een startup die doven gemakkelijker wil laten communiceren. Maar wie dingen er dit jaar mee naar de forse geldprijzen? Sprout stelt de acht kandidaten aan je voor. De innovatiewedstrijd is een studentencontest, dus verwacht veel aan TU Delft, Eindhoven en de Universiteit Leiden gelieerde startups. Ook aanwezig vanavond is - afijn, hij kan niet ontbreken op dit soort evenementjes - start-upmascotte prins Constantijn.

Somnox

Klinkt als Unox, maar heeft niets met dit rookworstenbedrijf te maken. De voormalig Startup van de Week Somnox ontwikkelt een als kussen vermomde robot die ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt. Het kussen zingt slaapliedjes, reguleert je ademhaling en zorgt voor een goede slaaptemperatuur. Beddenfabrikant Auping ziet er wel wat in, en werkt samen met het bedrijf aan de ontwikkeling. Somnox is een initiatief van TU Delft-studenten Wouter Kooyman van Guldener, Job Engel, Stijn Antonisse en Julian Jagtenberg.

GBM Works

Windenergie heeft de toekomst, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het dierenrijk schade ondervindt door de windturbines op zee. Dit gebeurt momenteel wel, aangezien het heien op zee gaat gepaard gaat met harde geluiden. De startup GBM Works van TU Delft-studenten Ben Arntz en Nick Noordam wil hier een einde aan maken. Met een gepatenteerd systeem stellen zij het heiproces stil en goedkoop te laten verlopen.

Lightyear

Een auto die meer energie oplevert dan hij kost, dat hoor je niet vaak. De Eindhovenaars van Lightyear hebben het toch geflikt met twee automodellen. Hun wagens lopen op zonne-energie, en zijn dus een symbool van de nieuwe economie. Op dit moment werkt de startup rondom voormalig TU Eindhoven-student Lex Hoefsloot ze aan een nieuw prototype, dat binnenkort de markt op moet gaan.

Haak Innovations

Met de zelfontwikkelde zogeheten Soil Optimizer-machine kan TU Eindhoven-student Eline van den Haak gemakkelijk zien hoeveel water en mest een stuk grond nodig heeft. De techniek van haar startup Haak Innovations kan boeren vervolgens een kostenbesparing opleveren. Al in 2015 won Van den Haak een innovatieprijs bij de Eindhovense universiteit. 

Nowi

Nooit meer batterijen gebruiken. Dat gaat gebeuren, als het aan de Delftse startup Nowi ligt. De startup van voormalig TU Delft-student Simon Van der Jagt ontwikkelde sensoren (foto beneden) die geen stroom nodig hebben. Ze krijgen hun energie uit onder meer het wifi-netwerk, waarbij ze dus stroom uit radiogolven halen. Het bedrijf ziet grote mogelijkheden voor onder meer de sterk opkomende IoT-sector.

Voor een Rough Diamond Award zijn de volgende drie startups genomineerd:

Polariks

Een goed glas wijn, voor sommigen is het een levensdoel. In ieder geval wel voor Dennis van der Wiel en Max Wijsman van Polariks. De Leidenaar en Utrechtenaar kwamen met een camerasysteem dat de smaakmoleculen in druiven scant. Hierdoor weet een producent wanneer je de druiven het best van de bomen kunt halen.

Noomi

Een stuk speelgoed gebruiken om energie mee op te wekken, origineel is het wel. Vier industrial design-studenten uit Den Haag willen de wereld veroveren met Noomi, een soort speelgoed-ei bedoeld om mee over te gooien. Bij iedere salto in de lucht wekt het ei energie op, waarmee het 's avonds als licht kan fungeren. Noomi presenteert zich als sociale startup, en wil kinderen in vluchtelingenkampen helpen.

Level Diagnostics

Te vaak krijgen mensen nog een misdiagnose, stelt de Leidse startup Level Diagnostics. Tijd om daar iets aan te doen, vinden ze. Level Diagnostics kan je op basis van een druppel bloed direct vertellen of je een infectie hebt. De startup stelt dat zijn oplossing het gebruik van antibiotica flink terug zal dringen. 

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!