Deze app tegen voedselverspilling is Europa's 'heetste' startup

Too Good To Go

De jaarlijkse Tech5-competitie waarmee The Next Web en betaaldienst Ayden op zoek gaan naar de hottest startup van Europa is dit jaar een prooi voor Too Good To Go, een Deense startup die voedselverspilling te lijf gaat. 

In aanloop naar The Next Web Conference organiseeren Adyen en The Next Web dit jaar een exclusieve Founder’s Day in Kasteel Wittenburg in Wassenaar, waar Tech5-winnaar Too Good To Go werd gekroond als winnaar. 

De uitreiking is gebaseerd op tractie, (de groei van) het aantal medewerkers, sociale impact en de hoeveelheid rumoer die een startup in de media veroorzaakt. Too Good To Go ging pas drie jaar geleden van start, maar maakt al flinke impact met zijn app die consumenten verbindt met restaurants en winkels die eten over hebben. Zij verkopen die verweesde maaltijden voor een paar euro in een zogeheten Magic Box.

Redden

De startup uit Kopenhagen redde zo naar eigen zeggen al 13 miljoen maaltijden van de afvalberg, wat goed zou zijn voor een uitstootvermindering van 26.000 ton CO2. De app werd tot nu toe ruim 10 miljoen keer gedownload. De dienst kan goed nieuws zijn voor lokale ondernemers, die via de app meer inkomsten en een nieuwe klantengroep kunnen aanboren.

Het bedrijf van de Deense Mette Lykke en Britten Chris Wilson en Jamie Crummie is actief in 11 landen, waaronder Nederland, waar na een jaar 200.000 maaltijden werden gered van de vuilnisbak. Het bedrijf haalde tot nu toe 16 miljoen euro groeigeld op, waaronder een ronde eerder dit jaar van 6 miljoen euro. De dienst lijkt qua concept op de Nederlandse startup NoFoodWasted, die zich richt op supermarkten (bekijk ook deze documentaire over oprichter August de Vocht). 

Lees ook: Deze 5 startups halen business uit voedselverspilling

Drones

De tweede plek in de Tech5 is voor de Belgische drone-startup Unifly, die een platform levert waarmee lokale autoriteiten drones kunnen monitoren en integreren in het luchtruim.

Vertalen

Nummer drie Unbabel vertaalt realtime klantvragen (via chat) voor onder andere EayJet en TomTom. Na een investering van 23 miljoen dollar opende de Portugese AI-startup eind vorig jaar ook een kantoor in de VS, waar de vijf oprichters deelnamen aan de startup-accelerator Y Combinator.

De drie koplopers van de Tech5 werden geselecteerd uit een reeks startups die (op basis van publieksstemmen) winnaar zijn in hun land. Voor Nederland is die eer net als vorig jaar weggelegd voor onlinesupermarkt Picnic. 

Dit zijn de winnaars voor de overige landen: 

Italië: Supermercato24 
UK: Transfergo
Spanje: Glovo
Zwitserland: Frontify
Israël: Arbe Robotics
Duitsland: FlixMobility 
Noorwegen: Kahoot
Hongarije: Bitrise
Polen: Displate
Estland: Bolt
Zweden: Karma
Frankrijk: CityScoot
Ierland: Yroo
Tsjechië: Actijoy
Finland: Iceye
Oostenrijk: USound

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!