Deze Nederlandse startups haalden het meeste geld op in 2016

Het was niet eens het beste jaar ooit voor Nederlandse startups om geld op te halen bij investeerders, maar de euro's rolden toch regelmatig hun kant op. Sprout pikte de 10 grootste klappers uit de honderden investeringen van 2016.

Wercker: 4,1 miljoen

Micha Hernandez van Leuffen - WerckerWercker trapte het jaar 2016 mooi af: Micha Hernandez van Leuffen haalde in januari 4,5 miljoen dollar voor zijn startup, die software levert voor het samen ontwikkelen, testen en installeren van software. ABP-dochter Inkef Capital leidde de ronde, ook bestaande investeerder Notion Capital deed mee. In 2014 haalde Hernandez van Leuffen al eens 2,4 miljoen dollar op voor Wercker, dat vanuit San Francisco en Amsterdam actief is en zijn bestaan in 2012 bij Rockstart begon. Het verse kapitaal was bestemd voor marketing en extra mankracht.

EclecticIQ: 5,5 miljoen

KPN ging in 2016 extra hard op zoek naar interessante investeringen: het verdubbelde in mei het vermogen van KPN Ventures, waarmee het sinds 2015 investeert in startups. Van de 70 miljoen ging diezelfde maand 5,5 miljoen naar het Amsterdamse beveiligingsbedrijf EclecticIQ, specialist in de detectie van cyberaanvallen. KPN liep in september overigens ook mee in een geldronde voor het Eindhovense SecurityMatters, dat industriële installaties in bijvoorbeeld de offshore-industrie beveiligt tegen cubercriminelen. Om welk bedrag het ging, werd niet bekend gemaakt.

Robot Robots: 5 miljoen

Beveiligingsrobot SAM draait al bij vijf bedrijven in Nederland 24 uur per dag zijn rondjes. Zijn maker, Robot Robots Company (RRC) uit Den Haag, haalde in februari 5 miljoen euro op voor de Europese uitrol van SAM (secure autonomous mobile) en een grotere versie, SAM XL. Het geld kwam van de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter, Rabobank Regio Den Haag en een consortium van durfkapitalisten. SAM krijgt gezelschap van zorgrobot LEA (Lean Elderly Assist), een intelligente rollator, die ouderen helpt bij het opstaan, vermijden van obstakels en een seintje geeft als het tijd is voor de medicijnen.

Insided: 6 miljoen

Sprout Challenger inSided, dat 'sociale platforms' levert waarmee grote bedrijven als T-Mobile, Philips en Albert Heijn voor klantcontact en customer selfcare minder hoeven te leunen op publieke social media, haalde in februari zijn eerste groeifinanciering van 6 miljoen euro op. Ventech, Fortino Capital en Henq staken geld in het bedrijf, Insided is eind 2010 opgericht door R obin van Lieshout en Wouter Neyndorff en heeft inmiddels ruim zestig medewerkers met kantoren in Amsterdam, Madrid, Berlijn en Londen. Via InSided kunnen klanten vragen stellen, antwoorden vinden, ervaringen delen en recensies geven over producten en diensten.

Bux: 6 miljoen

Nick BortotCasual beurshandel is goud waard, bleek uit een nieuwe investeringsronde van Bux in februari. De Nederlandse app, die begin 2015 al in de finale van de Sprout Startup van het Jaar stond, kreeg 6 miljoen euro van onder meer Holtzbrinck Ventures, ook bekend als geldverschaffer van bedrijven als Zalando, Bol.com, Parship en HelloFresh. Oprichter Nick Bortot kan gasgeven met zijn marketing en nieuwe ontwikkelaars aantrekken. "Investeerders zien dat wij een nieuwe markt aanboren", zei hij tegen Sprout.

3D Hubs: 7 miljoen dollar

Fintech was hot in 2016, 3D-printen bleef ook gewild bij geldschieters. Het Amsterdamse 3D Hubs (ook al finalist bij de Sprout Startup van het Jaar) deed een B-ronde voor 7 miljoen dollar in augustus. Stichting DOEN, informals Arthur Kosten (ex-Booking.com) en Marcel Beemsterboer (ex-Vakantieveilingen) stapten in, het Luxemburgse EQT Ventures leidde de ronde en kreeg een zetel in het bestuur. Bram de Zwart en Brian Garret koppelen met 3D Hubs particuliere en zakelijke 3D-printers aan partijen die iets geprint willen hebben. Het aantal 3D-prints via de 'Airbnb voor printen' staat inmiddels op 40.000 per maand en 3D Hubs is actief in 160 landen.

Five Degrees: 10 miljoen

Het Breukelense fintechbedrijf Five Degrees, dat ook vestigingen heeft in IJsland en Servië, haalde in november 10 miljoen op bij onder meer Karmijn Kapitaal, de investeerder waarmee Désirée van Boxtel, Hadewych Cels en Cillan Jansen Verplanke het al schopten tot Sprout Challenger. Kroonjuweel van Five Degrees is Matrix, een online bankplatform voor de 'nieuwe generatie banken'. Five Degrees werd eerder dit jaar verkozen tot één van de 50 FinTech game changers van Europa. Interessant feitje: het bedrijf is opgezet door voormalig IceSave-directeur Martijn Hohmann, die besloot met de state of the art software voor zichzelf te beginnen. Five Degrees heeft kantoren in Breukelen, IJsland en Servië. In Nederland werkt onder meer KNAB met de technologie van Five Degrees.

Nightbalance: 12,5 miljoen

Eline Vrijland van BeestEline Vrijland-Van Beest kreeg in de zomer een flinke financiering rond van 12,5 miljoen euro voor NightBalance, waarmee ze een apparaat heeft ontwikkeld tegen slaapapneu dat zij tijdens haar studie aan de TU Delft bedacht. Met het groeigeld kan ze nu de VS veroveren. NightBalance had in 2013 al 'enkele miljoenen' opgehaald, het nieuwe kapitaal was afkomstig van INKEF Capital (de investeringstak van pensioenfonds ABP) en Gilde Healthcare Partners. Vrijland-Van Beest blijft ondertussen gewoon ceo van haar bedrijf, zei ze tegen Sprout: “Het is wel duidelijk een volgende ronde-financiering: de investeerders zijn veel minder operationeel betrokken dan bij de eerste ronde.” 

Gitlab: 20 miljoen dollar

Het groeigeld stapelt zich op bij Gitlab, de Nederlandse startup die softwaremakers online laat samenwerken op zijn open source code collaboration platform. Na investeringsrondes van 1,3 en 4 miljoen dollar kwam er in september een injectie van 20 miljoen dollar. Oprichter Sytse Sijbrandij kreeg August Capital, Khosla Ventures en Y Combinator warm voor zijn plannen, de accelerator uit Silicon Valley waar Gitlab vorig jaar voor werd geselecteerd. Volgens Gitlab wordt zijn dienst inmiddels door ongeveer 100.000 bedrijven gebruikt. De Sprout-challenger (2014) lift mee op de toename van het aantal gebruikers van open source-code.

Bynder: 20 miljoen euro

Chris HallDe stoerste startupdeal van 2016 was voor Bynder, dat in de zomer 20 miljoen euro ophaalde in zijn eerste grote investeringsronde sinds de oprichting in 2008. Het bedrag werd neergelegd door Insight Ventures Partners, een durfkapitalist uit New York. De oud-challenger  van Chris Hall biedt een cloudoplossing voor het beheer van marketingmateriaal van grote bedrijven. Die hebben beeld- en promotiemateriaal dat overal ter wereld beschikbaar en uniform moet zijn, maar ook ruimte vreet op servers of inboxen. Hall: "Wat Salesforce heeft gedaan voor sales tech, kan Bynder doen voor marketeers. De cloud zorgt ervoor dat ze sneller en slimmer kunnen werken, waardoor ze tijd over houden voor creatieve en strategische initiatieven."

 

 

 

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!