Deze ondernemer haalde in een paar minuten ruim vier ton op tijdens een startup-event

Online trainingsplatform Maester flikte woensdag een bijzonder kunstje: de Haarlemse startup haalde live 420.000 euro aan investeringen op. Oprichter Tim van Pappelendam vertelt hoe hij dat deed.

De Haarlemse startup Maester gooide deze week hoge ogen tijdens de vierde editie van Present Your Startup, een accelerator en pitch-wedstrijd met 9 lokale edities. De tijdens de editie in Haarlem opgehaalde 4 ton is fors meer dan de twee ton waar oprichter Tim van Pappelendam om vroeg.

Voor de finale van van het event maakte een jury een selectie van zes finalisten uit honderd aanmeldingen. Bijzonder element: er kon live op het podium geïnvesteerd worden. Niet alleen door de elfkoppige jury, maar ook door honderd angels (investeerders) van over de hele wereld, die meekeken via een livestream. Maester ging aan de haal met het op flinke afstand grootste bedrag. In een tijdsbestek van enkele minuten kwamen vier investeerders naar voren, die gezamenlijk 420.000 euro staken in de de online trainingtool. 

Publieksfavoriet Stagefinder won niet alleen de publieksprijs, die recht geeft op deelname aan het Nederlands Kampioenschap Pitchen, maar voert achter de schermen ook nog gesprekken over een investering van 200.000 euro. Carrièreplatform Tinkr haalde live een investering van 40.000 euro op en bezorger van ambachtelijk Italiaans ijs Nijsje is inmiddels in gesprek met vier geïnteresseerde investeerders. 

Samsung

De nog nagenietende co-founder van Maester, Tim van Pappelendam, vindt het "supercool dat je een pitch doet voor een bepaald bedrag en dat mensen uiteindelijk meer dan het dubbele neerleggen".

"Samen met de juryprijs is dit een bewijs dat we tot nu toe goed bezig zijn als bedrijf. We hebben al best goede klanten, Samsung is bijvoorbeeld niet een heel klein bedrijf. En we merken aan onze klanten ook dat ze heel tevreden zijn en ons aanraden bij andere partijen."

Tractie

Tijdens het event was Van Pappelendam, presenterend in zijn t-shirt en op sneakers, pas als laatste spreker aan de beurt. “Aan de ene kant is dat best vervelend, omdat het best lang duurt voordat je het podium op kunt. Aan de andere kant wist ik daardoor precies wat ik moest overtreffen. Toch heeft de jury niet alleen op de pitch gelet, het gaat ook om het totaalplaatje van waar we mee bezig zijn, van idee tot uitvoering en tractie.”

Maester haalde het afgelopen jaar, volgens Van Pappelendam zonder veel verkoopinspanningen, verschillende nieuwe klanten binnen. "We hebben een hele mooie tool die zijn werk doet. De investeerders zien dat ook, evenals de marktpotentie van ons product. Bedrijven geven zo ontzettend veel geld uit aan trainingen die helemaal niet effectief zijn. Met onze tool kan dat veel beter."


Winning (foto: Edoland).

Sales

Het tijdens het live event opgehaalde groeikapitaal wil de startup in ieder geval gebruiken om een salesorganisatie op te starten. "Wij zoeken een VP of Sales en willen de komende tijd ook op alle beurzen aanwezig zijn met een stand. Ook willen we nog een customer success manager om klanten meer te begeleiden."

Dankzij de juryprijs wint Maester een reis naar en verblijf in New York tijdens de Amerikaanse versie van Present Your Startup. De 24-jarige John Henry, die twee jaar geleden zijn eerste startup verkocht en presentator was tijdens de Nederlandse Present Your Startup, is een van de nieuwe investeerders in het Haarlemse bedrijf.

Een mooi toeval: zelf is Henry afkomstig uit de New Yorkse wijk Harlem. Van Pappelendam: "New York is interessant, omdat hier veel startups en investeerders dicht bij elkaar zitten. Maar we gaan vooral om te winnen en exposure te krijgen. Ik verwacht niet dat we over een half jaar alweer een nieuwe ronde investeringsgeld gaan ophalen."

Foto boven: Edoland.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!