Deze ondernemer maakt nu ook stations vogelvrij

Steinar Henskes

Als het aan ondernemer Steinar Henskes ligt is het binnenkort afgelopen met de rust voor stationsvogels. Dankzij een proef met de NS maakt zijn bedrijf nu ook treinstations vogelvrij. Deutsche Bahn volgt mogelijk binnenkort.

De NS draait tot het einde van deze maand een test, waarbij vier (diervriendelijke) lasers vogels verjagen op Rotterdam Centraal. Vooral van groepen spreeuwen maken de nieuwe hal onveilig en poepen alles onder.

Hoewel de proef nog niet is afgerond zijn de eerste resultaten volgens Henskes positief: "We zien nog een enkele vogel, maar de grote overlast is er niet meer." De laserstraal is overdag amper te zien; als het donker is, is er wel een groene straal en stip op de muren te zien.

RTV Rijnmond maakte het volgende verslag:

Het spoorwegbedrijf nam spontaan contact op met Bird Control Group, vertelt Henskes. "Gewoon via het contactformulier." Hoewel de NS betaalt voor de proef moet een definitief contract nog getekend, wil Henskes straks voor alle (overdekte) stations in Nederland lasers leveren.

Henskes merkt aan een nieuwe groep klanten dat vogels behalve in de landbouw en op vliegvelden ook in overdekte ruimtes voor overlast zorgen. De eerste klanten van Bird Control Group zetten hun lasers allemaal in de buitenlucht in, maar de inmiddels 20-koppige challenger ziet steeds meer behoefte bij indoor-klanten, zoals een pallethandel en vrachtafhandelbedrijven op Schiphol.

Al dan niet toevallig toonde, kort na de NS, ook Deutsche Bahn interesse, vertelt Henskes. Op welk station Duitse vogels straks gaan kennismaken met de in Delft ontwikkelde lightsaber is nog niet bekend, maar over de grens ondernemen kent voor hem in ieder geval geen geheimen meer; Bird Control Group heeft klanten in 70 landen.

Judoka Henskes, vorig jaar nog de beste studentondernemer van de wereld, geeft zijn precieze omzet niet prijs. Wel is de omzet volgens hem in ieder geval verbubbeld, "en we maken meer winst dan vorig jaar".

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl