Deze ondernemers wonnen de afgelopen jaren de LOEY Awards

De LOEY Awards voor de beste online ondernemer van Nederland beleeft dinsdagavond zijn tiende editie. Tijd om terug te blikken – welke ondernemers wonnen de wedstrijd door de jaren heen?

Het is altijd dé ondernemerswedstrijd van het jaar: de LOEY Awards voor de beste online ondernemer. Dit keer zal in het bijzonder in het teken staan van de Talent Award, waarvoor nu alleen vrouwen genomineerd zijn. Zo wil stichting LOEY een statement maken ter bevordering van vrouwelijk ondernemerschap. De genomineerden zijn Loes Daniels (Flightgift), Thalita van Ogtrop (The Next Closet) en Graciëlla van Vliet (Closure). De laatste twee, respectievelijk Sprout Challenger en 25 onder de 25-ondernemer, kunnen we van harte aanbevelen bij het publiek, voor wie ze dinsdagavond pitchen.

Tiende editie

Maar wie, o wie wint de LOEY Award van dit jaar? We zullen het dinsdagavond weten. Het zal een bijzondere editie worden, want het initiatief van Hubert Deitmers (Endeit Capital) Heleen Dura- Van Oord (Peak Capital) en Gert Jan Munneke (Traffic4U) beleeft dit jaar zijn tiende seizoen. Dat betekent: terugblikken. Nou zijn jubilea meestal meh: niks beters te melden dan dat je al heel lang hetzelfde doet? Maar 10 jaar LOEY’s levert toch een fraai galerijtje online topondernemers op. En voordat we die in herinnering brengen, serveren we ook wat aardige fun facts over het prijzenfestijn. Zo zit er 18 jaar verschil tussen de oudste (51) en jongste (nu 33 jaar) LOEY-winnaar. Hun gemiddelde leeftijd: 44 jaar. Gezamenlijke bieden de alumni werk aan 4837 mensen. En wat LOEY zelf betreft: dat schonk 12.740 liter bier, serveerde 30.000 hapjes en deelde 118 boeketjes uit.

Door naar de alumni:

 

2010

Winnaar: Stephan Bosman
Bedrijf: Zoover

Ondernemer Stephan Bosman had in 2010 de eer om de eerste LOEY Award ooit te ontvangen, met zijn vakantiebeoordelingssite Zoover. Stichting LOEY bleek een oog voor succes te hebben: in 2012 werd Zoover verkocht aan een Duits concern. Bosman ging investeren en ondernemen met onder meer Stockon. Daar ging in april de stekker uit, maar aan een doorstart wordt gewerkt.

2011

Winnaar: Peter Driessen
Bedrijf: Spil Games

De tweede LOEY Award werd gewonnen door Peter Driessen, die sinds 2001 samen met Bennie Eeftink Spil Games runde, in casual online games. Dit jaar kwam in het nieuws dat het Nederlandse bedrijf Azerion de mobiele divisie van Spil Games heeft overgenomen. Driessen zelf is inmiddels geen ceo meer, maar druk met e-health en duurzame scaleup Sustainer Homes.

2012

Winnaar: Pieter Zwart
Bedrijf: Coolblue

Coolblue, je kunt het bedrijf anno 2019 niet meer wegdenken uit het retaillandschap. Al in 2012 won oprichter Pieter Zwart een LOEY. Terecht: hij verkocht al tijdens zijn studie MP3-spelers online – een ware online-connaisseur. Met Coolblue maakt Zwart, zo omschreef LOEY het indertijd, van klantenservice “geen containerbegrip maar daadwerkelijk een succesfactor”. Onlangs kocht hij zijn compagnons uit, zodat Zwart nu écht Mr. Coolblue is.

2013

Winnaar: Rogier Thewessen
Bedrijf: StudentenWerk (YoungCapital)

Voor de jongere millennials onder jullie: wie heeft er tijdens zijn studietijd niet een baantje gehad via StudentenWerk? Precies. Het bedrijf, dat we tegenwoordig kennen als YoungCapital, was er al vroeg bij: in 2000 begon Rogier Thewessen de onderneming met vrienden Hugo de Koning en Bram Bosveld en al snel bleek dat ze een disrupter waren in de uitzendmarkt. Thewessen won dan ook in 2013 de LOEY Awards.

2014

Winnaar: Marco Aarnink
Bedrijf: Drukwerkdeal.nl

Marco Aarnink van Drukwerkdeal.nl was in 2014 de jongste winnaar van de LOEY Awards ooit. Met Drukwerkdeal.nl wist hij sinds 2005 op efficiënte wijze groot formaat drukwerk te leveren op de B2B-markt. Aarnink verkocht zijn bedrijf, probeerde het als investeerder maar is nu met Print.com klaar voor internationaal succes.

2015

Winnaar: Steven Schuurman
Bedrijf: Elastic

Elastic opereerde lange tijd under the radar met zijn open source zoeksoftware maar al in 2015 was het desondanks een unicorn. Bij stichting LOEY hadden ze het allemaal haarfijn in de smiezen en oprichter Steven Schuurman won daarom in 2015 de felbegeerde bokaal. Elastic ging vorig jaar naar de beurs en is nu 6,7 miljard dollar waard.

2016

Winnaar: Bas Beerens
Bedrijf: WeTransfer

In 2016 ging de LOEY-prijs naar Bas Beerens van WeTransfer, de dienst voor het uitwisselen van bestanden. Een frustratie van Beerens zelf, die met zijn reclamebureau regelmatig met grote files moest schuiven. WeTransfer opende dat jaar een kantoor in Los Angeles en Sprout ging 2 jaar geleden op bezoek. Inmiddels mag het met een nieuwe ceo en 35 miljoen kapitaal verder groeien.

2017

Winnaar: Jouk Pleiter
Bedrijf: Backbase

In 2017 ging de prijs naar Jouk Pleiter van leverancier van bankensoftware Backbase. De redelijk onbekende Pleiter is al sinds de jaren 90 actief als ondernemer en stapte in 2003 uit cms-leverancier Tridion. Hij begon daarop Backbase, aanvankelijk een startup in webtechnologie. Tweemaal maakte hij een pivot, de financiële sector bleek de kip met de gouden eieren. Backbase heeft inmiddels duizend man voor zich werken. Onthoud die naam!

2018

Winnaar: Adriaan Mol
Bedrijven: Mollie en Messagebird

Parool-lezers zullen hem voornamelijk kennen van zijn vastgoedavontuurtje met Won Yip in het Amsterdamse Pontsteigergebouw, maar wij kennen Adriaan Mol natuurlijk als de man die betaalbedrijf Mollie en cloudplatform voor sms en voice Messagebird voortbracht. Mol ontwikkelde al op 15-jarige leeftijd een game, waarmee hij zijn eerste ondernemerscenten verdiende. Messagebird wordt geleid door mede-oprichter Robert Vis en ook bij Mollie stelde Mol anderen aan als directeur. Een bewuste keuze, zo vertelde Mol in 2017 aan Sprout: zo houdt hij meer tijd over om aan ideeën te werken.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!