Deze zeven Nederlanders staan in de Green Challenge

Lightyear

Zeven Nederlandse startups zijn genomineerd voor de Postcode Green Challenge. Dit zijn de belangrijkste groene startups van de Lage Landen.

Maandag werd bekend dat zeven Nederlandse startups het hebben geschopt tot de 25 genomineerden voor de Postcode Green Challenge. Bij deze duurzaamheidswedstrijd kunnen de ondernemers een half miljoen groeigeld winnen. In de jury zitten onder meer de Amerikaanse Leila Janah van Sanasource en D66-politicus Stientje van Veldhoven.

Wie de genomineerde Nederlanders precies zijn? Sprout introduceert de pioniers van de Nederlandse duurzaamheidsbeweging hieronder. Op 15 augustus wordt bekend welke vijf startups tegen elkaar strijden tijdens de finale op 14 september.

1. Inkless

Het Delftse bedrijf Inkless print zonder cartridges. De onderneming van Arnaud van der Veen maakt gebruik van laserstralen om op een duurzame manier letters op papier te krijgen. Zo voorkomt hij de nadelige effecten die cartridges hebben op het milieu. Van der Veen begon Inkless - van holding Tocano - samen met expert in inktloze printtechniek Venkatesh Chandrasekar. Ze leerden elkaar kennen bij YES!Delft en hebben als doel de printmarkt "volledig op zijn kop" te zetten.

2. Mestic

Het Eindhovense Mestic gebruikt mest om hier plastic, textiel en papier van te maken. De startup van Jalila Essaïdi is hierdoor niet alleen milieuvriendelijk en circulair bezig, ook helpt het boeren hun mestoverschot weg te werken. Mest kost veehouders doorgaans geld, maar dankzij Mestic kunnen boeren er juist geld mee verdienen, zo gaat het idee. Essaïdi's idee gaat de wereld over. Zelfs Tim Cook van Apple heeft interesse in het bedrijf.

3. The Waste Transformers

De Hoofddorpse startup The Waste Transformers maakt net als Mestic gebruik van restproducten, maar gebruikt afval in plaats van mest. Door een ingenieus systeem zet het bedrijf van Lara van Druten onze rotzooi om in elektriciteit, warmte en groen gas. Om het milieu nog eens extra te sparen, gebruikt geen vervoer. Lokaal geproduceert, lekker hip. Dachten wij dat ons afval smerig was, Van Druten stelt eerder: "Trash is cash. Trash is cool."

4. Black Bear Carbon

Wat doe je met je oude autobanden? Doorgaans eindigen die op het autokerkhof. Niet als het aan ondernemer Martijn Lopes Cardozo ligt van Black Bear Carbon. Deze startup zet oude autobanden om in een zwarte kleurstof. Dit kan weer gebruikt worden als versterkingsmiddel in nieuwe banden of rubbers, maar ook als pigment in coatings, plastics en inkten.

5. Metabolic

De denktank Metabolic helpt bedrijven om groener te werken. Het concern heeft hiervoor ondermeer een adviestool ontwikkeld. Het in 2012 opgerichte Metabolic wordt door Eva Gladek geleid en bestaat uit een team van twintig internationale professionals. Zoveel specialisten bij elkaar zorgt voor een hoop kennis, die ze bij Metabolic delen met andere bedrijven. 

6. PeelPioneers

Het bedrijf PeelPioneers van Sytze van Stempvoort gebruikt oude sinaasappelschillen om hier waardevolle grondstoffen uit te destilleren. De vezels, pectine en geurstoffen gebruiken ze voor onder meer etherische oliën en vezelrijke korrels. Hieruit kan Van Stempvoort op zijn beurt weer verpakkings- en schoonmaakproducten maken. Circulair ondernemen, dus.

7. Lightyear

Stel je voor hoe het is om in een auto te rijden en nooit naar het pompstation te moeten. De startup Lightyear van Lex Hoefsloot werkt aan een elektrische auto met een zonnedak, waardoor de wagen zichzelf oplaadt. Ieder jaar rijden we 9.500.000.000.000 kilometer op fossiele brandstoffen, zo berekenden ze bij Lightyear. Oftewel: een lichtjaar. Hoefsloot ziet het als doel om de mensheid voor 2035 dezelfde afstand af te laten leggen op natuurlijke energie.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!