Dit is Gonzalo Fernández, de beste student-ondernemer van Nederland

Medeoprichter van BeCiclos, Gonzalo Fernández is uitgeroepen tot beste Nederlandse student-ondernemer. Met zijn idee zal hij Nederland vertegenwoordigen in de wereldwijde finale in Bangkok.

Afgelopen jaar werd de award ook gewonnen door een student uit Nederland. Steinar Henskes won de internationale finale in Washington met zijn ondernemening Bird Control Group. De Global Student Entrepreneur Award is een initiatief van de Entrepreneurs' Organization en inspireert studenten wereldwijd voor het ondernemerschap. In Nederland zijn er tweehonderd studenten lid van de organisatie.

Gefeliciteerd met het winnen van de award! 

Fernández: "Dankjewel! We werken al twee jaar om dit idee uit te voeren, dus het is heel gaaf dat ons concept heeft gewonnen en dat we naar Bangkok mogen."

Wat inspireerde je om BeCiclos op te zetten?

"Ik kom zelf uit Spanje, en toen ik naar Nederland kwam om te studeren, zag ik voor eerst hoe Nederlanders omgaan met verkeer. Van oma's tot zakenlui, in Nederland fietst iedereen. Ik was daar echt van onder de indruk, en wilde ik die manier van verkeer overbrengen naar andere steden in Europa. Het is een gezonde manier van transport, en het biedt ook een oplossing voor verkeersoverlast." 

Hoe werkt het?

"BeCiclos is een bedrijf dat Nederlandse weesfietsen een tweede leven geeft. De fietsen worden opgeknapt door monteurs uit werkgelegenheidsprogramma's. Via de website kunnen mensen uit heel Europa de fietsen bestellen. Doordat we een goeie deal hebben gemaakt met PostNL kunnen we garanderen dat de fiets binnen vijf - tot zeven dagen wordt thuisbezorgd.

Hoe heb je de jury weten te overtuigen?

"In de wedstrijd krijgt elke deelnemer maar vijf minuten om zijn of haar idee te pitchen. Dat is best wel kort, maar ik denk dat het gelukt het idee goed over te brengen. Voordeel was dat de jury nog vragen stelde, waardoor we nog net iets meer konden vertellen dan dat we al hadden gedaan in onze pitch."

Bijvoorbeeld?

"De jury vroeg waarom we de fietsen niet goedkoop lieten produceren in China. Dat was een goeie vraag, want op deze manier konden ik nog eens extra uitlichten dat we Nederlandse fietsen gebruiken vanwege de stabiliteit en kwaliteit. Daarbij is duurzaamheid een belangrijk punt voor BeCiclos, en daarom hebben we gekozen voor het hergebruiken van bestaande fietsen."

Zijn Europeese steden klaar voor BeCiclos?

"Ik denk dat transport per auto, en de vooral de overlast die daarbij komt kijken, voor veel steden een reden zal zijn om de infrastructuur aan te passen. Fietsen heeft als voor deel dat het een oplossing is voor verkeersoverlast, en fietsen is ook nog eens goed voor de gezondheid."

Wat verwacht je van de verkiezing in Bangkok?

"Ik oefen mijn pitch om die nog beter uit te voeren. In Bangkok komen veel interessante mensen bij elkaar en ik kijk er naar uit om al die ondernemers te ontmoeten. En ik hoop natuurlijk dat ons idee wint."

De finale van de beste internationale student-ondernemer in Bangkok zal van 10 tot en met 12 mei worden gehouden. 

Zie onze website voor meer informatie

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!