Dit wil Willem Vermeend als fintech-boegbeeld

willem vermeend

Willem Vermeend is de nieuwe aanjager van Nederlandse startups in de financiële wereld. Tegen Sprout vertelt de oud-minister wat hij de komende twee jaar van plan is als ‘ambassadeur van de fintech’.

Het doel is duidelijk voor de kersvers aangestelde Vermeend: “Nederland moet in de top 5 staan van de belangrijkste short-list met vestigingslanden in Europa voor fintech-startups.” Om daar te komen - en meer Adyens voort te brengen - moet er ‘veel veranderen’.

Internetondernemer en hoogleraar Vermeend volgt Neelie Kroes op: die bedankte voor de eer om de focus te verleggen op de financiële wereld en zwaait na een half jaar zwoegen met 'Startupdelta' af.

De netwerkvereniging voor fintech ziet de komst van Vermeend hoe dan ook wel zitten. HollandFintech-CEO Don Ginsel: “We zijn blij dat hij komt. Hij kan de publieke zaak beter verbinden en heeft veel connecties. We zien hier veel potentie in.”

Schakel

Het initiatief voor de functie komt van de overheid. Minister Dijsselbloem wil een schakel hebben tussen de verschillende betrokken partijen in een zich rap vernieuwende financiële wereld. Vermeend heeft veel ervaring in die hoek: In de paarse kabinetten van de jaren '90 diende de oud-politicus tot 2000 als staatssecretaris van Financiën. De twee daaropvolgende jaren was Vermeend actief als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

De functie als fintech-ambassadeur is vrijwillig en part-time. De 'erebaan' voor Vermeend valt onder de zogeheten Smart Industry Actieagenda. Vermeend is ook hoogleraar 'Economie 4.0' aan de Open Universiteit van Heerlen. Hij wordt maximaal twee jaar de fintech-voorman. "Het is een aanjaagfunctie. Daarna moet iemand anders het overnemen."

Om te zorgen dat Nederland in de top 5 vestigingslijstjes komt heeft de nieuwbakken ambassadeur deze drie doelen: 

1. Regelgeving

Op dit moment is er te veel rompslomp en bureaucratie. Vermeend is al in gesprek met de De Nederlandsche Bank om te kijken hoe deze papierwinkel verminderd kan worden. Eén van de problemen is hoe moeilijk het is om een vergunning te krijgen. Vernieuwende bank Knab werkt bijvoorbeeld onder de bankvergunning van Aegon. 

2. Onderwijs

Wat er nu gebeurt op de scholen in Nederland is volgens Vermeend ‘heel vervelend om te constateren’: weleiden we mensen op voor banen die binnen 5 jaar niet meer bestaan, zegt hij. Eerder opperde startup-vertegenwoordiger Neelie Kroes dat iedereen moet leren programmeren. Een goed plan volgens haar fintech-tegenhanger. Met wederom een Engels voorbeeld kijkt hij verder. “Daar leren basisschoolleerlingen om in 3D te printen.”

3. Financiering makkelijker

Financiering is nog te beperkt te krijgen. Zeker voor scale-ups is het volgens Vermeend bijna niet te doen om aan extra geld te komen. Hij heeft een aantal ideeën om dat probleem op te lossen. “We kijken naar het voorbeeld van Engeland. Daar krijgen investeerders een belastingvoordeel bij een investering in de startups en scale-ups. Ik zeg niet dat we precies dat gaan doen, we zijn nu aan het inventariseren.”

Is Freelance redacteur voor de website van Sprout.

Via de mail bereikbaar op tijmen@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!