Dit zijn de 10 best gelezen Sprout-verhalen van 2018 (tot nu toe)

Met nog vierenhalve maand van 2018 resterend, maken we alvast de balans op: wat waren de best gelezen Sprout-verhalen van dit jaar tot nu toe?

We zitten inmiddels in business-termen midden in Q3 van 2018, oftewel: het derde kwartaal. Met nog ruim 4 maanden te gaan, is het aardig om eens terug te kijken: hoe zag het businessnieuws van 2018 er tot nu toe uit?

Als je één ding kunt zeggen over 2018, is het wel dat de startup-hype van afgelopen jaren volledig wordt gecontinueerd. Spotify en Adyen maakten spectaculaire beursdebuten, er gingen miljoenen naar startups voor kweekvlees en slimme tech-oplossingen en co-working spaces waren ongekend succesvol.

Toch ging niet alles van een leien dakje. Tim de Kraker moest afgelopen week de stekker uit zijn BarDoggy trekken en sluit zich hiermee aan in het rijtje in 2018 gefaalde startups, waaronder ook Leapp en SuperTrash (foto).

Maar goed, wat vonden jullie zelf eigenlijk het interessantst om te lezen? Wij besloten een blik te wagen op onze jaarlijst met - spreek op zijn Amsterdams uit - ‘de clickies’. Hieronder vind je de tien best gelezen Sprout-verhalen van 2018 tot nu toe:

1. Werknemer ziek? Toch niet..

Het zal je maar overkomen: meldt een medewerker zich ziek, maar zie je online foto’s voorbij komen waaruit blijkt dat deze ondertussen voor de concurrent is gaan werken. Kafkaësk, en het overkwam Pierluigi Jorritsma van Dutch Moving Media. Hij doet zijn verhaal op Sprout.

2. Alles over privacywet de AVG

2018 zal ook de boekjes ingaan als het jaar waarop de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) realiteit werd voor bedrijven. De eerste boete werd afgelopen week uitgeschreven. Goed om dus te weten: wat mag wel en wat mag niet? Deirdre Enthoven legt het haarfijn uit.

3. ‘Stop met Google en WhatsApp’

Het lijkt wel alsof we in 2018 massaal een afkeer hebben gekregen van Silicon Valley. Facebook moest het ontdoen vanwege het Cambridge Analytica-schandaal, Uber en Airbnb lagen continu onder vuur en Voys-ondernemer Mark Vletter opent ook nog eens de aanval op Google en WhatsApp. Hij legt uit waarom we deze techoplossingen niet meer moeten gebruiken.

4. Grote banken weigeren crypto-ondernemers

Bankfinanciering ophalen als crypto-ondernemer? Dat is niet gemakkelijk, blijkt uit onderzoek van Sprout. Alle grote banken in Nederland weigeren crypto-ondernemers. Alleen Bunq van Ali Niknam accepteert crypto-ondernemers onder bepaalde voorwaarden. Waarom zijn banken zo huiverig voor bitcoinhandelaren?

5. Falen met je startup? Marjolein Oomen maakte het mee

We hebben het meestal over de ondernemers die erin slagen om de top te bereiken. Wat is hun groeigeheim, willen we dan weten. Net zo interessant is het om te kijken naar degenen die er niet in zijn geslaagd. Ook van hen kunnen we leren. Marjolein Oomen maakte met Double Dutch zo’n failure mee. Ze doet een boekje open aan Sprout.

6. Dit kun je als ondernemer met WhatsApp Business

2018 is ook het jaar waarop WhatsApp toe begon te werken naar een businessmodel. Ondernemers moeten - in bepaalde gevallen - betalen voor zakelijke dienst WhatsApp Business, leerden we begin deze maand. Tijdens de lancering van de dienst, in januari, legden we uit wat jij als ondernemer met WhatsApp Business kunt.

 7. Dit bedrijf uit Urk was Elon Musk voor

Tijdens een handelsmissie op Terschelling raakten wij aan de praat met iemand van startup Zep BV. Wat zij doen: net als Elon Musk zonneceldakpannen op de markt brengen. In plaats van lelijke zonnepanelen, kun je gewoon dakpannen blijven gebruiken en genieten van zonne-energie. We besloten het bedrijf uit Urk eens te vragen hoe het Musk uitdaagt.

8. De grootste techtrends van 2018, volgens CES

Sprout-hoofdredacteur Remy Gieling reisde begin dit jaar af naar Las Vegas om op technologiebeurs CES alles te leren over de nieuwste techgadgets. Welke techtrends zouden het helemaal worden in 2018? Gieling liep met kladblok de hand en pen in de mond over de beurs en deed verslag.

9. Robbert Buijs stopte als marketeer en koos voor klassieke auto’s

Ooit had Robbert Buijs een marketingbedrijf, maar hij besloot zijn marketeersbestaan te verruilen voor een leven tussen de klassieke Porsches, Alfa’s en Jaguars. Wij zochten Robbert en zijn vrouw Anouk Buijs-Bartels op bij hun bedrijf vlakbij Naarden. Naast autoshowroom is het een co-working space.

10. Faillissement voor WakaWaka

Bam. Klatsj. En toen viel midden juni opeens het doek voor startup WakaWaka, het bedrijf van de zuinige LED-lampen en powerbanks. Even later kreeg de scaleup alsnog een doorstart, maar wat ging er mis in juni? Sprout sprak met mede-oprichter Maurits Groen en ontdekte waarom het gros van de startups er niet in slaagt succes te krijgen.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!