Documentaire: het turbulente startup-avontuur van Manus VR

De Eindhovense hightech-makers van Manus VR hebben torenhoge ambities met hun innovatieve gamehandschoen. In een nieuwe documentaire zie je hoe achter de schermen vriendschappen op de proef worden gesteld en wat de impact is van een gedreven maar ook licht ontvlambare leider. 

Bob Vlemmix (zoon van Johan Vlemmix), Stephan van den Brink en Tim van Veenendaal; in 2015 stonden ze al in de 25 onder de 25 (Tim was destijds 21). Met Manus VR bedacht het drietal een gamehandschoen, die joystick of muis overbodig moet maken. Begin 2015 pitchten zij hun idee bij Startup Bootcamp (Hightech XL) in EIndhoven, waarna een Chinese investeerder ter plekke 600.000 euro toezegde. Die toezegging blijkt minder hard dan gedacht, zien we in de documentaire Gamechangers.

Filmmaker Daan Willekens toont met zijn documentaire dat de weg naar succes lang en hard is, en heeft een scherp oog de vriendschappen en vetes binnen het bedrijf. Een collega over de licht ontvlambare Vlemmix: “Hij is roekeloos, heel intelligent maar ook ongeleid. Hij krijgt dingen voor elkaar door een mix van brutaalheid maar ook gewoon niet helemaal doorhebben wat wel en niet kan.” 

Documentairemakers staan vaker stil bij de ups en downs van startup-ondernemers. Zie bijvoorbeeld ook: hoe August de Vocht bijna ten onder ging met zijn startup NoFoodWasted.

Een moderne klassieker is inmiddels de documentaire Veelbelovend! waarin filmer Frans Brommet ondernemers Edial en Floris Dekker volgt bij de uitbouw en tenslotte verkoop van hun startup Gidsy. Ook het terugkijken waard: de uitdagingen van Bas van Abel (Fairphone), die werd gevolgd door Tegenlicht.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!