DSA: beloon durfkapitaal met ‘tante Mona-lening’

Mona Keijzer

Maak van de geschrapte tanta Agaath-regeling voor durfkapitaal een ‘tante Mona (Keizer)-regeling’. Dat is een van de actiepunten die de Dutch Startup Association deze week op de agenda wil krijgen tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Risicodragend vermogen ophalen bij vrienden en familie kon tot 2011 via de Regeling Durfkapitaal, in de volksmond bekend als de tante Agaath-lening (die gold voor bedragen tot 50.000 euro). Die particuliere geldschieters werden beloond met een heffingskorting van 1,3 procent in box 1. Daarnaast hoefde over het geleende bedrag in box 3 geen vermogensrendementsheffing van 1,2 procent betaald te worden.

Wat de Dutch Startup Association (DSA) betreft verdient die regeling een vervolg, maar verzuimt de overheid om de opties te verkennen, zegt DSA-adviseur Pieter Veldhuizen. “De staatssecretaris (van Financiën, Menno Snel, red.) zegt dat er in 2005 een evaluatie is geweest, waarna is besloten om de regeling op te zeggen. Maar je kunt niet terugvallen op het argument dat iets 15 jaar geleden niet werkte. De kapitaal- en startupwereld van nu is niet te vergelijken met 2005, dus waarop sluit je het dan nu uit?”

Als die nieuwe regeling er komt zou die ook ‘tante Mona-regeling’ genoemd kunnen worden, zegt Veldhuizen met een knipoog naar Mona Keijzer, de huidige minister van Economische Zaken die er onder meer voor zorgde dat het budget voor TechLeapNL en aanverwante startup-programma’s werd opgepompt tot 65 miljoen euro. Ook MKB Nederland pleit voor een nieuwe versie van de tante Agaath-regeling. 

Brief voor de Tweede Kamer

Stimuleren van durfkapitaal is een van de aandachtspunten in een brief die de DSA onlangs stuurde naar Tweede Kamerleden, in aanloop naar de behandeling deze week van de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “Het moet ambitieuzer, creatiever en gedurfder”, vat Veldhuizen de teneur van die brief samen. DSA hoopt dat tijdens de debatten deze week “de bijdrage van startups aan de economie als geheel wordt erkend”.

De lobbyvereniging wil nog twee actiepunten op de agenda zetten:

1: Meer geld naar AI

Het kabinet presenteerde vorige maand een strategie om Nederland op het gebied van kunstmatige intelligentie internationaal mee te laten tellen. DSA noemt die plannen vooralsnog ‘boterzacht’. “Er wordt maar 64 miljoen euro voor gereserveerd, en het is nog maar afwachten of hier een vervolg op komt”, zegt Veldhuizen. Hij wijst op Frankrijk, een land dat 1,5 miljard euro uittrekt voor AI. Het Nederlandse plan is “een lege huls” als er niet meer geld bijkomt, vindt DSA. 

In hoeverre de markt overheidsgeld nodig heeft, als AI zo veelbelovend is? Veldhuizen: “Het is goed dat er meer privaat geld uit de markt komt, maar zeker bij dit soort nieuwe technologie, is een duwtje in de rug altijd nodig.” 

2: Aandelen anders belasten 

DSA vindt het “een goede stap” dat het kabinet werkt aan een voorstel om het eenvoudiger te maken voor startups om werknemers in aandelenopties te betalen. Maar startups maken zich zorgen dat alleen het moment van belastingheffing onderdeel van dit plan lijkt te worden.

De DSA wil dat de verkochte aandelen in box 2 van de inkomstenbelasting worden belast, in plaats van box 1 zoals nu het geval is. DSA: “Daarmee lopen we qua tariefsfeer niet uit de pas ten opzichte van andere Europese landen! Wij zouden ervoor pleiten om een vergelijking met andere landen onderdeel te laten maken van de ambtelijke verkenning die nu plaatsvindt.”

DSA hoopt tot slot dat er deze week meer duidelijk wordt over de invulling van een nieuw nationaal investeringsfonds, dat tientallen miljarden moet krijgen om te investeren in groeibedrijven. Veldhuijen: “Er zou eind dit jaar een brief komen met ‘contouren’. We zouden het mooi vinden als de Tweede Kamer het ministerie van Economische Zaken de boodschap meegeeft om ruimte vrij te maken voor sleuteltechnologieën zoals AI.”

Lees ook:
Kabinet beweegt eindelijk naar gunstige regeling voor werknemersopties
Doorbraak: kabinet verlaagt inkomenseis buitenlandse startup-medewerkers, zo ziet de nieuwe regeling eruit

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!