Duurzame startup Wegwerpvis wil kantooreenzaamheid doorbreken

Duurzame startup Wegwerpvis wil kantooreenzaamheid doorbreken

Veel medewerkers op kantoren zijn verschrikkelijk eenzaam. Een kantoorvis moet daar verandering in brengen. Wegwerpvis, de eerste startup van Sprout, is even simpel als doeltreffend: iedere week krijgen gebruikers een nieuwe vis toegestuurd en kunnen ze de oude weer door de wc spoelen. ‘Je hoeft je vissenkom nooit meer schoon te maken.’

Dit artikel is gepubliceerd op 1 april 2019

Sprout-hoofdredacteur Remy Gieling mocht als kind geen vissen als huisdier van zijn ouders, wat hij als een groot gemis ervoer. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, wist hij de voltallige Sprout-redactie zo ver te krijgen een startup in de visbranche te beginnen: Wegwerpvis.

“Sprout schrijft al 14 jaar over ambitieuze, snelgroeiende ondernemers”, verklaart Gieling, die als ceo het gezicht is van het nieuwe bedrijf. “Als we de afgelopen jaren één ding hebben geleerd, is het wel dat er een gigantische markt zit in abonnementsdiensten. Iedere consument wil zoveel mogelijk abonnementen hebben. Na jaren te schrijven over startups en scaleups, wordt het hoog tijd dat we deze lessen in de praktijk brengen. Practice what you preach.”

Handig greenwashing-model

Dit model is voor iedereen die wil genieten van de voordelen van greenwashing

Het businessmodel van Wegwerpvis werkt als volgt: voor een vast bedrag per maand krijgen gebruikers iedere week één of meerdere vissen op kantoor bezorgd. Na een week spoel je de oude vissen gewoon door het toilet en krijg je weer een vers assortiment vissen. “Zo’n vis zorgt voor saamhorigheid op de werkvloer”, meent Gieling. “Je laat er als bedrijf bovendien mee zien dat je met natuur bezig bent. Dat is goed voor alle startups die willen genieten van de voordelen van een greenwashing-model.”

WegwerpvisGieling gaat zelfs zover te zeggen dat Wegwerpvis een “duurzaam en diervriendelijk” alternatief is voor Bloomon, de abonnementsservice voor bloemen. “Het is diervriendelijk omdat je de vissen in een inspirerende omgeving vol innovatie zet. Doordat je ze na een week al door de wc spoelt, bespaar je de vissen een lang en ongelukkig leven in een veel te kleine kom. Een win-win, vinden wij.” Het milieuvriendelijke element zit volgens de kersverse ceo in het feit dat je de vissen geen eten hoeft te geven. “Na een week spoel je ze toch weer weg, want dan staat er een nieuw pakketje vissen voor de deur.”

Lyrische reacties

Wegwerpvis heeft zijn product de afgelopen maanden uitvoerig getest en Gieling stelt: “Mensen waren lyrisch. Ze snapten het concept direct.” Volgens de ceo van Wegwerpvis beseffen mensen dat het lang houden van vissen in de snelle wereld van vandaag “heel veel gedoe” oplevert. “Ook zorgt het voor frustratie op kantoor”, meent Gieling. “Wie gaat zo’n vissenkom schoonmaken? Dat hoeft gelukkig niet meer, dankzij onze service. Je gooit de vissen immers toch al na een week weg.”

Wij zetten de BV Nederland vis-technisch op de kaart

“We hebben onze service ook getest bij milieuorganisaties”, vervolgt Gieling. “Die waren in eerste instantie sceptisch, maar al snel zagen zij in dat dit op de lange termijn duurzaam is. Wij zorgen er immers voor dat de vispopulatie zal groeien. Iedere week moeten er nieuwe vissen worden gekweekt. Dit zet de BV Nederland vis-technisch weer op de kaart.”

Wegwerpvis

Slim outsourcing-model

De vissen worden overigens niet in Nederland gekweekt, vertelt Gieling. “Daarvoor wijken we uit naar China, waar we door middel van een slim outsourcing-model kunnen besparen op de loonkosten. Aangezien de Aziatische regio bekend staat om zijn strenge milieu-eisen, verzekeren we onze klanten ervan dat onze vissen volledig biologisch gekweekt worden.”

Op dit moment zoekt Sprout naar ambassadeurs om Wegwerpvis mondiaal onder de aandacht te brengen. De eerste ambassadeur is al binnen in de vorm van Sprout-columnist Bas Haring. Later deze dag zal de eerste wegwerpvis worden aangeboden aan oud-politicus Gerrit Zalm. Gieling steekt zijn grootse ambities met Wegwerpvis niet onder stoelen of banken: “We hebben nu de ambitie om de eerste vis-unicorn ter wereld te worden.”

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl